Papež František na generální audienci (Vatikán, 8. června 2022)

Papež František na generální audienci (Vatikán, 8. června 2022) | foto: Reuters

Cílem je bratrství. Papež by se rád nechal pozvat do Severní Koreje

  • 26
Papež František je připraven navštívit Severní Koreu, pokud ho tamější režim pozve. V rozhovoru s jihokorejskou stanicí KBS řekl, že by neodmítl šanci do této izolované země přijet a přispět k mírovým snahám. „Cílem je jednoduše bratrství,“ vysvětlil.

„Pokud mě pozvou - a tím chci říct, prosím, pozvěte mě - pak neodmítnu,“ řekl papež v rozhovoru s KBS.

O možné návštěvě papeže Františka v KLDR se mluvilo již v roce 2018, kdy se bývalý jihokorejský prezident Mun Če-in několikrát sešel se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem. Mun, který je katolického vyznání, poté papeži ústně tlumočil pozvání od severokorejského vůdce k návštěvě KLDR. Papež v reakci vyjádřil ochotu do Severní Koreje zavítat v případě oficiálního pozvání.

Poté, co druhý summit Kima a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v roce 2019 skončil neúspěchem, ochably i kontakty mezi oběma Korejemi. Letos Pchjongjang provedl rekordní množství zbrojních testů a spekuluje se, že připravuje i novou jadernou zkoušku. Papež opakovaně vyzývá Korejce, aby usilovali o mír na Korejském poloostrově.

Severokorejská ústava formálně zaručuje svobodu vyznání, kromě několika státem určených míst k bohoslužbám a modlitbám ale nejsou žádné veřejné náboženské aktivity povoleny a křesťané jsou tvrdě pronásledováni, píše agentura Reuters.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video