Diskuze

V ulicích Varšavy se rozmohla ruština, vyvolává stud i zlobu

Přestože Rusové se do Polska nyní kvůli omezením souvisejícím s válkou na Ukrajině dostanou jen stěží, ruština je v zemi hojně slyšet. Podle listu The Guardian je tomu tak zejména ve Varšavě, kam se uchýlilo mnoho rusky mluvících Ukrajinců nebo Bělorusů. Některým Polákům ale ruština v ulicích není příjemná, neboť jim připomíná léta represí ze strany Kremlu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

Jsou to obojí prostě Rusáci. Jedni Moskevští a druzí Kijevští. Když nás tady válcovali v roce 1968. Nikdo z nás to nerozlišoval.

0 1
možnosti
AT

Dnes je již nová doba

chlapče p.Dušane Srbecký a nepíše se rok 1968, ale rok 2023 a tak to dnes již mnozí rozlišujeme, kdo zůstal a stále je a nebo není okupantská zrůda a agresor....

3 0
možnosti
JR

J67i85ř13í 59R43y24s

18. 6. 2023 8:13

Rozmohl se nám takový nešvar, nenávist k jazyku. Náš prezident by si bral ty rusky mluvící na hrad, aby se jim omluvil, jako té holčičce. Nebo tohle je menší druh nenávisti než plivnutí???

3 4
možnosti
JJ

Okamžitě zákonem ruštinu zakázat,tak jak to učinili chrabří Ukrajinci.Jazyk zakázat,všechny artefakty,sochy ruských vojáků zničit.

2 16
možnosti
MR

Nikdo na Ukrajine rustinu nezakazal, jestli narazite na jazykovy zakon, ktery byl kritizovan mj. i EU, tak ten pouze Ukrajinstinu uprednostnil pred jinymi jazyky a naridil jeji vyuku na skolach jako hlavni jazyk.

Pokud jste se nedomluvil ukrajinsky mohl jste pouzit jiny jazyk, kterym se domluvite.

Co se nelibilo rusum a co EU? Rusum se nelibilo, ze by se povinne meli ucit ukrajinstinu a to jako mensina, vc. toho, ze by se meli ucit jejich deti ukrajinsky i ve skolach. EU povazovala zakon vuci mensine za diskriminacni, nebot v obcich kde je silna ruska mensina, narizuje ukrajinstinu i na ruskych skolach a uradech, zatimco v EU jsou takove obce i oblasti dvojjazycne a stejne tak funguji i skoly v jednom nebo druhem jazyku.

Jak to vzniklo? Za SSSR byla vnucovana na Ukrajine rustina vsem jako povinny jazyk a byla povazovana jako jazyk na vyssi urovni. Kdo mluvil ukrajinsky byl defacto negramotny, v samostatne Ukrajine pak byly proudy v politice jak proevropske, tak proruske, ale dochazelo k tomu, ze v nekterych rusky mluvicich oblastech dochazelo i posmechu, napadani a diskriminaci lidi mluvicich ukrajinsky. Zakon to po nekolika napadenich mel zmenit.

Rusko, ktere na Ukrajine melo a ma stale sve zajmy mj. i tento zakon vyuzilo k propagande o utlaku ruske mensiny.

10 5
možnosti
JS

Redakce kdy byla invaze Kremlu?

0 0
možnosti
LP

Zjistěte si, co je synekdocha.

0 2
možnosti

Ruština mě nepohoršuje tak jako žádný jiný jazyk. Osobně bych asi ani nerozeznal ruštinu od ukrajinštiny.

7 4
možnosti
JS

Stačí se zaposlouchat. Jak uslyšíte "G", je to Ruština, jak "H", je to ukrajinština.

0 0
možnosti
VA

Ruština za válku nemůže. Na východě Ukrajiny převažovali někde i Rusové a tamní Ukrajinci mluvili vesměs rusky. U nás v Praze také často slyšíme i tu ruštinu, ale i další jazyky. Mně to nevadí. Hlavně jsem však rád když Češi mluví pořádně česky a ne občas na napůl anglicky.

5 0
možnosti
AP

Máte recht. Echt čeština je dnes rarita, imrvére samé anglicismy :)

5 1
možnosti
Foto

Je to přirozená reakce každého národa, když má najednou pocit, že cizinců je už je více, než by bylo zdrávo. Žádný domovský národ se ve své zemi nechce cítit jako cizinec. Je to přirozený instinkt. Politici by si to měli uvědomovat a být opatrní v sociálních experimentech, které by se klidně mohly taky blbě zvrtnout. Nebo máme málo příkladů, kdy se lidi v jedné zemi řezali či minimálně hádali jenom proto, že byli jiné národnosti či víry?

5 0
možnosti
PV

Tak třeba v emirátech, abyste místního pohledal, žije jich tam jen 10% a zbytek jsou cizinci..

.. v Omanu žije Omancu už ani ne 50% a bez angličtiny si jako Omanec ani neobjednate jídlo v restauraci..

.. neřekl bych, ze s tim mají problém.

3 2
možnosti
MP

Blbost. Nic takového Polákům až na dezolatní vyjimky, kterých je méně než tady, nevadí.

Celý článek je jen podšitá propaganda STB soudruha Babiše, který testuje, co zni dobře Čecháčkům. A pa to buď použije nebo ne.

Celý článek je nehorázná manipulace, čí rovnou lež

3 22
možnosti
DV

D31a44v92i94d 98V49a32n26i18n

17. 6. 2023 22:29

Přesně tak! Jak to nenapíše Českej novinář v Nedělním Blesku pod televizním programem je to jasná lež!

2 0
možnosti
JM

J19a29n 81M67a90c62h

17. 6. 2023 16:07

To mohli vzít rovnou a psát latinkou. :-D

0 0
možnosti
TS

Tak to je divné. Proč si sami v okolí opole davají nemecké názvy obcí a nemají z toho deprese. Jazyk opravdu za nic nemuže.

2 1
možnosti
DV

D14a62v97i31d 82V59a62n86i13n

17. 6. 2023 22:33

Byl jste někdy v Krušných horách okolo hranic s Německem jak je Boží Dar? Hranici vymezuje potok. Tam je vcelku běžné že nápisy jsou napůl Česky, napůl Německy. To samé i u Němců v Marienbergu kam do Kauflandu jezdí Ústecký radi nakupovat. Proč si komplikovat život když jste defakto nedalecí sousedé a odděluje Vás třeba jenom ( dnes už volně průchozí ) kus lesa s cedulí

1 0
možnosti