Probíhá evakuace civilistů z obléhaných oceláren v Mariupolu, potvrdila OSN

  • 113
Organizace spojených národů potvrdila, že probíhá operace s cílem evakuovat lidi zablokované ruskými jednotkami v železárnách a ocelárnách Azovstal v jihoukrajinském Mariupolu. Na operaci se podílí také Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) a je koordinována s ukrajinskými a ruskými představiteli, řekl mluvčí OSN Saviano Abreu.

Současnou situaci označil mluvčí OSN za „velmi složitou“ a další podrobnosti nechtěl uvést. Odhaduje se, že pod hutním komplexem, který zůstává poslední částí Mariupolu dosud neobsazenou ruskými silami, je společně s přibližně 2000 ukrajinskými bojovníky ukryto až 1 000 civilistů, podotkla AP. Podle Reuters operace s cílem evakuovat lidi z Azovstalu, obklíčeného ruskými jednotkami, začala v pátek 29. dubna.

Ruské ministerstvo obrany v neděli sdělilo, že z domů u Azovstalu v sobotu odešly humanitárním koridorem dvě skupiny civilistů. V jedné podle tohoto zdroje bylo 25 osob a ve druhé 21, napsala agentura TASS.

„Přes den odešlo 25 místních obyvatel. S příchodem tmy (...) odešla druhá skupina 21 lidí a byla převezena do obce Bezymennoje (ukrajinsky Bezimenne),“ uvedlo ministerstvo s odkazem na obec, která leží na území Doněcké oblasti ovládaném tamními proruskými separatisty.

Podle fotografa agentury Reuters v neděli dorazilo do dočasného ubytovacího centra ve městě Bezimenne přes 50 civilistů, kteří opustili oblast kolem Azovstalu.

Fotografie zachycují civilisty přijíždějící do obce Bezimenne v autobusech s ukrajinskými poznávacími značkami, které v konvoji doprovázejí ruské jednotky a vozidla se symboly OSN, popsal Reuters. První skupina podle něj čítala asi 40 lidí, druhá 14. Bezimenne se nachází asi třicet kilometrů východně od Mariupolu.

O probíhající evakuaci napsal také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Začala evakuace civilistů z Azovstalu. První skupina asi sta lidí již míří do kontrolované oblasti. Zítra se s nimi setkáme v Záporoží. Děkujeme našemu týmu! Ten nyní společně s OSN pracuje na evakuaci dalších civilistů z elektrárny,“ uvedl na svém Twitteru.

Evakuaci 80 civilistů včetně žen a dětí večer potvrdilo ruské ministerstvo obrany. „Civilisté evakuovaní ruskými vojáky ze závodu Azovstal, kteří si přáli odejít do oblastí kontrolovaných kyjevským režimem, byli předáni zástupcům OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže,“ uvedlo ministerstvo citované ruskou státní agenturou TASS.

Kvůli probíhající evakuaci z areálu Azovstal byla do pondělních 08:00 (07:00 SELČ) přerušena evakuace civilistů ze všech ostatních částí Mariupolu, uvedla městská rada. Vedení města tak rozhodlo „z bezpečnostních důvodů“, píše Ukrinform.

V Mariupolu zůstává podle odhadů 100 tisíc lidí

Generální tajemník OSN António Guterres po čtvrtečním setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě podle Reuters uvedl, že se odehrávají intenzivní jednání, která mají umožnit evakuaci z Azovstalu. O evakuacích civilistů jednal šéf OSN předtím v úterý v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Rusko ostřelovalo Kyjev při návštěvě šéfa OSN, zemřela novinářka z rádia

Ruské agentury TASS a RIA Novosti už v sobotu večer uvedly, že z areálu ocelárny bylo evakuováno 25 civilistů, včetně šesti dětí. Zástupce velitele ukrajinského pluku Azov Svjatoslav Palamar později v sobotu informoval o evakuaci 20 žen a dětí z Azovstalu.

Telegram

Portál The Guardian v souvislosti s informacemi o sobotní evakuaci z Azovstalu poznamenal, že to byli první civilisté ukrývající se pod rozsáhlým hutním komplexem, kterým se po několika týdnech podařilo odejít.

Mariupolská městská rada a oblastní gubernátor mezitím oznámili, že by v neděli mohla fungovat evakuace civilistů z Mariupolu. Lidem, kteří chtějí odjet do Záporoží, úřady sdělily, aby se dostavili v 16:00 místního času (15:00 SELČ) na určeném evakuačním místě.

S výjimkou rozlehlého areálu oceláren Azovstal je nyní Mariupol pod kontrolou ruských sil. Podle odhadů zůstává ve městě zničeném ruskými útoky a bombardováním asi 100 tisíc lidí, kteří podle BBC nemají mimo jiné přístup k vodě nebo plynu.

Rusové se stahují k hranicím, říká Kyjev

Ruská armáda v neděli pokračuje ve stahování sil k ukrajinským hranicím, uvedl v neděli ukrajinský generální štáb ve své situační zprávě k bojům v zemi. Invazní jednotky se podle něj také pokoušejí dosáhnout administrativních hranic Chersonské oblasti a vytvořit tam příznivé podmínky pro ofenzivu na Mykolajiv a Kryvyj Rih.

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo během dne další zásah vojenského letiště u Oděsy raketou. Ta údajně zničila ranvej a také zbraně, které Ukrajině dodaly západní země.

„Velení ozbrojených sil Ruské federace nadále přijímá opatření k posílení úderného potenciálu svých vojsk, aby zvýšilo tempo útočné operace. Do příhraničních oblastí s Ukrajinou přivážejí po železnici zbraně a vojenskou techniku z (ruských) skladů v Západním, Centrálním a Východním vojenském okruhu a Severní flotily,“ tvrdí ukrajinské vojenské velení.

Ruské jednotky podle něj podnikají útoky ve směrech z Izjumu na Barvinkove a na Slovjansk. „Pokračuje posilování útočné skupiny nepřítele, do určitých regionů bylo přesunuto až 300 kusů zbraní a vojenské techniky a asi tisíc vojáků mobilizovaných na dočasně okupovaných územích Doněcké a Luhanské oblasti,“ píše mimo jiné generální štáb.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video