Vladimir Putin v Kyrgyzstánu (12. října 2023)

Vladimir Putin v Kyrgyzstánu (12. října 2023) | foto: Reuters

Putin poprvé od vydání zatykače ICC vyjel do zahraničí. Navštívil Kyrgyzstán

  • 22
Ruský prezident Vladimir Putin přicestoval ve čtvrtek do Kyrgyzstánu, kde se setkal se svým protějškem Sadyrem Žaparovem. V pátek by se měl zúčastnit summitu Společenství nezávislých států (SNS). Podle agentury Reuters jde o první známou zahraniční cestu šéfa Kremlu poté, co na něj letos Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač.

Putin od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 cestuje do zahraničí zřídka a není známo, že by Rusko opustil od letošního března, kdy na něj ICC vydal zatykač kvůli podezření z nezákonného odvlékání ukrajinských dětí do Ruska.

Kreml obvinění odmítá a tribunál neuznává. Kyrgyzstán dosud neratifikoval zakládající smlouvu ICC známou jako Římský statut, tudíž není povinen Putina na svém území zatknout.

Na pátečním summitu postsovětských zemí se sejdou čelní představitelé Ázerbájdžánu, Běloruska, Kazachstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu. Předem se omluvil arménský premiér Pašinjan. Žaparovovi podle kanceláře kyrgyzstánského prezidenta řekl, že nemůže přijet kvůli „řadě okolností“.

Evropa, Austrálie i Kanada. Kam se Putin kvůli zatykači nepodívá?

Vztahy mezi spojenci Arménií a Ruskem se zhoršily v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a kvůli situaci v Náhorním Karabachu, který po tři desetiletí řídili etničtí Arméni. Jerevan vinil Moskvu, že je příliš zaneprázdněna válkou na Ukrajině a ruské mírové síly v Karabachu opakovaně obviňoval z nečinnosti. Pocit Arménie, že ji Rusko zklamalo, vzrostl poté, co enklávu nedávno po bleskové ofenzívě ovládl Ázerbájdžán.

Arménský parlament pak navzdory nelibosti Moskvy ratifikoval Římský statut ICC. Arménie, jež má s Ruskem bezpečnostní smlouvu a hostí na svém území ruskou vojenskou základnu, rozezlila Moskvu i nedávným vojenským cvičením se Spojenými státy.

Šéf Kremlu by měl mimo jiné v Kyrgyzstánu jednat se svým ázerbájdžánským protějškem Ilhamem Alijevem. A navštívit má leteckou základnu Kant u Biškeku, kde jsou ruští vojáci, u příležitosti 20. výročí jejího otevření.

Jihoafrické dilema končí, Putina zatýkat nebudou. Na summit má jet Lavrov

Ruský list Vedomosti na svém telegramovém účtu uvedl, že Putin nyní vyrazil na první zahraniční cestu v letošním roce. Agentura AP píše, že jde o první letošní výpravu ruského prezidenta mimo území Ruska nebo okupované ukrajinské regiony, které se Moskva loni pokusila anektovat a považuje je nyní za svá území. Putin podle ruských médií začátkem roku navštívil některé okupované ukrajinské oblasti.

Ruský prezident, který čelí kvůli agresi na Ukrajině izolaci ze strany Západu, v loňském roce cestoval mimo jiné do středoasijských zemí, Běloruska nebo Íránu. Po vydání zatykače ICC letos nejel na summit zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a JAR) v jihoafrickém Johannesburgu. Jihoafrická republika patří mezi více než 120 států, které mají povinnost zadržet po vstupu na své území každého, na koho ICC zatykač vydal.

Tento měsíc by měl Putin navštívit Čínu, která stejně jako například i USA či Izrael, pravomoc ICC neuznává.

,

Video