Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sobota 22. února
23:00
Vážení čtenáři, pro dnešek se s Vámi loučíme. S naší on line reportáží se přihlásíme opět v neděli ráno.
22:51
Dnes podruhé se objevila informace, že Janukovyč se pokusil uletět do Ruska. Více čtěte ZDE.
22:41
Ve Lvově lidé nejsou tak optimističtí. Bojí se, že je Putin "jen tak nepustí". Čtěte postřehy z místa reportéra MF DNES Luboše Palaty
22:03
Televize BBC připomíná, že Tymošenková je pro mnoho Ukrajinců kontroverzní figurou. Řada lidí ji viní z politického chaosu, do kterého se země propadla po tzv. Oranžové revoluci. I proto někteří lidé z Majdanu během jejího projevu odešli.
21:10
Násilné střety na Ukrajině si během uplynulého týdne vyžádaly 82 lidských životů. Poslední statistiku zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví.
20:56
Julija Tymošenková promlouvá k tisícům lidí na Náměstí Nezávislosti. "Jste hrdinové tohoto století," poděkovala demonstrantům. Janukovyče by podle ní měli přivést na Majdan.
20:25
Radikální bojůvka Pravý sektor, která v uplynulých dnech sváděla krvavé boje s bezpečnostními silami, prohlásila, že z Majdanu neodejde. Vůdci organizace tak reagovali na slova šéfa parlamentu Oleksandra Turčynova, že "Majdan udělal svoji práci a může se rozejít".
20:16
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se jednoznačně postavil na stranu ukrajinské opozice. Legitimitu podle něj má jedině parlament. Podle Zaorálka je třeba dělat vše proti rozpadu Ukrajiny. Kroky evropské diplomacie by proto neměly být namířeny proti Rusku. Řekl to v České televizi.
20:10
Tymošenková se po cestě z letiště zastavila v Hruševského ulici, kde se odehrávaly nejkrvavější střety mezi demonstranty a bezpečnostními silami. Prohlásila, že všichni viníci nedávného krveprolití musí být potrestátni.
20:06
22.února 2014 v 18:08, příspěvek archivován: 22.února 2014 v 20:06

Has Yanukovich bottled it? @ggatehouse looks round the now deserted presidential palace #newsnight #kiev #Ukraine pic.twitter.com/iPVpoyvlqR

20:05
Podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova je dohoda mezi opozicí a Janukovyčem ohrožena. "Ilegální extremisté odmítají složit zbraně a za přihlížení opozičních lídrů fakticky převzali kontrolu nad Kyjevem," řekl Lavrov v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Johnem Kerrym.
19:44
Na základě zpráv, že se má na hlavní tribuně Majdanu objevit Julija Tymošenková, se na náměstí hrnou tisíce lidí. Jdou s vlajkami, zpívají a mnozí nadšeně říkají: jdeme přivítat budoucí prezidentku Ukrajiny, hlásí z Kyjeva reportérka LN Petra Procházková.
19:38
Julija Tymošenková přistála v Kyjevě. Podle ní Ukrajina v brzké budoucnosti vstoupí do Evropské unie.
19:15
V Praze desítky lidí vyjádřily přání, aby oboustranné násilí na Ukrajině ustalo. Přání lidé podpořili zapálením svíček, které umístili na lodi, jež posléze po Vltavě proplula Prahou.
18:54
Tymošenková je už na palubě a míří do Kyjeva. Na snímek se můžete podívat ZDE.
18:36
Předseda Evropské komise José Barroso uvítal propuštění Tymošenkové z vězení. Zdůraznil také, že pro budoucnost Ukrajiny je zásadní nezávislé soudnictví. Eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová si všimla, že předčasné ukrajinské volby by se měly konat 25. května, tedy v den, kdy mají být také volby do Evropského parlamentu. "Je to jasný signál: Budoucnost Ukrajiny je v asociační dohodě s EU," míní eurokomisařka.
18:33
Ukrajinská pohraniční policie podle agentury AP oznámila, že guvernér Charkovské oblasti Michail Dobkin a starosta Charkova Gennadij Kernes překročili hraniční přechod do Ruska. Oba dva politici jsou předními spojenci Viktora Janukovyče.
18:17
V Kyjevě i jeho okolí nepracuje dopravní policie, všude se proto tvoří obrovské kolony aut. Dopravu se snaží alespoň provizorně řídit dobrovolníci v reflexních vestách, hlásí z Kyjeva reportérka Lidových novin Petra Procházková.
18:09
Nový šéf parlamentu Oleksandr Turčynov tvrdí, že Janukovyč se pokusil prchnout do Ruska. "Snažil se dostat do letadla mířícímu do Ruska, ale pohraničníci ho zastavili," řekl podle agentury Interfax Turčynov. Janukovyč je prý nyní někde kolem Doněcku. Agentura Reuters poznamenává, že zprávu se nepodařilo nezávisle ověřit.