Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z Makedonce Bulharem a pryč do EU. Albánské sčítání lidu oživilo staré spory

  20:07
Jednoduché sčítání lidu v Albánii rozdmýchalo historické spory mezi Bulharskem a Severní Makedonií. Podle zástupců makedonské menšiny v Albánii se totiž Bulharsko, členská země EU, snaží přesvědčit její příslušníky, aby se identifikovali jako Bulhaři a přihlásili se k tomu právě při albánském sčítání lidu. Doufají, že by tak mohli získat pas země Evropské unie.
Pustec, malá obec na břehu Prespanského jezera, ztratila za necelých patnáct...

Pustec, malá obec na břehu Prespanského jezera, ztratila za necelých patnáct let dvě třetiny svých obyvatel. (1. prosince 2023) | foto: Profimedia.cz

Sofia a Skopje jsou na kordy kvůli otázkám jazyka, historie a identity již po desetiletí. V Albánii se však nedávno otevřela nová fronta. „Možnost získat evropský pas makedonskou komunitu velmi zasáhla,“ říká Vasil Sterjovski z Makedonského svazu pro evropskou integraci, politické strany hájící zájmy makedonské komunity v Albánii.

Pustec, malá obec na břehu Prespanského jezera, ztratila za necelých patnáct let dvě třetiny svých obyvatel. V nadmořské výšce 835 metrů, uprostřed jednoho z nejkrásnějších albánských národních parků, se z ní stalo městečko duchů. V roce 2011 měl Pustec (tak trochu nomen omen) 3 300 obyvatel. Podle vesničanů jich zde nyní žije 1 200.

Bulhaři brání Severní Makedonii ve vstupu do EU. Kvůli menšině i jazyku

V ulicích, kde jsou k vidění nápisy v albánštině i makedonštině, stojí hrstka nových domů vedle těch s popraskanými zdmi, loupající se barvou a rozbitými okny. Pár postarších lidí se šourá domů, někdy v doprovodu svých oslů naložených dřevem na otop.

„Tady je to jako na poušti, nejsou tu žádní mladí lidé, je to dost k pláči, vesnice jsou prázdné, zůstali tu jen staří a nemocní,“ naříká pětašedesátiletý Eftim Mitrovski, který už asi třicet let pracuje pro místní noviny vycházející v makedonštině. V posledních letech si mnoho obyvatel vesnice pořídilo bulharské pasy a odstěhovalo se do Německa, Anglie nebo jiné západoevropské země.

„Pustec, jehož obyvatelé jsou stoprocentně albánskými občany, se stal bojištěm mezietnických sporů v Severní Makedonii a Bulharsku,“ říká ředitel školy Trajan Vangjelovski. „Obyvatelé jsou znepokojení, zmatení a dezorientovaní. Už nevědí, zda se mají cítit Bulhary, nebo Makedonci,“ dodal.

Absurdní obvinění, namítá Bulharsko

Vesnice má složitou historii: od roku 1912 do roku 1945 byli obyvatelé Pustecu albánským státem považováni za Bulhary. Po roce 1945 a vzniku Makedonie jako republiky v rámci komunistické Jugoslávie je Tirana považovala za součást makedonské menšiny, upozorňuje odborník na mezinárodní vztahy Ardi Bido.

Symbol naděje a nového začátku. Tirana zakončuje rekonstrukci Hodžovy pyramidy

V roce 2017 se Albánie rozhodla existenci bulharské komunity uznat znovu. Od té doby také členové malé makedonské komunity v Pustecu tvrdí, že jsou pod tlakem Sofie, aby se při sčítání lidu označovali za Bulhary.

Bulharsko vidí věc jinak. „Skopje po desetiletí popíralo existenci bulharského etnika v Severní Makedonii a Albánii. Potřeba vidět skutečný stav věcí dnes vede k absurdním obviněním,“ vysvětlilo agentuře AFP bulharské velvyslanectví v Tiraně.

„V minulosti tuto možnost neměli a pro mnohé z nich bylo logickou volbou prohlásit se za Makedonce,“ tvrdí ambasáda, „Pokud výsledky sčítání lidu ukazují, že se někteří obyvatelé Pustecu označili za Bulhary, je třeba toto rozhodnutí respektovat,“ dodala.

Bulharsky pláčeme i zpíváme

„Jsem občanem Albánie, ale můj původ je bulharský, mluvíme bulharsky, od dědečka po pradědečka, zpíváme bulharsky, pláčeme bulharsky. Poprvé máme právo otevřeně se přihlásit ke svému původu,“ říká Haxhi Pirushi, který stojí v čele tiranského sdružení Prosperita Gollobordy. Odmítá jakýkoli tlak ze Sofie a naopak odsuzuje „nátlak ze Severní Makedonie“.

Podle Bida by bylo nejjednodušší, kdyby ze sčítání lidu zmizely velmi citlivé otázky týkající se etnického původu. „Kromě nejednoznačnosti pojmu identita – tedy deklarace o tom, nakolik se člověk cítí být Makedonec a nakolik Bulhar – je tu ještě faktor zkreslení. Například pokud se cítí být Makedonec, ale hlásí se k Bulharům jen kvůli evropskému pasu nebo jiným výhodám,“ uvedl.

Podle bulharského ministerstva spravedlnosti nabylo od 1. ledna 2020 do 14. listopadu 2023 bulharskou státní příslušnost 3 934 občanů Albánské republiky.

Požádej o azyl a řekni, že máš dluhy. Exodus Albánců žene hlavně bída

Někteří se pokusili výhody vyplývající z občanství země EU získat v rozporu se zákonem. V polovině prosince zadržela policie v Ostrenu v severovýchodní Albánii tři zaměstnance obecního úřadu za padělání matričních dokladů, které předkladatele opravňovaly získat bulharské občanství. Falešná potvrzení o bulharském původu poskytovali výměnou za úplatu lidem, kteří k obci neměli žádný vztah.

V listopadu zemřeli v německém Hamburku při zřícení budovy čtyři dělníci z Albánie. Podle albánského tisku měli všichni falešné bulharské pasy.

Pustec

Pustec

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...