VIDEO: Medvědice vylezla s mládětem na ruskou ponorku. Byli zastřeleni

  • 378
Ruští námořníci zastřelili medvědici s mládětem krátce poté, co se zvířata vyšplhala na jejich ponorku kotvící v přístavu u města Viljučinsk na Kamčatce. Podle posádky ponorky se oba chovali agresivně, a tak byli zastřeleni.

Medvědice plavala s mládětem podle portálu Newsweek v Krašeninnikovově zálivu  u města Viljučinsk na východě země. Poté vylezli na palubu ruské jaderné ponorky, která kotvila v přístavu.

Podle vojenského mluvčího se oba chovali agresivně, navíc byl prý medvěd několikrát spatřen už dříve ve městech v regionu. Na palubu byl tak přizván odborník a medvědy zastřelil loveckou zbraní. Podle Daily Mail se jednalo o brokovnici.

Pravděpodobně se jednalo o medvěda kamčatského neboli hnědého. Úřady konkrétní druh medvěda neuvedly.

Zprávu o incidentu přinesl lokální deník, který také zveřejnil video, na kterém je celá událost zachycena. V pozadí videa si povídají dva muži, kteří rozebírají nastalou situaci a vysvětlují, že kdyby medvěda nezastřelili, pravděpodobně by se vrátil do jedné z vesnic v regionu.

Nebyla jiná možnost, tvrdí Rusové

„Neexistuje jiný způsob. Když ho budeme pronásledovat, je riziko, že se dostane do vesnice. Takhle se bojuje s medvědy na Kamčatce,“ dodávají ve videu.

Medvědi se obecně lidem vyhýbají, ale při hledání potravy mohou zabloudit do zastavěných oblastí. Například loni v listopadu byl medvěd hnědý opakovaně spatřen na Kamčatce v ulicích města, poblíž nemocnice i na dětském hřišti.

V oblasti Kamčatky údajně žije kolem 14 tisíc medvědů, lesní agentura potvrdila, že od začátku roku 2020 bylo zabito 50 medvědů, kteří se chovali agresivně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video