Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

16:54
Zatímco zahraniční politici chválili podepsání dohody prezidenta a opozice, demonstranti se na tento kompromis dívají o poznání kritičtěji. "Opoziční vůdci nereprezentují národ jako celek a nereprezentují Majdan, kyjevské náměstí Nezávislosti," řekla BBC Dana Pavlyčková."Lidé jsou zjevně velmi rozčarovaní, nestačí to, aby protesty skončily," dodala.
16:47
"Demonstranti na náměstí provolávají slávu hrdinům a smrt diktátorovi," hlásí z Kyjeva reportér americké stanice NBC Richard Engel. "Ne všichni znají detaily smlouvy, ale vědí, že chtějí víc."
16:20
Podle ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonové se svobodné a spravedlivé volby musí konat v pravý čas, což nemusí nutně být v řádu pouhých týdnů. "Je velmi důležité, aby byly uspořádány dobře a poctivě," řekla Ashtonová.
16:16
Pro návrat k ústavě z roku 2004 hlasovalo podle BBC 386 z 387 poslanců. Ke schválení návrhu bylo třeba 300 hlasů.
16:10
Twitter
21.února 2014 v 14:59, příspěvek archivován: 21.února 2014 v 16:10

#Ukrajina Zpravodaj @LukeReuters upozorňuje, že na dohodě chybí podpis zvláštního vyslance ruského prezidenta Putina. pic.twitter.com/mStqM6MDrJ

16:08
Parlament také odhlasoval bezpodmínečnou amnestii pro všechny, kdo byli zadrženi během nepokojů v posledních dnech.
16:06
Ukrajinský parlament schválil zvláštní zákon, který znamená návrat k ústavě z roku 2004. Omezuje pravomoci prezidenta, posiluje roli parlamentu.
16:00
Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík vyzval české komunální politiky, aby poskytli humanitární pomoc Ukrajině. "Jsme přesvědčeni, že lidé na Ukrajině potřebují humanitární pomoc a proto dnes oslovujeme samosprávy v naší zemi a doporučujeme zastupitelům a zastupitelkám, aby poskytli finanční podporu humanitárních aktivit," uvedl Gazdík. Ke své výzvě připojil transparentní konto Člověka v tísni 2000537915/2010. "Lidé z Ukrajiny přeci pracují v mnoha našich městech a obcích," apeloval Gazdík.
15:43
Twitter
"Opoziční lídři podepsali smloucu s Janukovyčem, ale na náměstí Nezávislosti slyším skepsi; mnoho demonstrantů mi říká, že prezident musí rezignovat," píše reportér BBC Steve Rosenberg.
21.února 2014 v 14:15, příspěvek archivován: 21.února 2014 v 15:43

Opposition leaders sign deal with Yanukovych, but on Independence Square I hear scepticism; many protestors tell me president must resign

15:35
Podpis smlouvy přivítal také stálý předseda Evropské rady Herman van Rompuy. "Dohoda je kompromisem nezbytným k tomu, aby mohl začít nezbytný dialog, který nabízí jedinou demokratickou a mírovou cestu z krize, která již způsobila příliš mnoho utrpení a krveprolití na všech stranách," uvedl Van Rompuy v oficiálním prohlášení. "Teď musí být všechny strany odvážné a v zájmu budoucnosti Ukrajiny proměnit slova v činy."
15:21
Twitter
Vlajka Evropské unie v kanceláři starosty Lvova.
21.února 2014 v 14:13, příspěvek archivován: 21.února 2014 v 15:20

EU flag proudly on show at #Lviv city mayor's office #ukraine #euromaidan pic.twitter.com/t6r1Sliy21

15:19
Ministři zahraničí Francie, Německa a Polska vítají podpis smlouvy a oceňují obě strany za odvahu. Podle německého ministra Steinmeiera se předčasné volby uskuteční ještě letos, konkrétní datum ale zatím není stanoveno. Ministři také opět vyzvali k okamžitému ukončení násilností.
15:14
Česká republika je podle Sobotky připravena přijmout zraněné z demonstrací a případně i "několik set běženců" z Ukrajiny, později případně i více.
15:10
"Je dobře, že se EU v okamžiku, kdy vrcholilo násilí v ulicích Kyjeva a dalších ukrajinských měst, rozhodla pohrozit sankcemi," uvedl dále Bohuslav Sobotka. "To nepochybně přispělo k tomu, aby se hledalo kompromisní řešení. Sankce jsou připraveny a bude záležet na vývoji na Ukrajině, zda-li budou zcela, či zčásti uvedeny v účinnost."
15:07
"Šestibodový plán, tedy předběžná dohoda mezi vládními silami a opozicí o řešení současné situace na Ukrajině, je dobrý základ," uvedl český premiér Sobotka. "Uvítal jsem informaci, že šestibodového plánu bylo dosaženo a teď je důležité, aby ta věc byla dotažena do konce a s řešením se smířily skupiny na jedné, či druhé straně. Řešením není eskalace násilí. Česká vláda vítá fakt, že se daří hledat určitou politickou mapu, na základě které by se Ukrajina mohla vydat k předčasným prezidentským volbám."
15:05
Janukovyč se během podepisování dohody s opozicí neusmíval, všiml si reportér agentury Reuters.
14:55
Prezident Janukovyč a zástupci opozice podepsali dohodu, kterou pomohli zprostředkovat evropští ministři.
14:42
Twitter
Dohoda mezi opozicí a Janukovyčem je podle polského ministra zahraničí dobrým kompromisem. "Dává šanci míru. Otevírá cestu reformám a Evropě. Polsko a EU ji podporují."
21.února 2014 v 13:37, příspěvek archivován: 21.února 2014 v 14:43

We are about to sign. Good compromise for Ukraine. Gives peace a chance. Opens the way to reform and to Europe. Poland and EU support it.

14:16
Zástupci demonstrantů v Kyjevě po jednání s ministry zahraničí Německa a Polska zmocnili vůdce opozice uzavřít smlouvu s prezidentem Janukovyčem. Oznámilo to na Twitteru německé ministerstvo zahraničí. Sbor povstaleckých vůdců z Majdanu o tom rozhodl po schůzce s ministry hlasováním.
14:14
Západní Ukrajina je podle zpravodaje České televize v klidu. Obyvatelé Lvova se scházejí na jednom náměstí, kde sledují dění v Kyjevě v televizi. Lidé podle zpravodaje věří, že násilí ustane, ale zároveň se bojí dalšího vývoje.