Protest newyorských hasičů (28. října 2021)

Protest newyorských hasičů (28. října 2021) | foto: AP

V New Yorku mohou chybět popeláři či hasiči. Musí být totiž očkovaní na covid

  • 118
Od pondělního rána by se v New Yorku mohly začít vršit hromady odpadků, některé hasičské stanice mohou zůstat zavřené a v ulicích bude možná méně policistů, píše agentura AP. I to může být důsledek nařízení starosty Billa de Blasia, že všichni zaměstnanci města měli být do pátku naočkovaní proti covidu-19. Těm zaměstnancům, kteří to nesplní, hrozí, že budou v pondělí posláni domů bez výplaty.

Město New York zaměstnává 50 tisíc lidí. Tisíce se však stále odmítají nechat se naočkovat. Šest hasičů v pátek přijelo s požárním vozem do kanceláře politika a vyhrožovalo jeho zaměstnancům, že se nemají nechat očkovat. Část popelářů pak záměrně nevyprázdnila popelnice lidí, kteří jsou podle nich zodpovědní za zavedení povinné vakcinace. Největší policejní odborová organizace ve městě se obrátila na odvolací soud s požadavkem na zastavení očkování.

„Mým úkolem je zajistit bezpečí lidí – mých zaměstnanců a 8,8 milionu lidí,“ řekl de Blasio na virtuální tiskové konferenci. „Dokud neporazíme covid, lidé nebudou v bezpečí. Když covid nezastavíme, Newyorčané budou umírat,“ řekl starosta a dodal, že má v plánu prodloužit směny zaměstnancům, kteří přijdou do práce, a zavést povinné přesčasy, pokud to bude potřeba. Obyvatelům města slíbil, že odpadky se v ulicích kupit nebudou.

Lidé se rozhodnou, jakmile si uvědomí, že nedostanou výplatu

Koronavirus má v poslední době na svědomí více životů amerických policistů, než jakákoliv jiná příčina úmrtí. Od začátku roku 2020 na covid zemřelo 498 policistů, po zásahu střelnou zbraní jich přišlo o život 102, uvádí server Officer Down Memorial Page, který eviduje všechna úmrtí strážců zákona.

Během minulého týdne vzrostl počet zaměstnanců města, kteří už dostali alespoň jednu dávku očkování, ze 71 na 79 procent, uvedl de Blasio.

„Čekali jsme, že hodně lidí se přijde nechat očkovat na samém konci termínu. Víme také, že mnoho lidí se rozhodne, jakmile si skutečně uvědomí, že nedostanou výplatu. To je prostě lidská realita,“ uvedl starosta de Blasio.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video