Izrael vrah, Macron komplic. Protest za Palestinu v Paříži ukončil slzný plyn

  • 66
Navzdory zákazu propalestinských demonstrací ve Francii a výzvám francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ke klidu se konaly demonstrace v Rennes či v Paříži. V hlavním městě policie použila slzný plyn a vodní děla.

Policie slzným plynem a vodním dělem rozehnala zakázanou manifestaci na podporu Palestinců v Paříži. V centru metropole se sešlo v oddělených skupinách několik stovek lidí a policejní síly se snažily zabránit jejich sloučení. Demonstranti provolávali slogany jako „Izrael vrah“ a „Macron komplic“.

Protest Palestinců v Praze zakázat nemůžeme, řekl Rakušan. Označil ho za rizikový

Francouzský prezident ve večerním televizním projevu mimo jiné odsoudil sobotní krvavý útok islamistického hnutí Hamás na Izrael a vyjádřil solidaritu s židovským státem a prohlásil, že Izrael má právo bránit se eliminací teroristických skupin, včetně Hamásu.

„Izrael zažil v sobotu nejtragičtější teroristický útok ve své historii,“ poznamenal Macron v projevu, v němž také oznámil, že při ofenzivě přišlo o život 13 Francouzů a dalších 17 se pohřešuje.

Za Izrael! Za Palestinu! V ulicích světových metropolí to při protestech vře

Zakázaná demonstrace se ve čtvrtek podle agentury AFP nakonec konala také v centru Rennes, kam přišla zhruba padesátka osob. V Bordeaux ve čtvrtek přišla zhruba stovka lidí na povolenou akci, které svolalo místní uskupení usilující o „spravedlivý a trvalý mír mezi Palestinci a Izraelci“.

Lidé na Václavském náměstí podpořili Izrael. Mír nemáme zaručený, řekl primátor

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin ve čtvrtek oznámil zákaz všech propalestinských demonstrací ve Francii a jejich organizátorům pohrozil zadržením. Zákaz odůvodnil obavami z narušení veřejného pořádku.

Francie má jedny z největších muslimských i židovských komunit v Evropě a konflikt na Blízkém východě už v minulosti často v zemi vyvolával napětí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video