Strategický bombardér Tu-95 ruského letectva během přehlídky v Moskevské...

Strategický bombardér Tu-95 ruského letectva během přehlídky v Moskevské oblasti (1. ledna 2022) | foto: Profimedia.cz

Rusové malují bombardéry na zem. Má to ošálit ukrajinské drony

  • 241
Rusko začalo na své letecké základně Engels malovat obrysy strategických bombardérů Tu-95MS. Ukázaly to satelitní snímky pořízené na konci září. Klíčová základna ruského bombardovacího letectva se v minulosti stala cílem útoků ukrajinských dronů.

O nové ruské taktice informoval portál The Drive na základě satelitních snímků společnosti Planet Labs z 29. září. Na fotografiích jsou vidět dvě bílé siluety čtyřmotorového turbovrtulového letounu, který v kódu NATO nese označení Bear (Medvěd).

„Je možné, že může jít i o laciné textilní atrapy, ale nemají prakticky žádný vertikální rozměr, takže jsou nejspíš jen namalované,“ píše portál The Drive. Rusové na siluetu dokonce umístili pneumatiky, aby jí dodali věrohodnosti. Už počátkem září se totiž objevily zprávy, že Rusové strategické bombardéry tímto způsobem chrání před útoky ukrajinských dronů.

Není zcela jasné, jestli nová taktika může fungovat, protože i na satelitních snímcích s menším rozlišením je dobře patrné, že namalované atrapy nejsou třírozměrným objektem. Je také možné, že jejich cílem je zmást senzory střel s plochou dráhou letu nebo malé kvadrokoptéry vypuštěné v noci diverzními skupinami operujícími v ruském týlu.

Strategické bombardéry Tu-95 jsou spolu se stroji Tu-160 a Tu-22M hlavními prostředky pro ruské raketové útoky na cíle ležící hluboko na ukrajinském území. Střely vypouští ze vzdušného prostoru nad Ruskem, takže je ukrajinská protivzdušná obrana nemá šanci sestřelit.

Ukrajinci proto pomocí bezpilotních strojů s dlouhým doletem útočí na letecké základny hluboko v týlu mocnějšího nepřítele. Základna Engels v Saratovské oblasti se stala jejich cílem loni v prosinci, kdy zde drony poškodily dva stroje Tu-95. Nezávislý portál Vjosrtka koncem srpna spočítal, že za rok a půl války bylo v ruském týlu zničeno nebo poškozeno 24 letadel.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video