Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Expert: Použije Putin jaderné zbraně? Mohl by, pokud by hrozila ztráta Krymu

Vysíláme
Vladimiru Putinovi jeho nejbližší poradci, ministři i tajné služby evidentně lhali. Konflikt s Ukrajinou mu vykreslili jako souboj, který snadno vyhraje, a ruský prezident jim uvěřil. Od té doby se snaží zachránit, co se dá, i za cenu „chrastění“ jadernými zbraněmi. Ale rozhodně jedná logicky, nechová se iracionálně, jako blázen. V Rozstřelu to řekl Vlastislav Bříza, expert na jaderné zbraně z Fakulty sociálních věd UK.

Vlastislav Bříza popsal příčiny konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou jako zpackaný a zmanipulovaný projekt, v jehož rámci se Vladimir Putin ocitl jako osamocený autoritářský vůdce, kterému jeho vlastní aparát poskytoval lživé informace a zamlžoval skutečnou hloubku strukturální krize ruských bezpečnostních složek.

Vladimir Putin podle politologa a experta na jaderné zbraně neustále zužoval okruh svých nejbližších spolupracovníků a v poslední době komunikoval pouze s vysokými představiteli tajných služeb a silových rezortů.

Lži o snadné kořisti

„Ti za ním několik let chodili a říkali mu, že Ukrajina je i nadále ve sféře vlivu Ruské federace. Že tam ruské bezpečnostní složky vytvářejí pátou kolonu a připravují puč, i když se ve finále ukázalo, že to byli pouze pracovníci ukrajinsky kontrarozvědky, která tak dostávala miliardy dolarů od ruské rozvědky,“ popisuje Vlastislav Bříza.

Putina podrazili zkorumpovaní velitelé. Končí za mřížemi, chybí biliony rublů

„Ale když za ním tito jeho nejbližší spolupracovníci stále chodili a utvrzovali ho, že by mohla být Ukrajina za určitých podmínek relativně snadnou kořistí, ruský prezident těmto informacím podlehl a začal o tom vážně přemýšlet. Ale jako racionálně uvažující člověk, zpravodajec, dobře věděl, že jeden plán nestačí,“ říká politolog.

Proto prezident dostal do hry druhý plán, armádní. S ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu probral vojenské možnosti invaze na Ukrajinu a oba mu potvrdili, že díky spojenectví s Běloruskem a armádě na Krymu je Rusko schopno Ukrajinu během několika dnů zpacifikovat.

„Proto mi jeho postup nepřipadá iracionální. Z informací, které měl k dispozici, rozhodl o útoku. A skutečně, v první fázi, jej chtěl opravdu uskutečnit rychle, bez obětí, po vzoru výsadku na československém letišti v Ruzyni v roce 1968 a na základě taktiky z Kábulu v prosinci 1979,“ míní Bříza.

Proto proběhl rychlý výsadek vzdušných sil elitních výsadkářů na letišti ve městě Hostomel u Kyjeva. Tyto jednotky se měly rychle přesunout do Kyjeva, měly rychle zajmout nebo zabít ukrajinského prezidenta, s pomocí páté kolony uskutečnit převrat, a tím znemožnit hlavě státu vydat rozkaz k obraně země.

Hrdinný poručík Charčenko. Plány Rusů na blitzkrieg rozbil jediný voják

„Když Vladimir Putin zjistil, že to nevyšlo, musel spustit druhý plán, bleskovou válku,“ pokračoval v Rozstřelu Bříza. „Ale ani to nevyšlo podle představ, protože se Ukrajina začala efektivně bránit. A v tu chvíli mu zůstalo jediné: moc nad ruským jaderným arzenálem. A to je to památné setkání s ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu, kde vydal rozkaz uvést jaderné síly do stavu nejvyšší pohotovosti. Neznamenalo to nic jiného než varování, aby Západ do války nezasahoval.“

Jaderné odstrašování

Podle Vlastislava Břízy tento Putinův postup přesně zapadá do obecně známé teorie jaderného odstrašování. „Proto vnímám jeho chování jako vyloženě logické. Počítá totiž s termínem „eskalace pro deeskalaci“, tedy že situaci vyhrotí natolik, že uvede jaderné zbraně do stavu nejvyšší pohotovosti, bude ukazovat záběry ze cvičení, ze cvičného odpalu, a dokonce ten cvičný odpal uskuteční. Chce tím vystrašit Západ, aby nevstupoval do konfliktu. I když teď budu znít paradoxně, vidím v tomto jednání jasný důkaz toho, že Putin jedná racionálně.“

V této souvislosti zmínil Vlastislav Bříza nedávný ruský test mezikontinentální balistické rakety Sarmat. „Až ta bude zavedena do výzbroje, stane se nejničivější zbraní na světě.“ Raketu Sarmat, která je na kapalné palivo a je odpalovaná z podzemních sil, označil před časem server Armadninoviny.cz za „ruskou superraketu pro konec světa“.

Raketa je schopná dopravit jaderné hlavice na jakékoliv místo na Zemi, a to jak přes severní, tak jižní pól. Raketa může nést až deset hlavic a disponuje větším počtem klamných cílů, takže může snáze proniknout protiraketovou obranou.

Nemá obdoby, řekl Putin. Rusko vyzkoušelo novou mezikontinentální raketu

Politolog ale věří, že k jadernému útoku nakonec nedojde. Že zůstane pouze u zastrašování. V opačném případě by to mohlo mít katastrofální následky.

„Za poslední tři měsíce jsme si mohli všimnout, že ruské konvenční síly jsou v jistých ohledech v katastrofálním stavu nepřipravenosti, chybí bojová morálka, koordinace vojsk. I proto už zahynulo tolik ruských generálů, kteří neschopnost mužstva i nižších velitelských struktur nahrazují svoji vlastní přítomností na frontě, a tím ohrožují své životy,“ uvádí politolog.

Ruský jaderný arzenál je špičkový

„Ale pokud hovoříme o ruském jaderném arzenálu, situace je zcela jiná. Ani za prezidenta Jelcina v době největšího rozvratu v Rusku nebyly tyto síly podfinancovány. A prezident Putin už od roku 2000 dbá na to, aby měly tyto síly morální schopnosti a aby byly skvěle vyzbrojeny. V jejich řadách působí přímo ruské elity. Zatímco v konvenční armádě působí až 40 procent vojáků z řad neruských menšin, v jaderných silách mají drtivé zastoupení etničtí Rusové,“ tvrdí Vlastislav Bříza.

Ruské jaderné síly jsou podle něj připraveny okamžitě reagovat a Rusko je se Spojenými státy americkými jedinou jadernou supervelmocí na světě. Dohromady s USA drží tyto dvě země devadesát procent světového jaderného arzenálu. Navíc všechny ruské jaderné zbraňové systémy prošly generační výměnou a jsou ve výborném stavu. V Rozstřelu Vlastislav Bříza podrobně popsal všechny typy jaderných zbraní, které má Rusko k dispozici, a to od těch nejslabších až po ty nejsilnější, které jsou až pět set krát ničivější než bomba svržená v roce 1945 na japonskou Hirošimu.

Ruské jaderné zbraně. Kterých bychom se měli bát?

A existuje situace, kdy by byl ruský prezident schopen jaderné zbraně použít? Podle politologa by to bylo pouze ve chvíli, kdy by byla ohrožena územní celistvost Ruska. Podle něj by k tomu mohlo dojít například ve chvíli, kdy by Ukrajina obsadila okupovaný Krym. Když je šelma zahnaná do kouta, může se chovat nevyzpytatelně.

„Prezident Putin je v situaci, kdy si nemůže dovolit na Ukrajině prohrát. Proto vidíme to neustále přitvrzování konfliktu i ve smyslu civilních obětí. Jeho vedení války je mnohem drastičtější než dříve. Proto bombarduje města, likviduje měkké cíle, školy, školky i nemocnice. Dnes se alespoň snaží dobýt Donbas. Paradoxem je, že kdyby se s tím spokojil na začátku, tak by mu to za tvrdých sankčních podmínek možná prošlo. Dnes je to za likvidační cenu,“ myslí si politolog.

Kolik má Rusko odpalovacích zařízení? A kolik aktivních jaderných zbraní? Jak je na tom ve srovnání s USA a které jsou další jaderné mocnosti? I o tom hovořil v Rozstřelu Vlastislav Bříza, expert na jaderné zbraně z Fakulty sociálních věd UK.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...