Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejkrvavější volby v historii, naznačují útoky mexických kartelů na kandidáty

  11:55
Mexiko se chystá na největší volby ve své historii. A odborníci se obávají, že by to mohly být i nejkrvavější volby v historii země. Drogové kartely totiž opět útočí na kandidáty a několik už jich zabily. Další, především komunální politici si uvědomují, jakému riziku čelí, a do voleb ani nechtějí jít. Mexický prezident však tvrdí, že míra zločinu bude dál klesat.
Mexické bezpečnostní složky střeží okolí místa vraždy kandidáta na starostu...

Mexické bezpečnostní složky střeží okolí místa vraždy kandidáta na starostu Armanda Pereze Luny ve městě Maravatio. (27. února 2024) | foto: Profimedia.cz

Julián López, koordinátor strany Občanské hnutí ve státě Guerrero, to zažil na vlastní kůži. Jej a jeho dva kolegy při jízdě autem 7. února unesli ozbrojenci s puškami. Třiačtyřicetiletého Lópeze zbili, sebrali mu věci, donutili ho klečet u odlehlé skládky odpadků a nakonec uprostřed noci propustili.

Dva kandidáti na starostu ve městě Maravatio v sousedním státě Michoacán takové štěstí neměli. V pondělí je zabili ozbrojenci. Jeden z nich byl z vládní strany Morena prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora, druhý z konzervativní Strany národní akce. Třetí uchazeč o post starosty z tohoto města byl unesen a nalezen mrtvý už v listopadu.

V sobotu 10. února byl na ulici smrtelně postřelen muž, který kandidoval do Kongresu za stranu Morena na rozlehlém mexickém předměstí Ecatepec spolu se svým bratrem. Údajně mu vyhrožovaly místní odbory.

Za pomoc zločincům zaplaťte miliardy. Mexiko žene Colt a další zbrojovky k soudu

Měsíc předtím, 5. ledna, byl zabit místní vůdce Institucionální revoluční strany a kandidát na starostu města Suchiate ve státě Chiapas. V severozápadním státě Colima ozbrojenci téhož dne zastřelili kandidáta na starostu v Armerii za stranu Občanské hnutí, když seděl ve svém autě.

Kandidát v Guerreru López však po svém únosu odmítá cestovat v obrněných vozidlech a s ozbrojenou ochrankou. „Jak to bude vypadat, když se lídr bude pohybovat po státě Guerrero s ozbrojenými úředníky a v obrněných vozech?“ ptá se. „Nemyslím si, že je to způsob, jak se přiblížit lidem nebo podpořit zapojení občanů (do veřejného dění),“ míní.

Před volbami, které se budou konat 2. června ve všech dvaatřiceti jurisdikcích, se v podobné situaci ocitají tisíce místních kandidátů. Podle Národního volebního institutu se ve volbách bude bojovat o více než 20 tisíc pozic, což z nich činí největší volby v Mexiku.

Zatímco pro celostátní kandidáty federální úřady zajišťují bezpečnostní opatření, ti, kteří se ucházejí o místní úřady – které chtějí drogové kartely skutečně ovládnout – jsou zcela odhaleni.

Mexiko je nebezpečné, varují USA po smrti turistů. Vy víc, kontruje prezident

Skupina Data Civica zaznamenala od září, kdy většina z nich zahájila předvolební kampaň, do 10. února třicet útoků na uchazeče a stranické funkcionáře. Její mluvčí Itxaro Arteta uvedl, že jsou „znepokojeni“ poté, co v lednu zaznamenali osm útoků na předvolební kandidáty, což je více než dvojnásobek toho, co v tomto měsíci zaznamenávali od roku 2018.

Politolog Manuel Pérez Aguirre koordinuje výzkum volebního násilí v rámci semináře Násilí a mír na College of Mexico. Jejich vyšetřování vražd dvaatřiceti místních kandidátů ve volbách v roce 2021 zjistilo, že smrtící volební násilí je „převážně lokální, protože 85 procent obětí kandidovalo na obecní posty“. „Místní moc je pro organizovaný zločin nesmírně důležitá. Proto se snaží získat kontrolu na komunální úrovni,“ říká Pérez Aguirre.

Tito místní kandidáti se stali zranitelnějšími za současného prezidenta. López Obrador vytvořil kvazivojenskou Národní gardu, rozpustil federální policii a to, co zbylo z místních policejních sil, může klást těžce ozbrojeným kartelům jen malý odpor. „Místní moc byla opuštěna a městská policie nebyla nijak posílena,“ podotýká Pérez Aguirre.

Prezident se však po vraždách v Maravatio na začátku tohoto týdne vyjádřil k obavám z rostoucího volebního násilí odmítavě. „Tendence klesání trestných činů bude pokračovat, především u vražd,“ řekl. Prohlásil, že federální vláda ochrání kandidáty na prezidenta, guvernéra i kongres a požádal státní a místní samosprávy, aby zajistily bezpečí pro ty, kteří se ucházejí o místní posty.

Guillermo Valencia, předseda Institucionální revoluční strany v Michoacánu, v sobotu řekl: „Čtyři kandidáti už mi rezignovali a já horko těžko hledám další kandidáty jinde,“ řekl. Kandidát strany do Kongresu v přístavním městě Lazaro Cardenas již požádal o ochranu, dodal.

Mexický prezident spoléhá na armádu. Její rostoucí moc vyvolává znepokojení

V Maravatiu, kde už zabili tři potenciální kandidáty z jiných stran, se Valencia podle svých slov snaží dohodnout s dalšími dvěma opozičními stranami a předložit společnou kandidátku. „V Michoacánu a Mexiku je demokracie v ohrožení,“ řekl.

Firma Integralia Consultores zabývající se politickými riziky zveřejnila v únoru zprávu, ve které uvádí, že v některých částech země hrozí vyšší riziko, že organizovaný zločin zasáhne do voleb, a to kvůli masivnímu nelegálnímu obchodu, konfliktům mezi ozbrojenými skupinami a slabému právnímu státu.

Kartely se diverzifikovaly i mimo obchod s drogami. Vymáhají platby za ochranu od podniků všech velikostí a dokonce i od místní samosprávy. Svou vůli uplatňují nejen prostřednictvím politických vražd, ale také financováním kampaní kandidátů, kteří jim umožní dál prosperovat, nebo dokonce postavením vlastních kandidátů, uvádí se ve zprávě společnosti Integralia.

Marko Cortés, národní předseda Strany národní akce, požadoval větší federální bezpečnost pro účastníky voleb a odsoudil zabití kandidáta své strany v Maravatio. „Nemůže to být tak, že zabíjejí kandidáty jiných stran,“ řekl. „Nikdo je nechrání, neexistují mapy rizik, neexistují žádné protokoly ani bezpečnostní mechanismy a lhostejnost těch, kteří nyní vládnou, pokračuje,“ apeluje.

Z důvodu násilí odstoupili z červnového volebního klání nejméně dva kandidáti jeho strany. Z obavy o jejich bezpečnost odmítl sdělit kde. López, který únos přežil, však odmítl ustoupit. „Rozhodně nemůžeme podlehnout, nemůžeme se vzdát. Ti z nás, kteří věří, že se věci mohou zlepšit, musí pokračovat v práci.“

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...