Rusové stříleli po svých. Ukrajinci natočili záchranu topících se okupantů

  • 67
Ukrajinská armáda zachránila pět ruských okupantů, kterým hrozilo utonutí v důsledku protržení Kachovské přehrady na jihu země. Operaci ze vzduchu zaznamenal dron. Na záběrech je vidět, že zatímco ukrajinští vojáci muže evakuovali, pálila po nich ruská armáda.

„Ruské velení po zničení vodní elektrárny Kachovka nechalo vlastní muže na holičkách. Poté, co se z přehrady rozlila voda, zůstalo několik desítek vojáků na zaplavených pozicích v Chersonské oblasti odříznutých od země,“ uvedla ve čtvrtek ukrajinská armáda.

Její vojáci vyrazili na jednu z rychle se potápějících pozic, kde se nacházela pětice ruských okupantů, kteří neměli jak se bez pomoci dostat na souš. Pro záchranu mužů se ukrajinské velení rozhodlo s cílem je zajmout a později vyměnit s Ruskem za své válečné zajatce.

„Ruské bojovníky jsme naložili na čluny. Na ty záhy začali střílet kulomety Rusové ze svých dalších pozic, přestože na palubě byli jejich spolubojovníci,“ dodala ukrajinská armáda, podle které se nakonec podařilo Rusy i její muže dostat na pobřeží bez zranění.

Z rozhovoru se zajatci podle ní vychází, že jeden ze zajatců patří k jednotce Bouře Z – formaci ruského ministerstva obrany tvořené rekruty z řad trestanců. Těm ruská obrana nabízí podobné podmínky jako žoldácké Wagnerovo uskupení – za půl roku na frontě prominutí zbytku trestu.

Zatopené město na Dněpru může skrývat stovky obětí, Rusové ho uzavřeli

Hráz obří Kachovské přehrady se protrhla minulý týden a od té doby voda zaplavila rozsáhlé území na dolním toku Dněpru. Podle Kyjeva přehradu vyhodily do povětří ruské síly, které ji okupovaly, Moskva to ale odmítá a tvrdí, že přehrada se protrhla vinou ukrajinského ostřelování.

Tisíce lidí kvůli zničení Kachovské přehrady přišly o domov a desetitisíce jsou bez přístupu k pitné vodě. Záplavy zničily zemědělské plodiny, vyplavily miny a způsobily rozsáhlé škody na životním prostředí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video