Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putin vyčetl Západu krvavou a špinavou politiku, dožadoval se rovnoprávnosti

  17:36aktualizováno  20:25
Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek opět kritizoval politiku Západu. Prý je krvavá a špinavá, popírá svrchovanost států a národů a snaží se přivlastnit si veškeré zdroje a bohatství lidstva. Západ také obvinil z „podněcování války na Ukrajině“, kterou přitom rozpoutal sám, když na jeho rozkaz vtrhla ruská armáda do sousední země.

Rusko podle Putina pouze brání své právo na existenci. Prezident současně tvrdí, že Západ bude muset přistoupit na rovnoprávný rozhovor o společné budoucnosti v globálních záležitostech. „Čím dříve, tím lépe,“ řekl Putin podle agentury TASS při vystoupení v debatním klubu Valdaj.

Západ na Rusko podle Putina vyvíjí čím dál větší tlak, aby se mu podvolilo a stalo se jeho poslušným nástrojem, nebo jej zničí a smete z politické mapy. To se ale „nikdy nepovede“, zdůraznil. „Dokud existují jaderné zbraně, vždy existuje nebezpečí jejich použití,“ varoval.

Ve světě dle Putina dochází k degradaci světových institucí, k erozi principu kolektivní bezpečnosti a k nahrazování mezinárodního práva západními „pravidly“, které ve skutečnosti podle něj vedou pouze k tomu, aby „globální mocnosti mohly žít bez jakýchkoliv pravidel a všechno jim procházelo“.

Ukrajinský voják vyhlíží z úkrytu v Bachmutu. (21. února 2023)

„Moc nad světem je to, na co Západ vsadil ve své hře. Tato hra je nebezpečná, odmítá svrchovanost národů, jejich svébytnost a jedinečnost,“ prohlásil Putin. Politiku Západu charakterizoval jako „krvavou a špinavou“. „Odmítá svrchovanost zemí a národů, jejich svébytnost a jedinečnost, nehledí ani v nejmenším na zájmy jiných států,“ poznamenal.

Jakákoli kritika Západu je pak označována za „ruku Kremlu“, což je podle diktátora „blábolení“. Putin v projevu také použil výraz „zaslepenost z nadřazenosti“ z někdejší přednášky sovětského a ruského spisovatele Alexandra Solženicyna v Harvardu.

„Nový světový pořádek se musí opírat o zákon a právo, musí být svobodný, svébytný a spravedlivý. Také světová ekonomika a obchod se musí stát spravedlivější a otevřenější,“ řekl Putin. „Jsem přesvědčen, že diktatuře lze čelit jen svobodou rozvoje zemí a národů,“ řekl.

Scénář Tchaj-wan? Západ řeší, jak vykopnout Rusy z Rady bezpečnosti

Záhodno by podle ruského prezidenta také bylo přemýšlet o tom, aby struktura OSN, včetně Rady bezpečnosti, lépe vyjadřovala různorodost regionů mnohopolárního světa, včetně rostoucího vlivu Asie, Afriky a Latinské Ameriky.

Spojené státy nemají podle Putina světu co nabídnout a americký neoliberální model světového řádu se zmítá v krizi. „To vše bez nadsázky není systémovou, ale dokonce doktrinální krizí neoliberálního modelu amerického světového řádu. Nemají ponětí o vytváření pozitivního vývoje, prostě nemají světu co nabídnout, kromě udržení si své dominance,“ prohlásil Putin.

„Skutečná demokracie v multipolárním světě především předpokládá možnost každého národa, každé společnosti a jakékoli civilizace zvolit si vlastní cestu, svůj vlastní společenský a politický systém. Pokud mají takové právo Spojené státy a země Evropské unie, pak takové právo mají samozřejmě i země Asie, islámské státy, monarchie Perského zálivu a státy jiných kontinentů. Samozřejmě je má i naše země, Rusko, a nikdo nikdy nebude moci diktovat, jakou společnost a na jakých principech bychom měli budovat,“ prohlásil.

O tom, zda si může vybrat i Ukrajina, se nezmínil. Jedině Rusko by podle šéfa Kremlu nicméně mohlo být opravdovým garantem nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny, kterou také Rusko podle Putina vytvořilo.

„Rozšíření Severoatlantické aliance o Ukrajinu bylo pro nás naprosto nepřijatelné, což všichni věděli, ale prostě ignorovali. Úplně ignorovali naše bezpečnostní zájmy,“ prohlásil Putin, jakkoli otázka přijetí Ukrajiny do NATO před invazí nebyla na pořadu dne.

Ukrajina měla jen příslib, že dveře do Aliance zůstávají všem zájemcům otevřené a že žádná země – ani Rusko – nemá právo veta. Podle Putinovy verze však v závěru loňského roku další ruský pokus domluvit se na nerozšiřování NATO selhal a Západ Rusy „prostě poslal kamsi, a to bylo vše“. Ruské zájmy byly ignorovány, zopakoval.

„Historické období nadvlády Západu ve světových záležitostech končí. Jednopolární svět se stává minulostí,“ uvedl Putin a zdůraznil, že Rusko prokázalo svou velikost tím, že dokázalo úspěšně odolat západním sankcím a „zaškrcení“ přístupu ke kriticky důležitým technologiím.

Největší konflikt od války

Šéf Kremlu před osmi měsíci a třemi dny rozpoutal největší konflikt na evropském kontinentu od druhé světové války. Kvůli jeho invazi na Ukrajinu uprchlo ze svých domovů přes sedm milionů lidí, desetitisíce civilistů i vojáků zemřely a ruská armáda napadené zemi nepřinesla nic jiného než zmar. Její vojáci vraždí, mučí, znásilňují, unášejí a okrádají všechny od dětí až po seniory.

Podle Putina jsou nyní ukrajinské ztráty sedmkrát až osmkrát vyšší než ruské. Kyjev nicméně odhaduje, že ukrajinští vojáci zabili skoro 70 tisíc Rusů. „Ztráty místy – hovořím o tom s politováním – tyto ztráty bývají jeden k deseti, jeden k osmi, a to v neprospěch ukrajinských ozbrojených sil. V poslední době je to skoro vždy jeden ku sedmi, jeden ku osmi,“ prohlásil Putin podle agentury TASS.

„Ukrajinské velení lidi vůbec nelituje. Cožpak skuteční vlastenci mohou něco takového dopustit? Jdou přímo touto cestou, klidně a na nic se neohlížejí, nepřemýšlejí,“ dodal. Putin ponechal bez vysvětlení, jak souvisí jeho odhad ukrajinských ztrát s potřebou zmobilizovat 300 tisíc Rusů, poznamenal list Ukrajinska pravda v narážce na Putinem vyhlášenou „částečnou“ mobilizaci.

Pozastavil se také nad tím, že podle šéfa Kremlu Ukrajinci brání „nakradené miliardy“ uschované v západních bankách, a ne svrchovanost a celistvost své země. Diktátora nenapadlo, že by Ukrajinci mohli bránit své rodiny před ruskými okupanty a genocidou. Putin si však myslí, že po Kyjevu chodí tisíce lidí s pochodněmi a svastikami, dodal ukrajinský list.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu minulý měsíc připustil, že na Ukrajině zahynulo 5 937 ruských vojáků, zatímco ukrajinská strana má 61 207 mrtvých. Ukrajinský generální štáb odhaduje, že Rusko od začátku vpádu na Ukrajinu přišlo už skoro o 70 tisíc zabitých vojáků. Své ztráty ukrajinská strana příliš často nezveřejňuje.

Ruská armáda je v mizerném stavu, promluvily zápisy z opuštěné základny

Putin také prohlásil, že Rusko nehodlá zasadit Ukrajině jaderný úder. „Nepotřebujeme to udělat. Nemělo by to žádný smysl, ani politický, ani vojenský,“ řekl. Podle všeho však svou válku prohrává a ukrajinské armádě se od spuštění letní protiofenzivy podařilo nepřítele vytlačit z dobytého území na východě a z části i na jihu Ukrajiny.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek popřel informace, že Putin poslal prostřednictvím prezidenta Guineje-Bissau Umara Sissoce Embalóa vzkaz svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému.

Rusko je podle Peskova připraveno o zajištění svých zájmů jednat, ale Ukrajinci nic takového nechtějí. Putin prý na schůzce s Embalóem mluvil o tom, že Rusko je ochotno s Ukrajinou sednout k jednacímu stolu, ale žádný zvláštní vzkaz jeho prostřednictvím Kyjeva neadresoval.

„Náš kolega z africké země řekl, že stanovisko Ruska předá ukrajinské straně. Žádný speciální vzkaz v tomto případě neexistuje a nemluvilo se o něm,“ řekl Peskov. Ruskojazyčný servis BBC připomíná, že ruští představitelé opakovaně mluví o jednáních s Ukrajinci, ovšem za podmínek stanovených Moskvou.

Kyjev však říká, že by příměří Rusku pouze nahrálo, protože by Moskva získala čas na přípravu nové ofenzivy. Podle ukrajinských představitelů Moskva nejdříve musí začít respektovat územní celistvost, suverenitu a hranice Ukrajiny. Na začátku října Zelenskyj navíc podepsal nařízení, které znemožňuje diplomatická jednání ukrajinských představitelů jmenovitě s Putinem.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nový rekord. Ukrajinský dron urazil při útoku na radar 1800 kilometrů

27. května 2024  9:51

Dron ukrajinské vojenské rozvědky stanovil nový rekord, když uletěl 1 800 kilometrů během útoku na...

Sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně dva tisíce lidí

27. května 2024  7:51

Aktualizujeme Páteční sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně 2000 lidí. Podle AFP to v pondělí vedení...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Přímý přenos Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...