Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina jako investiční šance. Do obnovy se hlásí stovky českých firem

Podcast
Více než čtyři sta miliard dolarů, tak zní odhad škod napáchaných Rusy na Ukrajině za první rok války. Kyjev volá po co nejrychlejším začátku obnovy, Západ masivní investice podmiňuje protikorupčními reformami. Kdo rekonstrukci zaplatí? A je Ukrajina žhavá investiční příležitost? Odpovědi jsme hledali v podcastu Kontext s Tomášem Kopečným, vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny.
Letecký pohled na rozstřílený Bachmut (22. června 2023)

Letecký pohled na rozstřílený Bachmut (22. června 2023) | foto: AP

Poslechněte si celý rozhovor se zmocněncem pro obnovu Ukrajiny v Kontextu:

„Zatímco Marshallův plán byl téměř exkluzivně americkou záležitostí, obnova Ukrajiny bude záležitostí celého politického Západu. Nejde jen o země západní Evropy a Severní Ameriky, ale také o Japonsko nebo Koreu. A není tajemstvím, že i Čína se připravuje na to, aby se vložila do procesu obnovy,“ srovnává Kopečný rekonstrukci Ukrajiny s americkým plánem, který po druhé světové válce postavil na nohy zdecimovanou Evropu.

Dnes západní spojence čeká možná ještě náročnější úkol. Světová banka v březnu vyčíslila, že první rok války na ukrajinském hospodářství napáchal škody za 411 miliard dolarů. Při zohlednění inflace to je asi třikrát víc, než byl objem Marshallova plánu. A cenovka zdaleka není definitivní, například zničení Kachovské přehrady bude mít devastující dopady na ukrajinské zemědělství.

Minulý týden se v Londýně konala konference o rekonstrukci Ukrajiny. Už nešlo o charitu a politické přísliby darů, ale o summit pro největší finanční instituce a soukromé investory, jako je BlackRock nebo JPMorgan. „Konference probíhala v londýnské O2 Areně, kde byly celé dvě místnosti dedikovány představování investičních příležitostí za různé regiony i za centrální vládu. Sloužilo to k tomu, aby všichni porozuměli, jak na Ukrajině funguje zadávání veřejných zakázek,“ vysvětluje Kopečný.

Tomáš Kopečný, vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny (24. března 2023)

Zájem o investice podle něj projevily i stovky českých podnikatelů. Asi sto čtyřicet českých firem na Ukrajině fungovalo už před válkou, některé podnikatele k investicím vede snaha pomoci. A další nyní zavětřili obchodní příležitost. „Spousta firem si uvědomuje, že to bude největší investiční akce v Evropě po druhé světové válce,“ říká Kopečný.

Součástí české delegace v Londýně tak bylo i sedm českých firem: například Křetínského energetický koncern EPH, Moravské naftové doly Karla Komárka, zemědělský podnik Agromino, výrobce nemocničních postelí Linet nebo Škoda Transportation, která provozuje vývojové centrum v Dnipru. „Velký potenciál je i v oblasti jaderné energetiky, a proto tam byla i Škoda Jaderné strojírenství, která je už dlouhou dobu výrazným aktérem na poli ukrajinské energetiky,“ dodává Kopečný.

Ukrajinská pole jsou plná toxinů. Obnova obilnice Evropy potrvá desítky let

Vyhlídku na tučné zisky poněkud kalí fakt, že na Ukrajině stále pokračují boje a plány skupiny G7 na státní podporu pojištění investic před válečnými riziky nejsou podle Kyjeva dostatečně ambiciozní. Ukrajinci si také stěžují, že mezinárodním institucím schvalování investičních projektů trvá roky. Tolik času nemají.

Dobrý příklad nedávno v rozhovoru pro The Financial Times dal Mustafa Najem, šéf ukrajinské rekonstrukční agentury. Po katastrofě Kachovky je potřeba postavit nové potrubí dlouhé 150 kilometrů, aby regiony závislé na vodě ze zničené přehrady úplně nevyschly. Hraje se o čas, už nyní musí obyvatelé Kryvého Rihu výrazně snížit spotřebu vody.

„Samozřejmě můžeme začít s výzkumem, pak uděláme strategii, pak studii proveditelnosti, pak návrh projektu, pak jeho mezinárodní přezkoumání. Ale to potrvá rok nebo dva,“ říká Najem. Jeho lidé začali se stavbou potrubí dva dny po katastrofě. „Myslím, že za čtyři měsíce projekt dokončíme. Musíme, protože tady žijeme. Ano, obnova začne až po válce. Ale teď mluvíme o přežití.“

Jak bude vypadat poválečná obnova Ukrajiny? V EU panuje strach z korupce

Překážkou pro zahraniční firmy je také pověst Ukrajiny jako jedné z nejzkorumpovanějších zemí v Evropě. Oligarchové jako Rinat Achmetov sice v důsledku konsolidace moci v rukách Zelenského administrativy výrazně oslabili, ale obavy, že z trosek války povstanou noví šíbři napojení na západní penězovody, se nedají jen tak odmávnout.

Zde podle Konečného sehraje zásadní roli, že finanční pomoc EU bude uvolňována každý měsíc podle toho, jak bude Kyjev postupovat v zavádění požadovaných reforem a boji proti korupci. „To je klíč k tomu, aby ty peníze nezahučely do černé díry, aby reputace korupční země ustupovala a aby se nám podařilo Ukrajinu postavit na nohy,“ uzavírá Kopečný.

Měla by být obnova Ukrajiny placena z ruských peněz zmražených na Západě? Měli by ruští oligarchové dostat šanci „vykoupit“ se ze sankcí? Jak obnovu Ukrajiny ovlivní neradostné demografické projekce? A může český diplomat zpochybňovat hranice Ruska? To vše se dozvíte v podcastu Kontext.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...