Po Ivanovi zabíjí v Karibiku Jeanne

  • 2
Nad Karibikem řádí letos už desátá tropická bouře. Jeanne před Dominikánskou republikou krátce zesílila na hurikán. Ostrov zasáhl vichr víc než stokilometrovou rychlostí. Přívalový déšť způsobil sesuvy půdy. Proud bahna a kamení smetl na západě země dům s tříměsíčním dítětem.

Rychlost větru, který provází tropickou bouři, klesla nad pevninou pod 118 kilometrů za hodinu, což je hraniční rychlost hurikánu.

Odborníci z Národního centra pro hurikány na Floridě předpokládají, že Jeanne opět zesílí. Hodinu před půlnoci (5:00 SELČ) prošla asi sto kilometrů severozápadně od metropole Santo Domingo. Živel nejsilněji zasáhl severní a východní pobřeží.

Úřady evakuovaly dvanáct tisíc obyvatel z nízko položených oblastí, které zatopil déšť a rozbouřené moře. Vichřice na mnoha místech vyvracela stromy a sloupy elektrického vedení. Letecké spojení se zemí bylo přerušeno.

Jeanne přišel z Portorika, kde zahynuli dva lidé. Guvernérka čtyřmilionového amerického území Sila Calderonová požádala prezidenta Bushe, aby na ostrově vyhlásil stav ohrožení a usnadnil tak odstraňování následků bouře.

V Dominikánské republice zahynul kromě kojence motocyklista, který v severovýchodní provincii Samana narazil do vyvráceného stromu. Dalších zhruba deset lidí se pohřešuje, uvedly místní úřady.

Bouře přechází nad chudé Haiti, jehož obyvatelé se sotva vzpamatovali z posledního hurikánu Ivan. V zemi byla vykácena většina lesů a každý větší déšť hrozí povodněmi a sesuvy půdy. Podle meteorologů spadne až 30 centimetrů vody.

Jeanne by měl podle dlouhodobé předpovědi pokračovat přes britské souostroví Turks a Caicos a řetěz sedmi set bahamských ostrovů k americké pevnině, kam by mohl počátkem příštího týdne vstoupit někde u Georgie a Jižní Karolíny.

Jeanne je letos už desátou tropickou bouří v karibské oblasti a nakrátko se stala i šestým hurikánem. Ten předchozí, Ivan, si vyžádal 77 životů. A to už se nad Atlantikem, asi tisíc kilometrů od Afriky, formuje jedenáctá bouře Karl.

Satelitní snímek ukazuje pozici hurikánu Ivan (vlevo) a tropické bouře Jeanne (vpravo) ve středu 15. září v poledne místního času.

Portoričtí záchranáři se brodí k rodině v zaplaveném domě. Během tropické bouře Jeanne napršelo až několik desítek centimetrů vody. (15. září 2004)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video