Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

11:05
Opoziční lídr a bývalý šampion v boxu Vitalij Kličko oznámil, že bude kandidovat ve volbě nové hlavy státu. "Chci,aby Ukrajina byla moderní evropská země. Pokud budu mít možnost učinit to v pozici prezidenta, budu dělat to nejlepší," řekl. Kličko tak ve volbách zřejmě bude konkurentem expremiérky Julie Tymošenkové, která o své možné kandidatuře na prezidentku mluvila již včera po propuštění z vězení.
10:59
Ministr vnitra Arsen Avakov dnes poslancům ukrajinského parlamentu řekl, že Janukovyč se v sobotu s doprovodem vzdálil z letiště v Doněcku na východě země, kde mu celní a pasová kontrola neumožnila odlet charterovým letadlem. Janukovyč měl podle Avakova namířeno do Ruska. Formality Janukovyčovy ochranky podle Avakova nebyly v pořádku a prezident se svým týmem musel letoun připravený ke startu opustit. S ochrankou pak prezident nastoupil do přistavených vozů a odjel na neznámé místo. Kde se Janukovyč nachází, nebyl dnes poslancům schopen říci ani prezidentův oficiální zmocněnec v parlamentu Jurij Mirošničenko.
10:49
Rusko chce na Ukrajině dohlížet na dodržování lidských práv a žádá ukrajinské úřady o povolení cesty svého zmocněnce. Oznámila to dnes agentura ITAR-TASS, která se odvolává na prohlášení Michaila Fedotova, šéfa kremelské rady pro rozvoj občanské společnosti a lidská práva. Na Ukrajinu by měl odcestovat zmocněnec rady Andrej Jurov.
10:39
Ukrajinské ministerstvo vnitra nemá žádné informace o tom, kde by po svém nepovedeném sobotním útěku mohl pobývat prezident Viktor Janukovyč.
10:20
V ukrajinském parlamentu dnes jedná delegace 12 poslanců Evropského parlamentu. Její členové se mají v pondělí setkat i s propuštěnou expremiérkou Julijí Tymošenkovou, jež patří mezi favority na uvolněné křeslo předsedy vlády. Dnes ráno měli poslanci pracovní snídani se zástupci protestních hnutí. "Celý den budeme v ukrajinském parlamentu... a během dne budeme mít setkání se všemi představiteli donedávna opozičních stran," řekl český europoslanec za ČSSD Libor Rouček. "Naším cílem je získat co nejvíce informací od lidí, kteří na Ukrajině rozhodovali nebo do budoucna rozhodovat budou," dodal.
10:13
Ministr obrany Martin Stropnický rozhodl zapůjčit humanitární organizaci Člověk v tísni vybavení pro ochranu jejích pracovníků mířících na Ukrajinu. Týmu zdravotníků armáda poskytla neprůstřelné vesty, helmy a ochranné brýle. "Organizace Člověk v tísni se na nás obrátila s žádostí o poskytnutí ochranného vybavení a my jí vyhověli. Pomůžeme tím chránit zdraví našich občanů, kteří na Ukrajině ošetřují zraněné," uvedl Stropnický. "Jednalo se o specifický a zejména velmi urgentní požadavek s nutností předání materiálu do 24 hodin," dodává náčelník Generálního štábu Petr Pavel.
10:02
  • Kyjev se probudil do relativně klidného rána. V centru však zůstávají

    Kyjev se probudil do relativně klidného rána. V centru však zůstávají demonstranti. Okupované objekty i stany na Majdanu jsou stále plné lidí, kteří po vzrušených dnech konfrontace odpočívají a doplňují zásoby. (23. 2. 2014) / Autor: Baz Ratner Reuters

09:52
Ukrajinské ministerstvo vnitra vyšetřuje 30 vysokých ministerských úředníků kvůli podezření z podílu na represích proti kyjevským demonstrantům.
09:49
Ukrajinský parlament zvažuje tři kandidatury na post premiéra budoucí přechodné vlády. Agentuře Interfax to dnes sdělil poslanec strany Vlast Mykola Tomenko. Do čela prozatímního kabinetu se podle něj postaví buď expremiérka Julija Tymošenková, která v sobotu vyšla z vězení, šéf parlamentní frakce její strany Vlast Arsenij Jaceňuk nebo poslanec a vlivný ukrajinský podnikatel Petro Porošenko.
09:31
Stejně jako Rusko, také Evropská unie čeká s poskytnutím finanční pomoci na novou ukrajinskou vládu. Eurokomisař pro měnu a ekonomiku Olli Rehn v Sydney prohlásil, že Brusel je připraven poskytnout Kyjevu "podstatnou pomoc", jakmile na Ukrajině vznikne nová vláda. "Z evropského ohledu je důležité, abychom ukrajinskému lidu nabídli jasnou evropskou perspektivu. Jsme připraveni nabídnout podstatnou finanční pomoc, jakmile bude dosaženo politického řešení založeného na demokratických zásadách," uvedl Rehn. Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová prohlásila, že MMF je připraven poskytnout Kyjevu pomoc, jakmile o to bude požádán. "Ukrajina je členem fondu. Pokud požádá o hospodářskou nebo finanční pomoc, jsme připraveni ji poskytnout," řekla Lagardeová. "Je ale třeba, aby na Ukrajině byl někdo, s kým je možné jednat," dodala.
09:24
Silná kyjevská organizace Strany regionů se sešla na mimořádné konferenci a doporučila obvodním stranickým buňkám, aby zvážily rozpuštění. Některá ukrajinská média nevylučují, že strana zanikne a na jejích troskách se zrodí nový politický subjekt. Celé kyjevské vedení už Stranu regionů podle agentury Unian opustilo.
09:16
Počet zraněných při nepokojích v Kyjevě se zatím zastavil na čísle 645. Od včerejška podle ministerstva zdravotnictví nebyli hlášeni žádné další oběti na životech či zranění. V sobotu lékařskou pomoc vyhledalo 42 zraněných, 33 z nich je stále hospitalizováno.
09:09
Podle kyjevské televize silný muž Strany regionů, Janukovyčův sponzor a nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov jedná o budoucím vůdci strany se skupinou ukrajinských plynařských magnátů. Strana regionů jako vlivná "obchodní značka" je na Ukrajině zavedená a oligarchové se jí prý nehodlají vzdát. Pro příští prezidentské volby, které se mají konat do konce roku, chtějí postavit silného kandidáta.
08:38
Předseda ukrajinské Strany regionů a bývalý premiér Mykola Azarov údajně odjel do Ruska, zahraniční azyl zřejmě hledá i čestný předseda strany, prezident Viktor Janukovyč.
08:29
V centru Kyjeva byl v noci klid, ale demonstranti centrální náměstí Nezávislosti neopustili. Okupované objekty i stany na Majdanu jsou stále plné lidí, kteří po vzrušených dnech konfrontace odpočívají a doplňují zásoby. Barikády ve středu města zůstávají, střeží je ozbrojené hlídky domobrany. Prezident Viktor Janukovyč, jehož pokus o útěk ze země v sobotu v Doněcku zmařila letištní kontrola, se uchýlil na neznámé místo.
08:03
Konflikt na Ukrajině dnes v Praze připomene mše, demonstrace a koncert. Dopolední mše v katedrále sv. Víta na Pražském hradě se bude konat za oběti pouličních bojů. K modlitbám za mírové řešení už dříve vyzvali čeští a moravští biskupové. Ve 13:00 se pak Ukrajinci sejdou u sochy sv. Václava na Václavském náměstí, pořadatelé na akci očekávají účast stovek demonstrantů. Kvůli Ukrajinci kvůli bouřlivé situaci v jejich vlasti protestovali v Praze už několikrát. Odpoledne se na náměstí Republiky uskuteční dobročinný koncert Praha pro Kyjev, na jehož pořádání se podílí i magistrát. O akcích v Praze čtěte zde.
07:49
Rusko neuvolní další částku finanční pomoci Ukrajině, dokud v Kyjevě nebude zformována nová vláda. Na ekonomické konferenci v australském Sydney to řekl ruský ministr financí Anton Siluanov. Moskva se po ukrajinském odmítnutí plánu na přidružení k Evropské unii zavázala, že Kyjevu poskytne půjčku ve výši 15 miliard dolarů a slíbila snížení vývozní ceny zemního plynu o třetinu. Vzhledem k nepokojům v Kyjevě byl ale převod peněz zastaven. "Minulý týden jsme hovořili o nákupu ukrajinských dluhopisů za další dvě miliardy dolarů. Situace se ale od té doby dramaticky změnila. Musíme vyčkat, dokud nevznikne nová vláda," řekl Siluanov novinářům.
07:16
Catherine Ashtonová a Laurent Fabius také uvítali propuštění expremiérky Julije Tymošenkové z vězení. "Vítáme propuštění Julije Tymošenkové," uvedl francouzský ministr zahraničí Fabius v prohlášení vydaném během jeho oficiální návštěvy Pekingu.
06:57
Evropští představitelé v noci na neděli vyzvali k zachování územní celistvosti Ukrajiny. Vyjádřila se tak šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová, německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier i šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius. Evropská unie očekává, že se všichni na Ukrajině budou chovat odpovědně s ohledem na potřebu hájit jednotu, suverenitu, nezávislost a územní celistvost země, uvedla v prohlášení Ashtonová. "Vyzývám všechny k dodržování vlády práva a ústavy," dodala. Politickou krizi je podle ní potřeba vyřešit trvalým způsobem, který musí zahrnovat ústavní reformu, vznik nové vlády a vytvoření podmínek pro demokratické volby.
06:56
Vážené čtenářky, vážení čtenáři, také dnes vám budeme přinášet aktuální informace o dění na Ukrajině prostřednictvím naší on-line reportáže.