Zastánci Kremlu připomněli svou existenci v konvojích v Berlíně či Aténách

  • 348
Lidé ve stovkách aut vyjádřili v neděli podporu Rusku v ulicích Berlína. Na autech vlály ruské, ale i sovětské vlajky. Obdobné proruské demonstrace se o víkendu konaly i v jiných částech Evropy. Vlaječky se symbolem Z, který podporuje ruské vojáky na Ukrajině, byly k vidění například v Aténách nebo na Kypru.

Ulice německé metropole v neděli odpoledne ucpal konvoj, který tvořily stovky aut. Jejich řidiči chtěli tímto způsobem vyjádřit podporu Ruské federaci. Podobnou kolonu vozů vytvořili minulou neděli i obyvatelé německého Kolína nad Rýnem, kteří směřovali k sovětskému památníku vojáků padlých za druhé světové války v blízkém Bonnu.

V neděli se příznivci Ruska shromáždili také na Kypru, nebo v hlavním městě Řecka. Troubící auta a motorky s řeckými a ruskými vlajkami projely centrem Atén, ve které se shromáždily desítky proruských demonstrantů.

Česko nezná zakázané symboly. Za Z ale mohou hrozit až tři roky vězení

Mezi účastníky protestů v Berlíně i v Aténách se často objevovaly vlajky Ruské federace, Sovětského svazu nebo výsadkového vojska. V obou hlavních městech bylo také na několika vlajkách či transparentech vidět písmeno Z, jeden z geometrických vzorců používaných k odlišení ruských invazních sil na Ukrajině. Ten se stal ústředním symbol podpory ruské války na Ukrajině a schvalování její agrese.

A to vše se dělo v den, kdy se svět dozvěděl o ruských zvěrstvech, která byla napáchána na civilním obyvatelstvu v ukrajinském městě Buča.

V některých spolkových zemích Německa včetně Berlína je nicméně symbol Z zakázán a za jeho použití hrozí pokuty i vězení. Tamní policie už vyšetřuje pět případů, kdy byl symbol použit. Stejně jako v Německu je i v České republice zneužití symbolu Z k podpoře invaze na Ukrajinu, trestním činem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video