Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | foto: Reuters

Němci podezírají americké tajné služby, že sledovaly mobil Merkelové

  • 65
Německá kancléřka Angela Merkelová volala do Bílého domu a stěžovala si Baracku Obamovi. Němci totiž mají silné podezření, že americké tajné služby sledovaly její mobilní telefon. Berlín nyní žádá po Washingtonu urychlené a podrobné vysvětlení.

Merkelová šéfovi Bílého domu telefonovala osobně. "Dala jasně najevo, že s takovými praktikami, pokud se indicie potvrdí, jednoznačně nesouhlasí a považuje je za naprosto nepřijatelné," řekl německý vládní mluvčí Steffen Seibert.

"Prezident kancléřku ujistil, že Spojené státy její komunikaci nesledují a ani nebudou sledovat," řekla mluvčí americké Rady národní bezpečnosti (NSC). Odmítla však výslovně potvrdit, že se tak nedělo v minulosti. Také mluvčí Bílého domu Jay Carney podle agentury AP řekl, že "Spojené státy nemonitorují a nebudou monitorovat komunikaci kancléřky".

O monitorování mobilní komunikace kancléřky jako první informoval na internetu Der Spiegel, který má k dispozici materiály od bývalého spolupracovníka americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edwarda Snowdena. Spiegel tvrdí, že právě jeho rešerše podnítily německé úřady k nynější reakci.

Podle Spiegelu německá vláda bere příslušné indicie velmi vážně, a proto si také Merkelová okamžitě stěžovala ve Washingtonu. Kancléřka podle magazínu možná byla cílem amerických tajných služeb několik let. Mezi blízkými přáteli a partnery, jakými jsou po desetiletí Německo a USA, podle německého vládního mluvčího není sledování šéfa kabinetu možné.

"Bylo by to závažné narušení. Takovým praktikám je nutné bezodkladně zamezit," zdůraznil Seibert. Merkelová podle něj v rozhovoru s Obamou vyjádřila očekávání, že "americké úřady Německu objasní možný celkový objem takových odposlouchávacích praktik, a odpoví tak na otázky, které spolková vláda kladla už před několika měsíci".

Rozzlobení Francouzi

Na Američany se kvůli sledování zlobí i další země. Francouzský deník Le Monde před pár dny přinesl informaci, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) od 10. prosince 2012 do 8. ledna 2013 pořídila více než 70 milionů nahrávek telefonických dat Francouzů. Špionáž se údajně zaměřovala i na podnikatele, politiky a úředníky.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius kvůli tomu v úterý vyzval šéfa americké diplomacie Johna Kerryho, aby tyto informace vysvětli. Komentátoři soudí, že aféra ochladila vztahy Paříže s Washingtonem, které již narušily různé postoje obou zemí k postupu vůči Sýrii.

Evropští poslanci dali ve středu najevo, že kvůli špiclování občanů Evropské unie chtějí pozastavit dohodu se Spojenými státy o sledování financování terorismu (TFTP).

Informace o tajném programu USA na sledování internetové komunikace a telefonních hovorů ve světě vyzradil v polovině roku bývalý technik CIA Edward Snowden. Před americkými úřady Snowden utekl do Moskvy, kde dostal počátkem srpna roční azyl. USA opakovaně a neúspěšně žádají Moskvu o jeho vydání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video