Rusové zabíjeli v Chersonu. Výbuchy zastavily provoz na Kerčském mostě

  • 59
Ruská protivzdušná obrana v noci na úterý sestřelila dohromady 41 ukrajinských dronů, uvedlo podle agentury Reuters ruské ministerstvo obrany. Dronovému útoku čelila také Ukrajina, v řadě oblastí zněly výstražné sirény. Nejméně dva civilisty zabily ruské síly při ranním ostřelování Chersonu.

Moskva nejdříve uvedla, že nad Azovským mořem a anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym její systémy zničily nebo „zachytily“ 35 dronů. Krátce nato přišlo další prohlášení, podle kterého ráno při „novém pokusu o útok“ protivzdušná obrana zneškodnila dalších šest bezpilotních letounů. Ministerstvo nesdělilo, zda útoky způsobily nějaké škody.

Agentura Unian s odvoláním na informace ze sociálních sítí informovala o sérii výbuchů v Kerči a Feodosii na Krymském poloostrově. Provoz na Kerčském mostě, který spojuje ruskou pevninu s poloostrovem, byl dočasně přerušen.

Také Ukrajina uvádí, že v noci na úterý čelila dronovým útokům. Rusové podle prohlášení ukrajinského letectva vyslali 17 strojů a deset z nich se podařilo sestřelit, informoval Reuters. Informace válčících stran nebylo možné ihned ověřit z nezávislých zdrojů.

Jedna skupina bezpilotních letounů Šáhed byla zpozorována nad Charkovskou oblastí na východě země, druhá poté pronikla z oblasti Černého moře nad západní Ukrajinu, uvedla Unian. Podle ukrajinské armády Rusko v noci vypálilo také šest raket S-300, a to na civilní objekty v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny a v Chersonské oblasti na jihu.

Mrtví po ruském ostřelování Chersonu

Nejméně dva civilisty pak zabily ruské síly při ranním ostřelování Chersonu na jihu Ukrajiny, oznámil šéf prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Jeho vyjádření na sociálních sítích citovala ukrajinská i zahraniční média.

Cherson jako jediné oblastní centrum, které Rusové dobyli po loňském vpádu na Ukrajinu, osvobodily ukrajinské jednotky loni v listopadu. Zprávy o ostřelování města a jeho okolí od té doby přicházejí téměř každý den, napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Zacházíte s Rusy jako s prasaty. Putin kritizoval Lotyšsko a pohrozil neštěstím

„Rusové znovu zasáhli Cherson a zabili civilisty. Předběžně se ví o smrti dvou lidí a o jednom zraněném,“ napsal Jermak, který v sociální síti Telegram zveřejnil také snímky zachycující těla lidí ležících na ulici.

Centrum města je podle šéfa oblastní vojenské správy Oleksandra Prokudina pod palbou od samého rána. Dodal, že lékařům, přivolaným na místo, nezbylo než konstatovat smrt obou obyvatel Chersonu, zranění utrpěl devětapadesátiletý muž.

Ruská palba také zasáhla zdravotnické zařízení v centru Chersonu, kde byli zraněni dva lékaři, porodní asistentka a další zaměstnanec, informoval náčelník vojenské správy města Roman Mročko. „Všichni jsou zraněni lehce a není třeba je hospitalizovat,“ napsal na sociální síti.

Rusko se ke zprávám, které podle BBC nelze bezprostředně ověřit, nijak nevyjádřilo.

O den dříve se podle úřadů staly terčem ruského ostřelování obytné domy na předměstí Antonivka, kde zahynul starší muž.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video