Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z oběšené partyzánky udělal Stalin mučednici. Ale možná ji udali Rusové

Seriál
Přestože zemřela před více než osmdesáti lety, její jméno zná v Rusku dodnes každý. Řeč je o sovětské partyzánce Zoje Kosmoděmjanské, kterou za druhé světové války popravili němečtí vojáci. Ačkoli se od rozpadu SSSR spekuluje nad tím, co přesně předcházelo Zojině smrti, stále platí za jednoho z největších národních hrdinů, vypráví další díl seriálu Slavné fotografie.
Ruská partyzánka Zoja Kosmoděmjanská na snímku fotografa Sergeje Strunnikova....

Ruská partyzánka Zoja Kosmoděmjanská na snímku fotografa Sergeje Strunnikova. (leden 1942) | foto: Sergej StrunnikovProfimedia.cz

Píše se ráno 29. listopadu 1941. Vojáci z německé 197. pěší divize vedou ruskou obcí Petriščevo mladou partyzánku, aby ji na náměstí před zraky vesničanů oběsili. Osmnáctiletá Zoja Kosmoděmjanská jde po zledovatělé cestě jen v ponožkách. Tělo má plné ran a podlitin poté, co ji wehrmacht hodiny mučil ve snaze získat informace.

Za to, že vypálila domy užívané Němci se jí na krku houpe cedule s nápisem „žhářka“. Vše zaznamenává fotograf nacistické armády.

Zavelel do útoku a padl. Nejslavnějšího rudoarmějce vyfotil rodák z Krymu

Když okupanti Zoje navlékají přes hlavu oprátku, naposledy promluví. „Soudruzi, nebuďte zamračení. Buďte stateční, bojujte, poražte Němce. Já se smrti nebojím, ráda zemřu za náš národ,“ říká rozhodně Kosmoděmjanská a otočí se ke svým katům. „Mě dnes zabijete, ale nejsem sama. Je nás dvě stě milionů. Všechny nás nepověsíte. Pomstí mě. Vítězství bude naše. Ať žije soudruh Stalin,“ pokračuje partyzánka, zatímco k ní přistoupí jeden z popravčích a kopne do beden pod jejíma nohama.

Ať už se tak scéna přesně odehrála či nikoliv, tak ji v dalších letech líčila sovětská propaganda, která Zojin příběh obratem využila ve vlastní prospěch.

Zoja podpálila Němcům velitelství

Přestože Moskva ráda vyzdvihovala dívčin rolnický původ, ve skutečnosti se narodila roku 1923 v rodině učitelů a duchovních. Kosmoděmjanská nicméně vyrostla v přesvědčenou stalinistku a ve svých patnácti letech vstoupila do komunistické mládežnické organizace Komsomol.

Když nedlouho poté odstartovala druhá světová válka, respektive když Adolf Hitler v červnu 1941 porušil smlouvu o přátelství se Sovětským svazem a otevřel východní frontu, žila Zoja se svou ovdovělou matkou a bratrem v Moskvě. Zatímco se Němci blížili k ruské metropoli, Kosmoděmjanská se v říjnu přidala k partyzánům.

Dívku obratem přidělili k diverzní skupině do lesnaté oblasti mezi Mohajskem a Moskvou, hluboko za německými liniemi. Zoja, jež si nechávala říkat Tanja, společně s dalšími odbojáři ničila silnice, útočila na ubikace nepřítele, pokládala miny a působila jako průzkumnice.

„A ženy čekají.“ Fotka návratu zajatců ze SSSR mu zajistila skvělou kariéru

V noci na 27. listopadu dostala Kosmoděmjanská za úkol podniknout operaci v Petriševu, kde sídlil německý jízdní pluk. Společně s dvojicí partyzánů, Vasilem Kljubkovem a Borisem Krajnevem, okupantům údajně přerušila polní telefonní linku, zapálila velitelství a zlikvidovala koňskou stáj.

Když se do obce Zoja následující noci vrátila s cílem podpálit další budovy, Němci ji ale už vyhlíželi a zajali ji.

Přestože dívku v následujících hodinách bili, týrali a pálili na kůži se záměrem získat podrobnosti o jménech a akcích partyzánů, Zoja nic neprozradila. Druhého dne padlo rozhodnutí, že Kosmoděmjanská skončí na šibenici. Tam německá armáda její tělo ponechala pro výstrahu ostatním.

První hrdinka Sovětského svazu v historii

Když obec 12. ledna 1942 znovu získali Rusové, nalezli tu Zojino polonahé zmrzlé tělo s provazem okolo krku a uříznutým levým ňadrem. Hrůzný pohled zachytil fotograf Sergej Strunnikov doprovázející Rudou armádu.

Snímek jako první otiskl 27. ledna 1942 deník Pravda, jenž Zojin příběh sestavil z vyprávění obyvatel Petriščeva. V tu chvíli ale nikdo neznal dívčino celé jméno, protože se Němcům představila jen jako Tanja.

Krajina posetá mrtvolami. Hrůzná fotka z Krymu se vedení SSSR nehodila

Neboť Kreml v čele s Josifem Stalinem vycítil, že příběh skýtá příležitost k vykreslení hrdinství Rusů a barbarství Němců, bylo třeba dívku rychle identifikovat. Za svou dceru ji 13. února 1942 prohlásila Zojina matka a záhy o svém dítěti promluvila v rozhlase. Její výpověď pohnula národem.

Stalin poté Kosmoděmjanskou jako první ženě v historii udělil titul Hrdina Sovětského svazu a její jméno záhy dostalo několik ulic a kolchozů. O dívce rovněž vznikl v roce 1944 film. „SSSR si rychle uvědomil hodnotu Zojina obrazu a začal ho utvářet k vlastním záměrům. Zoja se stala nejuctívanější sovětskou hrdinkou. Na její oslavu vyrostla řada památníků a muzeí po celé zemi,“ uvádí americká historička Adrienne Harrisová.

Byla to skutečně Zoja?

V desetiletích po válce někteří vyslovili pochybnosti o tom, zda se příběh skutečně odehrál tak, jak se oficiálně tradovalo.

Slavné fotografie

Badatel Pjotr Lidov v roce 1999 na základě svého výzkumu uvedl, že Němci zřejmě zajali Zoju v Petriščevu poté, co jim partyzánku předali místní obyvatelé, kterým se nezamlouvalo vypalování jejich majetku.

Po odtajnění válečných spisů se v roce 2000 zase objevila informace, že nepřítele na Zoju upozornil Kljubkov, jehož Němci zadrželi během partyzánského útoku z 27. listopadu 1941. „Projevil jsem zbabělost a řekl jsem Němcům, že jsme tři, já, Krajnev a Kosmoděmjanská. Německý důstojník vydal rozkaz a vojáci za chvíli přivedli Zoju,“ uvedl Kljubkov podle protokolu o výslechu z 11. března 1942. Ačkoli Kljubkov z německého zajetí uprchl, v dubnu 1942 ho za zradu zastřelila ruská armáda.

Jestli byl protokol s jeho výpovědí pravý anebo jestli ho sovětská propaganda uměle vytvořila s úmyslem vhodně vysvětlit zajetí Kosmoděmjanské, dosud není jasné. „Sovětská vláda informaci o Kljubkově zradě tajila, aby nezastínila počin Kosmoděmjanské,“ napsala státní agentura RIA.

Tajemství slz Hitlerjugend. Brečícího vojáčka zvěčnil fotograf celebrit

Rovněž se spekulovalo nad tím, jestli se dívku podařilo správně identifikovat. Žen, které tvrdily, že na slavném snímku je jejich dcera, bylo mnoho. Režim vybral Zojinu matku kvůli nejpřesvědčivější výpovědi.

Mimo jiné zaznívala domněnka, že ve skutečnosti jde o partyzánku Liliju Azolinovou. „Když jsem uviděla tu fotografii, okamžitě jsem v ní poznala Liliju. Před válkou jsem s ní studovala na Geologickém ústavu. Poznaly ji také další spolužačky,“ popsala roku 1999 deníku Argumenty a fakta válečná veteránka Galina Romanovičová. Že jde o Azolinovou, si mysleli také sousedé dívčiny rodiny.

Slavné fotografie

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Spolek chce s klimatickou žalobou uspět jako Švýcarky. Mají šanci, míní expertky

27. dubna 2024  19:54

Evropský soud pro lidská práva rozhodl minulý týden ve prospěch dvou tisíc švýcarských seniorek. Ty...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...