Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přijde po Stoltenbergovi žena? Postem šéfa NATO cloumají politické kvóty

  20:00
Generální tajemník Jens Stoltenberg svůj mandát ve vedení Severoatlantické aliance už třikrát prodlužoval. A ačkoli by jej členské státy chtěly ponechat ve funkci alespoň po dobu trvání války na Ukrajině, letos na podzim končí definitivně. Probíhá zákulisní boj o jeho místo, ovšem víc než kdy dřív jde nyní i o to, aby v klíčové obranné alianci byly naplněny politické kvóty.
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na tiskové konferenci před dvoudenním...

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na tiskové konferenci před dvoudenním zasedáním ministrů obrany aliance v Bruselu (13. února 2023) | foto: Reuters

„Mandát generálního tajemníka Jense Stoltenberga byl již třikrát prodloužen a celkem už slouží téměř devět let. Jeho funkční období končí letos v říjnu a nemá v úmyslu usilovat o další prodloužení,“ potvrdila Stoltenbergova mluvčí naposledy letos v únoru na opakující se dotazy ohledně toho, zda si schopný a oblíbený generální tajemník NATO svůj odchod přece jen ještě nerozmyslí.

Prodloužení Stoltenbergova mandátu by zaručilo kontinuitu v dosud nejtěžším období Aliance od konce studené války. Jako bonus by pak mohl předsedat summitu k 75. výročí založení NATO, který se bude konat v dubnu 2024 ve Washingtonu.

Stoltenberg, vzděláním ekonom, měl již loni coby guvernér převzít vedení norské centrální banky. Místo rozhodování o výši úrokových sazeb a správě obrovského bohatství této energeticky bohaté země se po ruské invazi na Ukrajinu nakonec rozhodl ve vedení NATO ještě jeden rok zůstat. Tentokrát ale skutečně již ten poslední.

NATO chce prodloužit mandát Stoltenberga. On sám o něj nestojí

Poslední měsíce proto již probíhá více nebo méně tichý boj o to, kdo tuto důležitou funkci vezme po něm. Větší než obvyklá pozornost je tentokrát věnována ženám a východní Evropě. A mluví se i o jménech, která nejsou nic jiného než absurdní.

Sánchez, Wallace, nebo Rutte?

Za favority na Stoltenbergova nástupce jsou označováni předseda španělské socialistické vlády Pedro Sánchez a britský konzervativní ministr obrany Ben Wallace. Sáncheze, který má údajně blízký vztah se Stoltenbergem a dobré vztahy s americkým prezidentem Joem Bidenem, čekají nejpozději v prosinci parlamentní volby. Jeho znovuzvolení do čela vlády je považováno za nejisté a post v NATO by mu přinejmenším i v tomto ohledu mohl přijít vhod.

Nizozemský premiér Mark Rutte je se svou aspirací na vedení NATO alespoň prozatím považován spíše za outsidera. Má ovšem silnou podporu svého liberálního kolegy, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. A že Macronova podpora může znamenat mnohé, se již ukázalo v době, kdy i přes výsledek evropských parlamentních voleb protlačil do vedení Evropské komise současnou předsedkyni Ursulu von der Leyenovou.

Von der Leyenová chce vést NATO. V čele obrany se neosvědčila, míní Britové

Ohledně vedení NATO se objevuje řada bizarních jmen osob, které s vedením armády ani bezpečnostní politikou nemají pražádné zkušenosti. Namátkou slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, litevská prezidentka Ingrida Šimonytéová a nebo také již výše zmíněná von der Leyenová: Bývalá ministryně obrany Německa, kterou ve vzácné shodě vládní i opoziční politici jednoznačně považovali za nejméně schopnou ministryni té doby.

„Ať je to konečně žena“

Vzhledem k tomu, že všichni dosavadní generální tajemníci NATO byli muži, existuje v řadách NATO tlak na jmenování ženy. „Je čas na generální tajemnici,“ uvedl nedávno vysoce postavený diplomat NATO. „Pokud se muži budou snažit udržet si své pozice navždy, spravedlivé zastoupení žen nebude mít nikdy šanci.“

Některé členské státy prosazují také větší regionální rozmanitost. Stoltenberg, který funkci zastává od roku 2014, je bývalý norský premiér. Jeho poslední předchůdci byli z Dánska, Nizozemska a Británie.

Žena, někdo z východu? Zájem o vedení NATO naznačil britský ministr Wallace

„Stoltenberg sice už dlouho přesluhuje, ale dělá svou práci dobře a stále si myslím, že uprostřed války na Ukrajině, pokud NATO funguje, jak má, není nejlepší přepřahat. Ať už bude generálním tajemníkem kdokoliv, považuji jednu věc za velmi důležitou: musí umět komunikovat s Američany, ať už bude v Bílém domě po příštích volbách sedět kdokoliv,“ řekl pro MF DNES ohledně možné nominace Leyenové bývalý ministr obrany a zahraničí Alexandr Vondra.

„Zatím je vše pouze neoficiální a neznáme všechny kandidáty. Proto ještě nevíme, koho Česká republika podpoří. V každém případě by to měl být člověk, který má velké zkušenosti z vysokých vládních postů a zároveň Alianci dobře zná. A s ohledem na současnou bezpečnostní situaci si myslím, že by to i mohl být někdo z východního křídla Aliance,“ dodala současná ministryně obrany Jana Černochová.

Příliš těsné vazby s Ukrajinou

Důležitým faktorem při výběru bude i to, jak se kterýkoli z kandidátů postaví k podpoře Ukrajiny ve válce proti Rusku. Země západní Evropy, jako je Francie a Německo, se sice silně staví na stranu Ukrajiny, zároveň se však snaží dívat i za konec války a směrem k postupné stabilizaci vztahů s Moskvou. Pobaltské státy nebo Polsko naopak mají k Rusku postoj, který je mnohem více kategorický a odmítavý.

Například estonská premiérka Kaja Kallasová, o níž se v souvislosti s postem nového tajemníka NATO rovněž mluví, je proti jakémukoli jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a Rusko obvinila z genocidy na Ukrajině.

OBRAZEM: Estonská železná lady. S Putinem se nevyjednává, ví Kaja Kallasová

Další zmiňované jméno, které by mohlo být viděno jako určitý kompromis, je rovněž problematické: kanadská ministryně financí ukrajinského původu Chrystia Freelandová. V roce 2014 se vydala do Kyjeva, aby oslavila svržení Kremlem podporovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a setkala se s tamními představiteli. Rusko ji následně zařadilo na seznam nepřátelských osob.

Freelandové dědeček, ukrajinský imigrant v Kanadě, se v mládí angažoval v ukrajinském nacionalistickém hnutí, které vidělo v nacistech užitečnou protiváhu Sovětům. „Moji prarodiče se považovali za politické exulanty, kteří mají odpovědnost za udržení myšlenky nezávislé Ukrajiny, která naposledy krátce existovala během a po chaosu ruské revoluce v roce 1917,“ psala Freelandová před osmi lety ve své eseji nazvané „Moje Ukrajina“. V ní dodává i směrem ke své osobě: „Tento sen přetrval i v další generaci a v některých případech i v generaci následující.“

Uvítali byste v čele NATO ženu?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 10. dubna 2023. Anketa je uzavřena.
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Záchranáři našli trosky vrtulníku íránského prezidenta

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel přijel do Explosie, absolvuje let na simulátoru a navštíví děti v léčebně

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  9:41

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Elektrokolo

11. května 2021  8:39,  aktualizováno  21.5 9:19

Elektrické kolo je jízdní kolo, které pohání elektrická energie. Může se s ním jako s běžným kolem...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....