Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

09:54
S Janukovyčem Kyjev opustili předseda parlamentu Vladimír Rybak a šéf prezidentské administrativy Andrej Kljujev. Všichni tři patří k těm politikům, které Majdan chce soudit za smrt a zranění desítek lidí.
09:52
Demonstranti už odmítají Janukovyče honorovat slovem prezident, protože prý jeho čas ve funkci vypršel ve chvíli, kdy nechal postřílet desítky lidí. líčí nálady na Majdanu Procházková.
09:50
Procházková připomíná, že na dnešek připadá den smutku za oběti potyček z předchozích dnů. Aktuální události však jeho respektování příliš nenasvědčují.
09:47
Demisi dnes podal i místopředseda sněmovny Ihor Kaletnik, parlamentní schůzi řídí jeho kolega Ruslan Košulynskyj. Podle parlamentních zpravodajů ukrajinských médií z vládní Strany regionů odešla poměrně velká skupina poslanců, v pátek jich bylo údajně přes deset, dnes se k nim připojilo šest dalších.
09:46
Vůdce nacionalistické strany Svoboda Oleh Ťahnybok dnes ze sněmovní tribuny vyzval k ústavní žalobě na prezidenta Janukovyče, takzvanému impeachmentu. Vyslovil názor, že v případě úspěchu žaloby by se mimořádné prezidentské volby mohly konat 25. května.
09:41
Odjezd Janukovyče z ukrajinské metropole potvrdil i předák opozice Kličko. Předčasné volby jsou podle něj jediným řešením, uvedla agentura Rauters.
09:39
Na dopolední schůzi sněmovny se dostavilo 248 ze 450 zastupitelů, šéf hnutí UDAR Vitalij Kličko jim chce předložit k hlasování návrh rezoluce požadující rezignaci prezidenta Viktora Janukovyče.
09:28
Šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Rybak rezignoval. Sněmovně střežené povstalci to oznámil dopisem. Funkci údajně opustil kvůli podlomenému zdraví.
  • Protivládní demonstranté hlídají vchod do ukrajinského parlamentu v Kyjevě....

    Protivládní demonstranté hlídají vchod do ukrajinského parlamentu v Kyjevě. (22. února 2014) / Autor: Reuters

09:20
Ve vládní čtvrti jsou podle Procházkové povstalci a prezidentský palác natáčí opoziční ukrajinský 5. kanál.
09:15
Ultimátum spočívalo v tom, že pokud Janukovyč neodstoupí, zaútočí povstalci na prezidentské sídlo, hlásí z místa reportérka Lidových novin Petra Procházková. Vzhledem k tomu, že Janukovyč už není ve městě a policie z ulic zmizela už včera, není útok nutný.
09:00
Demonstranti žádali rezignaci Janukovyče do dnešních 10:00 (9:00 SEČ). Ultimátum vypršelo, opozice hrozí revoltou.
08:48
Představitel opozice Vitalij Kličko opět vyzval Janukovyče k okamžité rezignaci.
08:31
V Kyjevě kolují zvěsti, že prezident Viktor Janukovyč metropoli opustil. Na Majdanu kolovaly fámy, že zamířil do Dubaje. Poté, což potvrdily i USA, se rozšířila informace, že Janukovyč odletěl na východ země, do Charkova.
07:33
Sobotní ráno příliš klidu na Ukrajině nepřineslo. Zástupce opozice oznámil, že ovládli celý Kyjev včetně parlamentu či prezidentského paláce. Radikální demonstranti odmítají na páteční dohodu opozice s prezidentem Janukovyčem přistoupit.
Pátek 21. února
23:01
Vážené čtenářky, vážení čtenáři. Pro tuto chvíli končí naše on-line zpravodajsví. Další aktuální informace se dočtete v běžném zpravodajství. V případě, že se situace na Ukrajině opět vyhrotí, obnovíme on-line reportáž. Děkujeme za pozornost.
22:48
Lídři krajně pravicového hnutí Pravý sektor prohlásili, že zbraně neodloží, Odmítají dohodu mezi opozicí a Janukovyčem. Požadují, aby prezident odstoupil okamžitě.
22:37
Ukrajinka, která se na Twitteru loučila se životem, přežila. Její vzkaz na komunitní síti Twitter, který zněl "Umírám", obletěl celý svět. Jednadvacetiletá Olesja Žukovská ho napsala chvíli poté, co ji v centru Kyjeva, kde pomáhala jako zdravotnice, zasáhl ostřelovač přímo do krku. Dlouho nebylo jasné, co se s dívkou stalo a většina uživatelů sociálních sítí se domnívala, že zemřela. Olesja ale přežila a nyní se léčí v jedné z kyjevských nemocnic, uvedla agentura AP.
22:13
V neděli se čeští Ukrajinci sejdou u sochy svatého Václava na Václavském náměstí, pořadatelé očekávají účast stovek demonstrantů. Odpoledne se na náměstí Republiky uskuteční dobročinný koncert Praha pro Kyjev, na jehož pořádání se podílí i magistrát.