Oběti zemětřesení plenily supermarkety

- Naprostý nedostatek potravin a léku donutil obyvatele kolumbijské Armenie vyplenit místní supermarkety. Podle Červelého kříže je bilance nedělního zemětřesení 878 mrtvých a 3410 zraněných. Po zemětřesení, které trvalo přibližně 50 vteřin a jehož epicentrum bylo 225 kilometrů západně od Bogoty, zůstalo bez střechy nad hlavou přibližně čtvrt milionu lidí. Náměstek ministra vnitra upozornil na nebezpečí epidemie, která hrozí kvůli teplému a vlhkému počasí.

Vyprošťovací a záchranné práce jsou v plném proudu, do oblasti míří humanitární pomoc a záchranné týmy z Německa a Francie. 
"Je tu více než tisíc mrtvých, možná i dva tisíce v samotné Armenii," řekl kapitán Ciro Antonio Guiza z hasičského sboru v Armenii.
Stovky těl zůstaly uvěžněny v troskách 25 výškových budov, které se zcela zřítily. V jediném desetipatrovém domě bylo zaživa pohřbeno odhadem 60 lidí. Zničeno bylo přibližně 60 procent města.

Náměstek ministra vnitra Eastman přiznal, že vážným problémem je nedostatek chladících vozů k uchování mrtvých těl. Místní márnice jsou totiž přeplněné a těla nelze vzhledem k teplému a vlhkému počasí ponechat na volném prostranství. Nebude-li tento problém včas vyřešen, hrozí v postižené oblasti nebezpečí epidemie, upozornil Eastman.

NEJVĚTŠÍ ZEMĚTŘESENÍ
POSLEDNÍCH LET

1976 Čína 250.000 obětí
1988 Arménie 25.000
1995 Japonsko 6.400
1998 Afghanistán 8.000
1999 Papua - Nová Guinea
(tsunami)
1.500

V blízkém městě Pereira bylo zraněno nejméně 200 lídí. Postiženy však byly mnohé další oblasti, počet obětí tak bude rozhodně mnohem vyšší.
"Jsme zaskočeni rozsahem a dopadem tohoto zemětřesení," uvedl šéf kolumbijské civilní obrany Albetto Parra. Upřesnil, že nejvíce byla postižena provincie Quindío. 
"Je to vážné, jsme odřízlí od všeho. Máme problémy," prohlásil starosta města Armenie, kde žije asi 300.000 obyvatel.
Obyvatele postižených oblastí děsilo také to, že se otřesy v průběhu noci, i když mnohem slabší, 14krát opakovaly.
Nemocnice v celé oblasti jsou přeplněné. Žádají především o krev a sádru. Červený kříž v Bogotě, odkud nebyly hlášeny žádné oběti či škody, přislíbil dodat vše potřebné.
Země se ve středozápadní Kolumbii otřásla v pondělí ve 13:20 místního času (19.20 SEČ). Epicentrum zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy škály se nacházelo v hloubce desítek metrů mezi městy Obando a Cartago asi 300 kilometrů západně od hlavního města Bogotá. V okolí epicentra trvaly otřesy asi 50 vteřin.

Čeští občané mezi oběťmi nejsou
Při zemětřesení pravděpodobně nebyl zabit ani zraněn žádný Čech pobývající v Kolumbii. "Velvyslanectví v Bogotě nehlásilo žádné zprávy, takže předpokládám, že je vše v pořádku. Kdyby se něco stalo našim občanům, velvyslanectví by to okamžitě hlásilo," řekl zpravodaji iDNES Petr Sinkula, který má na ministerstvu zahraničí na starosti Kolumbii. Obavu, že by mohla být ambasáda zničena, vyvrátil. "Přišly jiné zprávy, ale netýkají se zemětřesení a následků," uvedl. Velvyslanectví totiž sídlí v Bogotě, která byla zemětřesením zasažena minimálně.

Zdevastovaná ulice ve městě Armenia, kde si zemětřesení vyžádalo nejvíce obětí na životech.

Zavalená auta ve městě Armenia, kde si zemětřesení vyžádalo více než 200 obětí na životech.

Tisíce lidí v západní části Kolumbie se ocitly bez domova.

Záchranné práce ve městě Pereira, kde zemřelo nejméně 60 lidí.

Zraněný muž je vyprošťován z trosek domu ve městě Pereira.

Epicentrum zemětřesení v Kolumbii


Témata: Zemětřesení

Video