Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Záplava kokainu, miliardy a hrozící povstání. Drogy Francii přibližují Mexiku

  18:55
Během loňského roku ve Francii protidrogoví agenti zasáhli v rekordním počtu případů pašování a prodeje nelegálních narkotik, chlubí se francouzské ministerstvo vnitra. Tento „úspěch“ ale zároveň vzbuzuje obavy: Obchod s drogami ve Francii setrvale roste a policisté v terénu varují před tím, aby se ze země časem nestalo evropské „Mexiko“ se všemi problémy, které s sebou nelegální obchod s narkotiky a vzájemné soupeření drogových gangů přináší.
Policisté se psi hlídkují na pláži u Neville sur Mer na severozápadě Francie. O...

Policisté se psi hlídkují na pláži u Neville sur Mer na severozápadě Francie. O uplynulém víkendu a 1. března 2023 byly na pobřeží Lamanšského průlivu vyplaveny více než dvě tuny kokainu zabaleného v pytlích, jehož maloobchodní hodnota se odhaduje na téměř 150 milionů eur. (2. března 2023) | foto: Profimedia.cz

Pokud něco francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin umí, pak je to důsledný postup na válečné stezce proti pašerákům drog. Tedy přinejmenším si to rád myslí.

„V letošním roce jsme provedli téměř 15 160 operací k likvidaci míst, kde se prodávají drogy, zatímco v roce 2021 jich bylo pouze 5 849,“ oznamoval Darmanin téměř trojnásobný nárůst kontrol a záchytů prodeje nelegálních drog ve Francii.

Sedm stovek agentů nového protidrogového úřadu nezahálelo a „naše bilance záchytů drog v roce 2022 je na historické úrovni“, uvedl Darmanin při představování bilanční zprávy za loňský rok společně s ministrem spravedlnosti Éricem Dupondem-Morettim a ministrem pro rozpočet Gabrielem Attalem.

Na francouzské pobřeží vyplavilo moře více než dvě tuny kokainu

Více než dvě tuny kokainu vyplavilo moře od neděle na francouzské pobřeží Lamanšského průlivu. Prodejní cenu drogy francouzské úřady odhadují na téměř 150 milionů eur (více než 3,5 miliardy korun). Informovala o tom policie, kterou citovala agentura AFP.

V neděli ráno bylo na pláži Réville na severozápadě Francie objeveno několik pytlů obsahujících přibližně 850 kilogramů kokainu. A ve středu moře na pobřeží vyplavilo další dávku drogy. Tentokrát se podle zasvěcených zdrojů jednalo o 1,5 tuny kokainu, celkem tedy o 2,3 tuny, což je podle policie historický úlovek.

Nárůst je to patrný ve všech oblastech. Ať už se týká celkového množství narkotik, počtu jejich druhů nebo také stále vyšší síly účinných látek. V případě zabavené marihuany byla v roce 2022 poprvé překročena hranice 125 tun, což je historický rekord. Také obsah psychoaktivního THC se zvýšil až na 30 procent a droga označovaná jako „měkká“ tak stále více tento přívlastek ztrácí.

U kokainu se počet záchytů zvýšil o 5 procent na necelých 28 tun, což je pětinásobek oproti stavu před deseti lety. Více než polovina jej pochází ze Západní Indie a Francouzské Guyany, tedy z oblastí, kde se kokain vyrobený v Jižní Americe skladuje a poté rozváží do Evropy. V případě heroinu činily v roce 2022 záchyty 1,4 tuny (+8 procent).

Nelegální obchod s narkotiky ve Francii se podle odhadů točí v sumách kolem tří až čtyř miliard eur ročně a přímo i nepřímo zajišťuje hlavní zdroj příjmů zhruba čtvrt milionu lidí. Jen trh s konopím se za deset let zvýšil šestkrát a o Paříži se říká, že se stala evropským hlavním městem kokainu.

„Pozor, aby se nám nevzbouřila předměstí“

Cílem ministerstva vnitra pro rok 2023 je zesílit protidrogovou represi. „Boj proti pašování drog je více než kdy jindy tou nejdůležitějších ze všech bitev,“ řekl Darmanin. Množství drog ve Francii je již nyní obrovské, upozorňují také aktivisté lobbující za přísnější postihy.

Nejde podle nich jen o účinky na zdraví jejich uživatelů, ale také o sílící vliv zločineckých organizací a překupnických sítí. Čím silnější tyto skupiny jsou, tím více také pronikají do státních struktur včetně policie, armády a do politických úřadů. A čím déle tento stav trvá, tím náročnější je jej zastavit. Například válka kartelů v Mexiku si za patnáct let vyžádala 300 tisíc obětí.

Jak Francie přichází o doktory. Nových je málo, obávají se násilí i vyhoření

Bývalý policejní prefekt a vysoký státní úředník Michel Aubouin pak přidává vlastní temnou vizi budoucnosti: Pokud se francouzská vláda odhodlá proti obchodu s drogami bojovat, pak sídliště a chudá předměstí mohou přejít do „režimu povstání“.

„Pak by Francii nastaly těžké časy, protože by už nešlo o klasické donucovací operace, ale o operace válečné vyžadující tomu odpovídající prostředky,“ uvádí Abouin ve své knize Čtyřicet let ve městech, v níž popisuje své zkušenosti z pouličních pochůzek. Francie podle něj „jistě ještě není Mexiko, ale pokud nebudeme ostražití, může se k tomu dost dobře schylovat“.

Francie jde cestou represe, Německo legalizuje

Podle francouzské vlády v loňském roce vzrostl o šest procent také počet záchytů MDMA (extáze). Policisté zabavili přes milion a půl tablet určených k prodeji, což je desetinásobek oproti stavu před deseti lety. O pětinu (21 procent) přibylo také záchytů amfetaminu a metamfetaminu v celkové výši 273 kilogramů.

Extáze na předpis. Austrálie povolí drogu pro léčebné účely. Zvažují to i další

Je to skutečně důsledek toho, že drog a obchodu s nimi ve Francii přibývá, nebo spíše důsledek zvýšeného úsilí současného ministerstva vnitra? Podíl na tam má obojí. Ovšem zatímco ministr vnitra Darmanin slibuje ještě tvrdší postup proti drogám, některé země začínají jít opačným směrem.

V Evropě je nejvýraznějším příkladem Německo, které od loňských parlamentních voleb systematicky usiluje o dekriminalizaci a legalizaci marihuany a to nejen pro léčebné, ale také pro rekreační účely. Pokud vše bude v souladu s evropským právem a německá vláda tuto praxi na svém území nakonec zavede, bude to i pro okolní evropské státy znamenat důležitý precedens.

Německo plánuje povolit rekreační užívání marihuany. Cílem je ochrana dětí

Na opačné straně světa pak Austrálie od letošního července legalizuje užívání MDMA a psilocybinu pro terapeutické a léčebné účely v licencovaných psychiatrických praxích. Další země včetně Spojených států i Evropy podobný krok rovněž zvažují.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Von der Leyenová a ti druzí. V Bruselu se utkají adepti na šéfa Evropské komise

23. května 2024  14:14

Přímý přenos V Bruselu od tří hodin odpoledne debatují vedoucí kandidáti na předsedu Evropské komise. O druhý...

Soud zrušil rozhodnutí o odvolání Köppla z televizní a rozhlasové rady

23. května 2024  11:43,  aktualizováno  13:47

Pražský městský soud ve čtvrtek zrušil usnesení, kterým Poslanecká sněmovna v květnu loňského roku...

Seniorka na přejezdu vjela autem pod vlak, vážně zraněná je v nemocnici

23. května 2024  12:34,  aktualizováno  13:43

Na železničním přejezdu u Hrušové na Orlickoústecku se ve čtvrtek dopoledne střetl vůz Škoda Yeti s...

Na D1 u Jihlavy se převrátil kamion a vysypal náklad, tvořily se kolony

23. května 2024  10:16,  aktualizováno  13:42

Provoz na dálnici D1 na Vysočině několik hodin komplikovala dopravní nehoda. Na 115. kilometru ve...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...