Policisté v Sasku kontrolují ve vlaku dodržování protikoronavirových pravidel. (21. října 2020) | foto: Profimedia.cz

Německo a Francie zavírají hranice. Bojí se nové mutace koronaviru

  • 23
Německo od soboty přinejmenším do 17. února zakazuje vstup z oblastí s výskytem nakažlivějších mutací koronaviru. Opatření se z evropských zemí vztahuje na Portugalsko, Irsko a Británii, z neevropských pak na Brazílii a Jihoafrickou republiku a od neděle začne omezení platit i pro africké Lesotho se Svazijskem. Hranice zavírá i Francie.

Výjimky pro cesty do Německa platí pro osoby, které v zemi žijí, pro cestující v tranzitu a pro nákladní dopravu.

České republiky, kterou Německo kvůli vysoké míře infekce hodnotí jako epidemicky vysoce rizikovou zemí, se nové omezení týkat nebude. Pro cesty z Česka do Německa tak nadále platí povinnost koronavirového testu ještě před překročením hranic, a poté nástup do desetidenní karantény, kterou je možné po pěti dnech ukončit dalším testem.

Výjimku z karantény mají čeští pendleři, kteří se v Bavorsku musí každých 48 hodin nechat testovat. V Sasku přeshraničním pracovníkům postačují dva testy týdně.

Pro obyvatele mimo EU své hranice zavře i Francie

Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy se od neděle pro země mimo Evropskou unii uzavře i Francie. Výjimku budou mít pouze cesty ze závažných důvodů. Vstup ze zemí EU pak bude možný pouze s negativním PCR testem. Nutnost prokazovat se při příjezdu do Francie negativním PCR testem platí již od neděle pro cestující využívající leteckou či námořní dopravu. Nyní se povinnost rozšíří také na ty, kteří cestují po zemi. Výjimku budou mít po dnešním zpřísnění pouze pendleři.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video