Mučili mě hůř než Ukrajince, stěžuje si na wagnerovce Prigožinův zajatec

  • 51
Wagnerovci mě mučili a chovali se ke mně hůř než k ukrajinskému zajatci. Řekl to ruský důstojník, kterého žoldnéřská skupina zajala a přiměla na kameru přiznat, že po ní „z osobního nepřátelství“ v opilosti střílel. Šéf žoldáků Jevgenij Prigožin rovněž tvrdil, že jednotky ruského ministerstva obrany se pokoušely zaminovat ústupové cesty wagnerovců u východoukrajinského Bachmutu.

„Prigožin otevřeně diskredituje ruskou armádu. Jeho obvinění ze sabotáže jsou výplodem pomatené mysli,“ uvedl podplukovník Roman Venevitin. Ten po propuštění ze zajetí wagnerovců zveřejnil video, ve kterém odvolal svá předchozí doznání. Ta nyní označil za vynucená.

„Ruská armáda nezaminovala týl Wagnerovu uskupení. Žoldáci nemají týlové linie, má je moje nyní již bývalá 72. brigáda,“ prohlásil Venevitin. Ten tvrdí, že jeho muži na wagnerovce nestříleli, jak tvrdil Prigožin, ale museli je odzbrojit poté, co jim zablokovali cestu.

Ruský důstojník přiznal střelbu po wagnerovcích, Prigožin zveřejnil výslech

„Wagnerovci mě později zajali, drželi mě ve sklepě a mučili mě,“ tvrdí Venevitin s tím, že ho žoldáci řadu dní nenechali spát a vyhrožovali mu zastřelením. „Týrali mě tak, jak by žádný ruský voják nikdy nemučil zajatého ukrajinského vojáka. Třikrát za noc mě vytáhli ven a předstírali, že mě jdou zabít,“ konstatoval důstojník.

Venevitin rovněž poznamenal, že napětí mezi jeho jednotkou a wagnerovci se objevilo „hned během prvních dnů našeho nasazení“ a přeneslo se do „pravidelného mučení jeho vojáků“.

„Mučili nás a provokovali“

„Wagnerovci provokovali naše muže ke konfliktům, hrozili jim zabitím, nutili je k podpisu smluv s Prigožinovou firmou a kradli nám vojenskou techniku,“ uvedl. „Jednou unesli ruského poddůstojníka, drželi ho nahého na studené podlaze sklepa, stříkali mu do očí chemikálie, polili ho benzínem a vyhrožovali mu zapalovačem,“ dodal.

Portál Meduza podotýká, že některé záběry naznačují, že Venevitin své prohlášení čte z předem připraveného textu a dostává instrukce od někoho za kamerou. Video není souvislé, ale sestříhané.

Prigožin: Zvrácené psychopatické Rusko může hodit atomovku na své území

„Wagnerova skupina by se nemohla zmocnit Bachmutu, Soledaru nebo Popasny, kdyby neměla koordinovanou podporu oficiální ruské armády, čečenského praporu Achmat a dalších útvarů,“ uvedl Venevitin.

Ruský důstojník v něm wagnerovce také obvinil ze „šíření anarchismu na frontě“, což je podle něho výsledek „hry politické elity“. „Místo toho, aby elita našeho prezidenta Vladimira Putina podržela, snaží se ho oslabit a jsem přesvědčen, že je to dočasný jev. S tím, jak se stát stává silnějším, extravagantní polní velitelé jako Prigožin zanikají,“ uvedl Venevitin.

„Rusko v této válce proti Ukrajině a NATO zvítězí. Není jiné cesty, ale ne díky jedné soukromé, kouzelné, módní vojenské společnosti, ale díky jednotě kolem ruského prezidenta, ozbrojených sil a celé společnosti,“ uzavřel svůj výstup.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video