Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přijmout Ukrajinu a část nechat Rusku. Italský list píše o možném scénáři NATO

  16:47
Odevzdání části území Rusku výměnou za vstup do NATO. I tak by mohla vypadat budoucnost Ukrajiny. Sice to není scénář, který by evropští politici rádi přiznávali, ale je to možnost, která se periodicky vrací prakticky ve všech neformálních rozhovorech. A stává se hlavním motorem urychlené pomoci Kyjevu.
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr...

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Kyjevě (20. dubna 2023) | foto: ČTK

Minulou středu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg znovu oživil myšlenku, že dříve či později dojde k připojení Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Ve čtvrtek to byl pro změnu americký ministr zahraničí Antony Blinken, kdo tuto perspektivu zopakoval.

Někteří ale považují za jedno z možných řešení, jak ukončit válku, vstup Ukrajiny do Aliance „výměnou“ za uznání ruských územních zisků. V tuto chvíli se nejedná o politicky příliš průchodnou variantu, ale de facto na stole je, píše italský deník la Repubblica.

Mnoho evropských lídrů i samotný Bílý dům se začali obávat, že tuto kartu zahraje Donald Trump v případě svého vítězství v listopadových prezidentských volbách. Bývalý americký prezident opakovaně ujišťoval, že pokud se vrátí, spor mezi Moskvou a Kyjevem rychle uzavře. A tato varianta by byla přesně to, co by ho uvedlo do role mírotvorce.

Šéf NATO vidí dva scénáře pro Ukrajinu. V horším Rusko dobude další území

V podstatě by se jednalo o plán přenechat okupovaná území Kremlu, tedy Krym a další čtyři regiony dobyté v posledních dvou letech. A pak opevnit nové hranice. Jak? Tím, že by se zbytek Ukrajiny připojil k NATO.

Německé memento

Scénář se hodně podobá tomu, co se stalo po druhé světové válce s Německem. Stát byl rozdělen na dvě části, přičemž kontrola nad tou východní byla fakticky postoupena SSSR a západní byla v roce 1955 začleněna do NATO.

Před necelým rokem se na summitu Aliance ve Vilniusu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prezentoval právě žádostí o okamžité přidružení k NATO v naději, že bude možné uzavřít hranice, a vojensky tak reagovat na ruskou invazi.

Při té příležitosti se víceméně všichni partneři vyslovili proti tomuto nápadu, aby se vyhnuli přímé konfrontaci s Moskvou. Nyní by se však nálada mohla změnit. Zejména v případě, že se Trump vrátí do Oválné pracovny. A právě proto roste potřeba plnit sliby vůči Kyjevu co nejefektivněji.

NATO slaví 75 let. Nikoho nenapadneme, ozvala se k výročí Moskva

Sám generální tajemník NATO zdůraznil, že je třeba, aby vojenská podpora byla trvalá a nebyla vázána na nepříznivý politický právě s ohledem na možnost Trumpova návratu do funkce prezidenta.

V neposlední řadě je pomoc Kyjevu důležitá proto, že pokud tato varianta skutečně nastane, je nezbytné, aby si Ukrajina do začátku příštího roku udržela co největší část svého území. A k dosažení takového cíle je třeba Zelenského armádu zásobovat zbraněmi, municí a možná i armádou. „Varianta Trump“ vyvolává v Evropě znepokojení, protože by zkrátka znamenala kapitulaci před ruským imperialismem.

Ruská protiofenziva je v plném proudu

Teororistický útok z konce března, k němuž se přihlásil Islámský stát, je pro Putina záminkou pro zintenzivnění bombardování jak válečných objektů, tak civilního obyvatelstva na Ukrajině. Je to právě ruský diktátor, který pokračuje v obviňování Kyjeva a Západu z možné role v útoku na koncertní síň.

Rusko zmobilizuje 300 tisíc vojáků, uvedl Zelenskyj. Kolik Ukrajina, neřekl

I Kreml si je vědom, že rok 2025 bude příležitostí pro možné uzavření příměří. Letošek se však stále nese ve znamení těžkých bojů. Mobilizace 300 tisíc dalších vojáků, kterou Kreml nařídil, a Zelenským podepsaný zákon snižující věk pro mobilizaci na 25 let ukazují, že nadcházející měsíce budou klíčovými. Hranice mezi Ruskem a Ukrajinou je velmi dlouhá a je potřeba spoustu vojáků na její obsazení.

Blížící se listopadové volby v USA navíc fungují jako jekési stavidlo mnoha důležitých rozhodnutí. Putin momentálně v podstatě nemá zájem jednat se současným americkým prezidentem Joem Bidenem o příměří, ani o žádné jiné variantě. Učiní tak až s novým nájemníkem Bílého domu, bez ohledu na to, kdo to bude. Do té doby bude přitvrzovat ze své současné pozice. Tedy dobývat další kusy Ukrajiny. Kyjev a jeho spojenci se naopak musí o to silněji bránit. Na neválečné scénáře bude pravděpodobně dost prostoru příští rok, píše la Repubblica.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Rušení GPS se vyostřilo. Dvě letadla z Finska do Estonska nedoletěla

29. dubna 2024  14:24,  aktualizováno  19:15

Pobaltské země varovaly, že rušení signálu GPS, ze kterého je obviňováno Rusko, by mohlo způsobit...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...