Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

21:50
Z náměstí Nezávislosti zazněly výbuchy. Nejde však o známku dalších bojů, nýbrž o palbu na počest mrtvých obětí krvavých protestů.
21:28
Twitter
21.února 2014 v 19:55, příspěvek archivován: 21.února 2014 v 21:28

Thousands of lights to commemorate killed protestors |PR News #Euromaidan #Ukraine #Kyiv pic.twitter.com/Jl6sGP5erl

21:20
Dav na Majdanu vyhvízdal politiky, kteří uzavřeli s Janukovyčem dohodu o předčasných prezidentských volbách do konce roku, a požadoval prezidentovo odstoupení do sobotního dopoledne. "Vystoupení Vitalije Klička přerušil jeden z velitelů Majdanu. Vystoupil na scéně a prohlásil, že jestli prezident Viktor Janukovyč neodstoupí do 10. hodiny ranní 22. února, lidi přistoupí k ozbrojenému útoku," napsal deník Ukrajinskaja pravda na svém webu.
21:03
Mluvčí Bílého domu Jay Carney prohlásil, že není v zájmu Ruska, aby Ukrajina uvízla v násilnostech. "Je velmi důležité ukázat, že celá záležitost není žádné přetahování mezi Západem a Východem nebo mezi USA a Ruskem," dodal.
20:36
Zástupce Ruska Vladimir Lukin hrál podle šéfa polské diplomacie Radoslawa Sikorského konstruktivní úlohu při dojednávání dohody mezi Janukovyčem a představiteli opozice. "Jako zkušený diplomat v určitých momentech efektivně zjednodušil vyjednávání," řekl Sikorski novinářům po svém návratu z Kyjeva do Varšavy.
20:25
Hotel Ukrajina v centru Kyjeva je v současné chvíli evakuován, informuje BBC. Budova v uplynulém týdnu sloužila jako provizorní klinika i místo, kam se odnášela těla obětí střetů.
20:17
V ukrajinském parlamentu byl vznesen návrh na obžalobu prezidenta Janukovyče. Poslanci znovu zasednou v sobotu v 10:00 tamního času. Agenda, která se bude projednávat, zatím není známa.
19:55
Jevgenija Tymošenková, dcera vězněné expremiérky Julie Tymošenkové, věří, že její matka bude brzy propuštěna. "Myslím, že příslušný zákon odhlasovala ústavní většina, a moje máma tak musí být propuštěna. A to už během několika dní. Doufám, že veškerý tlak Evropské unie a ukrajinské opozice přiměje prezidenta Janukovyče, aby zákon podepsal. A aby se celá ta procedura odehrála rychle. Teď už není cesty zpět," řekla Jevgenija Tymošenková. S matkou prý zatím nemluvila. "Má pořád zakázané telefonování. A vlastně pořád i všechno ostatní," dodala.
19:41
Twitter
Výstavka toho, čím vším po demonstrantech pálila policie.
21.února 2014 v 15:08, příspěvek archivován: 21.února 2014 v 19:41

This one is for .@Brown_Moses, a little museum filled with all objects fired at demonstrators. pic.twitter.com/DoT1R7lHkv

19:18
Eurokomisař Eurokomisař Štefan Füle, který byl do jednání o situaci na Ukrajině také zapojen, na Twitteru dohodu uvítal a ocenil odvahu těch, kteří k ní dospěli. Zdůraznil klíčový význam toho, jak bude dohoda uplatněna v praxi.
18:59
Ukrajinský ženský biatlonový tým získal zlatou medaili na štafetě 4x6km na zimních olympijských hrách v Soči. Jedna z biatlonistek Olena Pidhrushnová poté na tiskové konferenci požádala publikum, aby drželo minutu ticha za oběti kyjevských nepokojů.
18:55
Rusko váhá s uvolněním dalších dvou miliard dolarů ze slíbené úvěrové pomoci pro Ukrajinu. O úplném zastavení podpory sice ještě nerozhodlo, avšak s vyplacením další částky chce počkat na jasnější informace o budoucí ukrajinské vládě. "Ukrajinci od nynějška mohou doufat jen v Evropskou unii, která ale svou pomoc podmiňuje bolestivými reformami," napsal list Gazeta.ru. Více čtěte zde
18:28
Dohodu mezi Janukovyčem a opozicí v anglickém jazyce si přečtete zde.
18:26
Ukrajinská poslankyně Hana Hermannová z vládnoucí Strany regionů řekla, že novela trestního zákoníku "by umožnila propustit vězněnou Julii Tymošenkovou." Dodala, že osobně vždy podporovala propuštění ukrajinské expremiérky.
18:17
Prezident Janukovyč vyhlásil, že 22. a 23. února budou dny smutku za oběti masových nepokojů.
18:07
Česká republika by mohla přijmout několik stovek uprchlíků, případně by mohla pomoci i s léčbou lidí, kteří byli při protestech zraněni. O aktivaci programu MEDEVAC pro evakuaci zraněných a nemocných k léčení v ČR rozhodne vláda příští týden, oznámilo ministerstvo zahraničí.
17:43
Ukrajinští poslanci schválili zákon umožňující osvobodit vězněnou vůdkyni opozice, bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou. Parlament podle agentury ITAR-TASS hlasy 310 zákonodárců zrušil trestnost skutku, za který byla expremiérka odsouzena na sedm let do vězení.
17:32
Parlament odvolal ministra vnitra Vitalije Zacharčenka za to, že během nepokojů schvaloval použití násilí vůči demonstrantům.
17:23
"Česká republika podporuje co nejrychlejší sestavení inkluzívní ukrajinské vlády, jejímž cílem bude zásadní zklidnění situace v zemi a její přivedení k předčasným parlamentním a prezidentským volbám," uvedlo ministerstvo zahraničí. "Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek si ve středu 19. února předvolal ukrajinského velvyslance B. Zajčuka, kterému sdělil, že postup vůči demonstrantům považujeme za nepřípustný."
17:04
Twitter
Na náměstí Nezávislosti se sloužila mše za oběti nepokojů. Přišly tisíce lidí. Řada z nich při pohledu na mrtvá těla plakala, píše reportér BBC.
21.února 2014 v 15:37, příspěvek archivován: 21.února 2014 v 17:04

Thousands of protesters packed into Independence Sq. Many in tears as body of dead protester paraded. #Kiev pic.twitter.com/IwUDK7MmJw