Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Potvrzeno: ke zkáze křižníku Moskva přispěla meteorologická anomálie

K úspěšnému potopení vlajkové lodi ruské Černomořské flotily v dubnu 2022 přispěla atmosférická anomálie, která ztrojnásobila dosah ukrajinských pobřežních radarů. V nově zveřejněné studii o tom informovali švédští odborníci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Kdyby hrdinná ukrajinská armáda potopila v Černém moři létadlový křižník Admirál Kuzněcov, myslíte že by to komu potřebovala radar, nebo satelit kamaráda?

Nebo by raketčíkům stačil pohled na obzor i kdyby loďka byla za horizontem?

0 0
možnosti
JV

Myslím, že ta meteorologická anomálie se jmenovala "kluci americký". Nic proti tomuhle článku, taky nechci třetí světovou.

0 0
možnosti
JB

Může být. Hlavně, že to dobře dopadlo.

Teď už má Ukrajina vlastní družici (její služby).

0 0
možnosti
FM

Žasnu kolik "odborníků" na provoz a možnosti radarů který neseděl ani 10 min. za obrazovkou onoho zařízení tady dokáže kázat moudra "Vyčtená z Goglu"

0 1
možnosti
Foto

Z obrazovky radaru fyzikální zákony nevyčtete. Takže co má sezení u ní společného s článkem?

1 0
možnosti
JB

Radar Radarov Radarovič stejně napíše, že to fyzika nedovoluje.

"Nový pasivní radar pardubické firmy Era ze zbrojařské skupiny Omnipol Richarda Hávy může najít a sledovat cíl až na vzdálenost 700 kilometrů. Z České republiky tak dokáže sledovat vzdušné, pozemní i námořní cíle třeba až na Baltu či v Jaderském moři."

https://byznys.hn.cz/c1-66976300-pardubicka-era-predstavila-novy-pasivni-radar-vidi-az-za-horizont-z-ceska-treba-az-na-balt

A má alibi?

0 0
možnosti
Foto

V době potopení se na Ukrajině objevovala informace, že to byla komplexní operace. Loď ze strany otevřeného moře nepadaly drony Bajraktar, odváděli pozornost. A mezitím od pevniny přiletěli Neptuny.

1 0
možnosti
RP

To je dobrý blábol ten článek , bohužel spousta lidí , netuší jak radary fungují a tak tomu uvěří, stejně jako u jiných blábolů , dneska bych to považoval spíše za snahu zamest stopy po někom , kdo dodal souřadnice

7 6
možnosti
JB

"Radarový paprsek procházející atmosférou však prochází zakřivením. Je to proto, že index lomu vzduchu se mění s tlakem, teplotou a vlhkostí a tyto proměnné se mění s nadmořskou výškou a paprsek prochází různými výškami podél své dráhy. Ve standardní atmosféře , index klesá s nadmořskou výškou, což křivky nosníku směrem nahoru a dává mu poloměr zakřivení rovnající se , což dává 8.5 x 10 6 m . Poloměr zakřivení dráhy vlny je tedy větší než poloměr Země, což umožňuje radarovému paprsku překročit přímou viditelnost a tím zmenšit stínovou zónu."

https://cs.frwiki.wiki/wiki/Horizon-radar

5 1
možnosti
AP

Ten Neptun byla opravdu metrologické anomálie. Jinak to není možné. Tohle nikdo nečekal. Tahle ruská paráda byla jen atrapa k obdivování svalů ruského námořnictva a stačilo málo a je to ponorka.

6 1
možnosti
OB

. . . já jsem si myslel, že takováto vojensky důležitá loď, má protivzdušnou obranu . . .Přehledové lokátory, lokátory proti nízko letícím cílům, spolu s možností se aktivně bránit . . . Nebo snad byl personál pod vlivem "stoličnoje" ??

Přece kontrola vzdušného prostoru v okruhu řekněme 200nm by měla být samozřejmostí . . A existují přece IL86 ve variantě AWACS s větším radarovým dosahem . . . . nebo to je jen IL 86 vz Potěmkin ??

Inu bordel jako v Rusku. Ale co já bych radil... ..

Vlastně kdyby Napoleon nedotáh ́za sebou Rusa až do Evropy, kdyby car nepomáhal za I.WW anglánůn a frantíků a nenechal si od Prusů vpašovat do kožichu Lenina s Bronsteinem, kdyby Hitler za sebou nepřitáh ́Stalina až do Evropy, byla by půlka starostí . . . Takže oplotit a ať si to molodci vyřeší . . . howgh.

9 0
možnosti
ZV

Z50d87e90n14e31k 11V66r39b34a

21. 11. 2023 22:45

Tak rusák byl namachrovaný a myslel si, že je pupek světa. Reálně tu loď mohli napadnout maximálně pro ně "podřadní a zaostalí" ukrajinci a vzdušný prostor měli rusové pod kontrolou. Tedy proti běžným letounům. Jenže přiletěla relativně malá protilodní střela ve výšce 3m nad hladinou. S Neptuny imho vůbec nepočítali, protože to je čistě Ukrajinská výroba a navíc novinka, jejíž vývoj ještě není plně dokončen. On i ten radar k tomu má údajně schopnost detekovat hladinové cíle až na 600km, takže je otázkou nakolik to skutečně bylo o počasí, ale je možné, že byl použit jiný radarový systém. Mimochodem ten systém je docela dobře vymyšlený a rakety by mělo jít vypouštět i z letadel, což o dost zvýší už tak velký dolet těch raket.

6 0
možnosti
SP

A nebylo to jinak? Třeba někdo dodal ukrajincům souřadnice.

2 1
možnosti
Foto

J41i98r53i 95B73i50l94i94n91a

21. 11. 2023 18:30

Ale i v tom pripade by to byla dobra vec a uslechtily cin, souhlasite?

11 0
možnosti
JJ

J43i10ř42í 79J71í49l48e83k

21. 11. 2023 17:50

Krynky! WarGonzova časná ranní aktualizace

"V chersonsko-krymském směru zaútočila ukrajinská námořní pěchota podporovaná dělostřelectvem z Krynky na levém břehu Dněpru a vstoupila do lesního pásu u této vesnice. Cílem je dostat se na dálnici M-14. Pokud se podaří dosáhnout úspěchu, оzbrojené síly RF budou mít vážné problémy.“

další zdroj, který tvrdí, že ukrajinské jednotky postupují lesem a již postupují.

https://twitter.com/NOELreports/status/1726885728326496502

Další aktualizace z ruského kanálu Two Majors

"Dobrý den, rád bych se podělil o své bojové zkušenosti z práce u osady Krynky. Jediným plusem jsou asi dva chlápci od Wagnera, kteří personál odřadu hodně naučili, včetně mě, kvůli tomu si vystačíme jen s nákladem 300 (zranění). Práce probíhají ve velmi drsných podmínkách, zejména v takovém počasí, jaké je nyní, déšť, mokrý sníh, vítr, bažiny a bláto. Nebýt nákupu vhodného oblečení a pomoci dobrovolníků , mnoho lidí by již onemocnělo. Pokračujme. Nedostatek leteckého průzkumu pomocí UAV velmi zpomaluje jakýkoli náš pohyb a ohrožuje životy našich chlapů; vždy očekáváte přepadení, protože ukrajinské průzkumné skupiny se pohybují všude. Nedostatek palebné podpory od našeho dělostřelectva a minometů. Po několika výstřelech odcházejí, protože v lese za námi probíhají aktivní práce na protibaterii. Pokud se nepletu, bylo tam několik osádek minometů, celkem vystřílely asi 20 minometů, když na ně začaly létat, pro pochopení. Poslední, velmi problematickou otázkou je interakce se sousedními jednotkami. Prakticky neexistuje. Obecně je obrázek takový, že ústředí dostane špatný obrázek nebo se o několik dní opozdí, kvůli čemuž plánování není zcela úspěšné. No a ještě něco, máme tu spoustu lidí bez zkušeností v boji, tohle plus jeden strach, situace, kdy má člověk zbraň a velmi se bojí, není příjemná, a když jsou velitelé vyplašení a křičí něco o průzkumu - raději mlčím.

6 1
možnosti
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Čaputová jede do Prahy na rozlučku. Po návštěvě Česka skončí v úřadu

12. června 2024  7:41

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes zahájí svou poslední návštěvu Česka jako slovenská hlava...

Nevidíme na Fudži, stěžují si Japonci a chystají demolici desetipatrové budovy

12. června 2024  6:49

Luxusní desetipatrová budova v Tokiu bude zbourána, protože blokuje výhled na horu Fudži, rozhodly...

USA pošlou druhý systém Patriot. Bílý dům vyslyšel naléhavé prosby Kyjeva

12. června 2024  6:22

Sledujeme online Spojené státy pošlou Ukrajině další systém protivzdušné obrany Patriot, informuje agentura AP s...

Izrael zabil zatím nejvýznamnějšího člena Hizballáhu, tvrdí bezpečnostní zdroje

12. června 2024,  aktualizováno  1:03

Při izraelském vzdušném úderu na jihu Libanonu z úterního večera, při němž přišli o život nejméně...