Město Wells

Město Wells | foto: Profimedia.cz

Anglické pobřeží brojí proti boháčům a pronájmům. Vyšší ceny vyhánějí místní

  • 9
Pobřežní města a vesnice v Anglii postupně zakazují rekreační sídla a krátkodobé pronájmy. Zvyšují totiž cenu nemovitostí, a tak vytlačují místní obyvatele. Větší regulaci kvůli gentrifikaci nyní zvažuje i Cambridge.

Omezení na základě referend už zavedla některá města a vesnice na pobřeží hrabství Norfolk. Například všechny novostavby nově musí být hlavním bydlištěm majitelů. Obdobné kroky zvažují i Old Hunstanton, Wells a další, píše deník Daily Mail.

Obce tak chtějí zamezit přílivu bohatých cizinců, kteří si pořizují domy k víkendovému pobytu. Opatření má zároveň zamezit skupování nemovitostí investory, kteří je následně nabízejí k pronájmu.

Britský venkov se vylidňuje. Domy k pronájmu skupují bohatí, místní trpí

Podobné problémy řeší i univerzitní město Cambridge. Podle radní Karen Youngové krátkodobé pronájmy vytlačují z města místní obyvatele, zejména ty mladé. Omezují totiž trh s bydlením, a tak zvyšují cenu nemovitostí.

„Inzerování pokojů na Airbnb a dalších podobných platformách začalo jako praktický způsob příležitostného výdělku pro několik lidí, kteří pronajímali volný pokoj nebo celé obydlí na několik týdnů v roce. Od založení stránek se však tato praxe velmi rozšířila a nyní je nesmírně komercionalizovaná,“ uvedla Youngová. Vyzvala proto městskou radu, aby požádala vládu o větší regulaci.

Zatímco v roce 2021 bylo ve městě 2001 nemovitostí, které sloužily k pronájmu či jako investice, o rok později jejich počet narostl na 2158.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video