Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začala další velká bitva v Donbasu. Rusové vstoupili do Časiv Jaru

Sledujeme online   7:04aktualizováno  15:09
Ruské jednotky vstoupily na okraj ukrajinského města Časiv Jar v Doněcké oblasti. Ukrajinská armáda to sice popřela, vojenští analytici to ovšem potvrzují. Časiv Jar se nachází zhruba deset kilometrů západně od Bachmutu a stal se opěrným bodem ukrajinských jednotek poté, co Rusové po těžkých a dlouhých bojích Bachmutu loni v květnu zmocnili.
Ukrajinský obrněnec britské výroby FV103 Spartan nedaleko města Časiv Jar v...

Ukrajinský obrněnec britské výroby FV103 Spartan nedaleko města Časiv Jar v Doněcké oblasti (30. března 2024) | foto: Profimedia.cz

„Od našich pozic k samotnému městu Časiv Jar zbývá asi přibližně půl kilometru... Řekněme, že už jsme na předměstí,“ řekl RIA Novosti Jan Gagin, poradce Moskvou dosazeného šéfa okupované části ukrajinské Doněcké oblasti. Ukrajinské jednotky samotné město podle okupačního činitele silně opevnily.

„Nevěřte ruským zprávám,“ řekl později Reuters mluvčí ukrajinské armády Andrij Zadubinnyj. „Situace je tam velmi obtížná, boje pokračují, ale oni (ruští vojáci) tam nejsou,“ dodal mluvčí ukrajinské armády. Ukrajinský analytický projekt DeepState nicméně Gaginovy zprávy potvrdil, podle něj Rusové už obsadili několik domů na okraji města.

„Nepřítel v mnoha oblastech pokračuje v útočných operacích. Díky převaze v počtu vojáků, dělostřelectvu a technice zvyšuje tlak v několika směrech současně. V Časiv Jaru zaujal pozice na předměstí a v blízké budoucnosti mohou začít pouliční boje,“ konstatuje poslední svodka DeepState.

Ukrajinská agentura Unian dopoledne napsala, že Rusové útočí na Časiv Jar a pozastavili útoky u Kupjansku, který se nachází u frontové linie několik desítek kilometrů severněji v Charkovské oblasti. Odkazuje se přitom na pravidelnou ranní operační zprávu ukrajinského generálního štábu, jenž informoval o 65 bojových střetech za uplynulý den a oznámil, že invazní jednotky v té době u Kupjansku neútočily.

„V bachmutském směru naši vojáci odrazili 30 útoků v okolí obcí Bilohorivka, Verchnokamjanka v Luhanské oblasti; (dále u obcí) Spirne, Časiv Jar, Ivanivske, Stupočky, Kliščijivka, Andrijivka v Doněcké oblasti, kde se nepřítel za podpory letectva snažil zlepšit taktické postavení,“ uvedlo velení ukrajinských ozbrojených sil.

O útocích ruské armády na okolí tohoto města informoval ve čtvrtek americký Institut pro studium války (ISW), který uvedl, že ruská armáda podnikla mechanizovaný útok u východního okraje Časiv Jaru.

ISW ve své zprávě cituje nejmenovaného ukrajinského vojáka, podle kterého se obráncům podařilo zničit zhruba 40 procent obrněných vozů zapojených do úderu. Podle ústavu ruská armáda zvyšuje tempo a velikost svých mechanizovaných útoků na východě Ukrajiny.

O složité situaci na frontové linii před několika dny na svém webu psala stanice CNN, která mimo jiné informovala o náznacích zhoršujícího se ukrajinského postavení také u Časiv Jaru. Odkazovala se přitom na informace ukrajinských i ruských vojenských blogerů, podle kterých ruské invazní síly dosáhly směrem k tomuto městu významného pokroku.

Rusko opět hlásí sestřel dronu u Engelsu

Ruské ministerstvo obrany zároveň uvedlo, že v noci na čtvrtek protiletecká obrana nad několika regiony sestřelila 53 ukrajinských dronů, z toho 44 v Rostovské oblasti, píše agentura TASS. Nad Saratovskou, Kurskou, a Belgorodskou oblastí protivzdušná obrana údajně zneškodnila po jednom dronu a nad Krasnodarským krajem šest.

Cílem náletu v Rostovské oblasti bylo patrně armádní letiště Morozovsk, napsala ukrajinská agentura Unian. Nejméně deset explozí hlásili také obyvatelé žijící u Jejsku, kde se nachází další ruská armádní základna, napsala Unian s odvoláním na telegramový kanál SHOT. Přímo u letiště byly podle těchto informací slyšet zvuky automatických zbraní. Z letiště v Jejsku startují ruské bombardéry útočící na jih a východ Ukrajiny.

Gubernátor Saratovské oblasti Roman Busargin podle ruského servisu BBC uvedl, že bezpilotní letoun byl sestřelen nad městem Engels, které je vzdálené stovky kilometrů od ukrajinských hranic a u něhož se nachází letecká základna Engels 2. Tam mají ruské vzdušné síly umístěné strategické bombardéry Tu-22 a Tu-95. Z nich Rusko odpaluje obvykle z oblasti Kaspického moře řízené střely proti cílům na Ukrajině.

Rusko hlásí útok dronů na Engels, sídlo základny strategických letounů

Podle Busargina nevznikly kvůli sestřelení dronu žádné škody. Obyvatelé města informovali o explozích. BBC podotýká, že pokud je vzdušný cíl zneškodňován s nasazením raket, jsou k tomu potřeba nejméně dvě.

Rusko od začátku své invaze na Ukrajinu její drony u Engelsu sestřelilo už několikrát. Základna strategického letectva se terčem útoku stala už na konci roku 2022.

Dronové útoky odrážela i Ukrajina

Terčem dronových náletů se v noci na dnešek stala i Ukrajina. Její armáda uvedla, že se podařilo sestřelit všech 13 dronů Šáhed, které ruské síly na Ukrajinu vyslaly. Rusko v noci kromě toho podle stejného oznámení na Ukrajinu zaútočilo dvěma protiletadlovými řízenými střelami S-300 a S-400 a třemi balistickými raketami Iskander. Zda tyto rakety nebo úlomky sestřelených dronů způsobily škody, armáda neuvedla.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...