Vojáci, jízda, orchestr. Přehlídka v Moskvě připomněla protiútok na nacisty

  • 165
Na Rudém náměstí v Moskvě se konala slavnostní přehlídka věnovaná 77letému výročí sovětského protiútoku na německá vojska u metropole v roce 1941. Přehlídky se zúčastnilo asi 5000 lidí v historických uniformách Rudé armády, včetně vojáků, jízdy prezidentského pluku, členů vojensko-historických klubů či vojenského orchestru.

Sedm tisíc lidí přehlídku sledovalo z tribuny, mezi nimi veteráni Velké vlastenecké války, jak Rusové označují boje proti nacistům v letech 1941-1945. 

Nechyběli ani účastníci vojenského útoku v roce 1941 či pamětníci vojenské přehlídky na oslavu vítězství v roce 1945. Na přehlídce byla k vidění i historická vojenská technika. 

V listopadu 1941 se německá vojska prodírala k Moskvě a obranná linie v některých místech procházela pouze 30 kilometrů od města. Ráno 7. listopadu Rudá armáda zahájila protiútok, na němž se podílelo 28 467 vojáků. Ti na frontu slavnostně odpochodovali přímo z Rudého náměstí. 

Protiútok měl ukázat světu, že bojový duch sovětských vojáků zůstal i přes dosavadní porážky nezlomen. 

Estonsko vystaví Rusku účet za okupaci, dosahuje třiceti miliard

Datum 7. listopadu v Rusku tradičně připadalo na výročí Velké říjnové socialistické revoluce, které bylo v dobách SSSR hlavním státním svátkem. Poslední vojenskou přehlídku na paměť bolševického převratu uspořádala Moskva v roce 1990.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video