Koronavirus
Sledovat další díly na iDNES.tv„Konečně jsme se dočkali zmírnění restrikcí. Poláci s obrovským nadšením uvítali, že opět smějí přespat v hotelu či najíst se na zahrádce v restauraci. Bohužel, pro mnohé výlet s občerstvením znamenal studenou sprchu. Na vině jsou vysoké ceny na polském pobřeží. Na internetu lidé sdíleli množství účtenek s horentními sumami utracenými právě za jídlo,“ napsal polský portál Onet.pl.
Zákazníci se podle něj netají pobouřením nad tím, že restaurace si žádají 140 zlotých (788 korun) za kilogram ryby či sedm zlotých (39 korun) za šálek čaje. Mnozí to pokládají za odírání, dodal.
Kupříkladu jeden z uživatelů internetu si postěžoval, že v oblíbeném turistickém městě Kolobrzegu musel za tresku, hranolky a zeleninový salát zaplatit 76 zlotých (asi 428 Kč).
Ještě větší hrůzu budí podle portálu účtenka oplývající sumou 175 zlotých (asi 985 Kč) za jídlo pro tříčlennou rodinu, která si dopřála rybí polévku, filé z platýse a tresky, salát, čaj, minerálku a džus.
Je to drahé? Názory se liší
Necelých 60 zlotých (asi 340 Kč) na osobu pokládají někteří za běžnou cenu za oběd v turistické destinaci. Jiní se domnívají, že jen za cenu polévky (20 zlotých, tedy asi 113 Kč) by si jinde mohli dopřát oběd o dvou chodech.
Ryby nepatří k nejlevnějším potravinám, zvláště v restauracích v turistických letoviscích u moře, a tak vysokou cenu jsou lidé ochotni akceptovat. Silné pobouření ale budí částky, které musí zaplatit za nápoje, upozornil portál.
„Lidé, kteří naříkají nad vysokými cenami, nemají ponětí, jak funguje restaurace,“ uvedl pod podmínkou anonymity majitel jedné rybárny. „Nejenže musím nakoupit potraviny, ale musím taky zaplatit nájem, sociální a zdravotní pojištění, mzdy zaměstnanců a ještě musím živit rodinu. Nemůžeme podávat jídla jen za úhradu nákladů,“ vysvětlil.
Cena jídla v restauraci zahrnuje mnohem více než cenu potravin. Zákazníci platí za přípravu jídla, obsluhu, možnost setkat se na konkrétním místě. Zní to jako samozřejmost, ale tváří tvář účtence na to hodně lidí zapomíná, argumentuje restauratér.
PŘEHLEDNĚ: Na zahrádku i kulturní akci, od pondělí se rozvolňují opatření |
„Vím, že to nezní pěkně, ale musím na lidech vydělávat,“ konstatoval. „Jestli se chce někdo lacino najíst, ať si uvaří doma. Do restaurace se jde, abych se najedl dobře a v příjemném prostředí. Je to i forma zábavy, nejen uspokojení hladu. A za to se musí patřičně zaplatit,“ dodal.
Polský portál Onet připomněl, že celé odvětví gastronomie silně postihla epidemie a s ní související omezení. Mnoho podniků nepřežilo a ty, kterým se to podařilo, se musí nyní odrazit ode dna. Neopominutelná je i skutečnost, že také zdražilo mnoho potravin.
„Vidím to při nákupech pro domácnost i pro restauraci. Je mnohem dráž, až o 20 procent, to se musí promítnout do cen v restauracích. Hodně našich hostů překvapí nová realita,“ řekl polskému portálu money.pl kuchař a podnikatel Robert Sowa.