Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

14:08
Ministři obrany Evropské unie na neformální schůzce v Aténách kromě podrobností o připravované vojenské misi ve Středoafrické republice probrali i současnou situaci na Ukrajině, informovalo české ministerstvo obrany. EU a NATO vyzvaly ukrajinskou armádu, aby se nezapojovala do konfliktu mezi vládou a opozicí, píše agentura DPA.
13:54
Demonstranti na Majdanu nesouhlasí se smlouvou, na které se opoziční vůdci dohodli s Janukovyčem. Podle ukrajinských novinářů povstalecká Rada Majdanu trvá na okamžité Janukovyčově demisi, nehodlá vyklidit obsazené budovy a žádá osvobození vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Přesvědčit demonstranty o potřebě kompromisu zamířili dnes odpoledne do centra Kyjeva ministři zahraničí Německa a Polska.
13:39
Postavit Ukrajinu před volbu – Východ nebo Západ, znamená ji rozbít. To se, zdá se, bohužel děje. Rovněž se zdá, že si to většina zúčastněných začíná uvědomovat. Otázkou je, zda již není pozdě. Iluzí je zejména představa, že tento problém mohou vyřešit nové volby, míní bývalý prezident Václav Klaus a Jiří Weigl na webu www.klaus.cz.
13:32
Twitter
Demonstranti zpívají ukrajinskou hymnu.
21.února 2014 v 11:51, příspěvek archivován: 21.února 2014 v 13:31

Fantastic photo by AFP's Louisa Gouliamaki of protesters in Kiev singing their national anthem this morning #ukraine pic.twitter.com/RU86wUqXPf

13:01
Podpis dohody se komplikuje. Strana Vlast se pře o konečném stanovisku. Ministři zahraničí Německa a Polska opustili podle serveru Ukrajinskaja pravda budovu úřadu prezidenta v půl druhé místního času. Při odchodu novinářům řekli, že dohoda ještě není. V té době podle zdroje ruské agentury Interfax ruský ombudsman a vyslanec prezidenta Putina odmítl připravený dokument podepsat, píše server.
12:51
Vůdce parlamentní frakce opoziční strany Vlast Arsenij Jaceňuk dnes novinářům řekl, že jakýkoli dokument, než má vstoupit v platnost, musí schválit vedoucí představitelé demonstrantů na Majdanu. Kdo má na náměstí o platnosti smlouvy prezidenta s opozicí rozhodnout, není ze zpráv ukrajinských médií zřejmé. "Rada Majdanu" se nyní schází na bulváru Chresčatyk v kavárně Šokoladnycja a zvažuje svou reakci. "Tady kolem stojí lidé, kteří o žádnou dohodu s Janukovyčem nestojí. O tom ale bude rozhodovat Rada Majdanu. Naši tři bohatýři (Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok) nyní vedou jednání a vše řeší jako politický konflikt. Žádný ale neexistuje - jsou jen banditi a občané stojící proti nim," vysvětlil stanovisko Majdanu jeden z aktivistů Rady Olexij Haraň.
12:47
Polský ministr Radoslaw Sikorski, který se jednání s Janukovyčem účastnil a glosuje ho na sociální síti Twitter, dnes označil sjednávání dohody za "citlivý okamžik". Všechny strany si podle něj musejí uvědomit, že "kompromis znamená zisk menší než stoprocentní".
12:42
Dokument se zakotvením dohody prezidenta s opozicí měl být podepsán v 11:00 SEČ, zatím se tak ale podle ukrajinských médií nestalo. V centru Kyjeva se sešlo vedení opoziční demonstrace, které má znění dohody teprve posoudit.
12:22
"Prohlašuji, že inicijuji předčasné prezidentské volby," píše se podle serveru Ukrajinskaja pravda v prohlášení prezidenta Janukovyče. "Inicijuji také návrat k ústavě z roku 2004 s přerozdělením pravomocí ve prospěch parlamentní republiky," zdůraznil. "Zvu k zahájení procedury formování vlády národní důvěry," dodal. "Jako prezident a garant ústavy dnes splňuji povinnost před národem, před Ukrajinou i před bohem ve jménu státu," poznamenal. "V tyto tragické dny, kdy Ukrajina utrpěla těžké ztráty, kdy umírali lidé z obou stran barikád, pokládám za svůj dluh ve světle památky padlých oznámit - není nic důležitějšího než je lidský život. Není takových kroků, které bychom my všichni společně nemohly udělat, abychom obnovili mír na Ukrajině," dodal podle serveru Janukovyč.
12:02
Janukovyč rovněž potvrdil, že souhlasí s předčasnými volbami hlavy státu.
11:57
Prezident Janukovyč podle agentury Reuters oznámil návrat země k ústavě z roku 2004, omezení prezidentských pravomocí a odstartování procesu k vytvoření vlády národní jednoty.
11:51
Západoukrajinský Lvov vyhlásil třídenní smutek k uctění památky desítek obětí střetů policie s protivládními demonstranty v Kyjevě. Starosta Andrij Sadovyj vyzval ke zrušení zábavních akcí, státní vlajky na ulicích a budovách budou opatřeny černými stuhami. Ministr vnitra Vitalij Zacharčenko v Kyjevě novinářům sdělili, že ve Lvově vládne chaos a dochází k rabování a pogromům. Podle lvovských médií ale ve městě, kde žije tři čtvrtě milionu lidí, panuje klid a radnice má situaci pod kontrolou.
11:49
Krvavé srážky mezi demonstranty a policií si od úterý v centru Kyjeva vyžádaly osmdesát mrtvých, mezi nimiž bylo třináct policistů. V poselství ukrajinskému národu to dnes oznámil ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko. Demonstranti podle něj hájí zájmy "hrstky extremistů", kteří se stali "figurkami v chaotickém scénáři podobném vývoji v Sýrii a Egyptě".
11:40
Někteří aktivisté na Majdanu protestovatli proti dohodě prezidenta Janukovyče s opozicí a ministry EU. "Žádné volby v prosinci. Jen okamžité odstoupení," prohlásil jejich vůdce podle serveru Ukrajnskaja pravda. Později se Majdanem ozývala hesla: "Žádné dohody!" a "Spolu až do konce!"
11:20
Nepokoje v Kyjevě podle slovenského premiéra nezpůsobily výpadek v dodávkách ropy a zemního plynu z Ruska, které přes Slovensko proudí do západní Evropy.
11:19
Twitter
Na výjezdu z Kyjeva.
21.února 2014 v 10:19, příspěvek archivován: 21.února 2014 v 11:30

#euromaidan checkpoint on highway to Odessa outside of Kiev pic.twitter.com/3FXK6lpldh

11:15
Situaci na Ukrajině se věnují i blogeři na iDNES.cz.. Přečtěte si blog s názvem: Na Majdanu nedemonstrují "normální" občané nebo blog: Rebelové v Kyjevě střílí mysliveckými zbraněmi.
11:11
Slovensko nabízí Ukrajině pomoc při léčbě zraněných během násilností, oznámil slovenský premiér Robert Fico. Bratislava je podle něj také připravena v případě potřeby přijmout stovky uprchlíků. Slovenské úřady ale zatím nezaznamenaly nápor na společné slovensko-ukrajinské hranici ani vyšší pohyb lidí v její blízkosti: Přísně střežená hranice je součástí vnějších hranic EU. Podle Fica také nestoupl počet žádostí Ukrajinců o víza na Slovensko.
10:55
Od středy 19. února pracuje v Kyjevě, v nevládním zdravotnickém zařízení poblíž Majdanu, i jeden chirurg mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic. V příštích dnech mu přijedou na pomoc anesteziolog, lékař a zdravotní sestra. Zdravotnickým zařízením v Kyjevě organizace poskytla operační stůl a 20 infúzních stojanů. Organizace situaci monitoruje a v případě nutnosti svou pomoc posílí.
10:46
Během jednání ukrajinského parlamentu do budovy pronikli těžkooděnci se samopaly. Podle serveru Ukrajinskaja pravda to od řečnického pultu oznámili poslanci Vladimir Rybak a Arsenij Jacenjuk. "V parlamentu bylo několik desítek ozbrojených příslušníků vojsk ministerstva vnitra. Vyvedli jsme je," sdělili. Musí se podle nich zjistit proč do budovy parlamentu přišli a kdo je poslal.