ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: High Five Flor de Caña Mixtronomy Competition 2019

Drogy v pití odhalí detektor. Nápad může ochránit ženy před znásilněním

  • 25
Studentka mexické univerzity vymyslela, jak během 15 až 20 sekund odhalit v alkoholickém nápoji drogu, kterou používají násilníci k omámení žen. Detektor by měl podobu malé tyčinky s galvanickým článkem. Nápad by mohl zabránit znásilňování i smrti mnoha žen. Vědkyně nyní doufá, že najde výrobce detektorů. Mexiko se dlouhodobě potýká s vysokou mírou násilí.

„Už jsme to vyzkoušeli na řadě nápojů, jako je whisky, rum, tequila či vodka,“ řekla Arely Salcedová, která studuje biomedicínské inženýrství na univerzitě v mexickém Querétaru. Informovala o tom agentura EFE.

Vytvořit detektor omamných látek se rozhodla poté, co její kamarádce na diskotéce někdo dal do pití drogu, aby ji mohl znásilnit. Dívku naštěstí zachránilo včasné zavolání lékaře. V podobných případech se také stává, že dívky zemřou kvůli předávkování drogou podanou tajně v nápoji.

Salcedová se zprvu zaměřila na odhalení veterinárního sedativa xylazin, které je v Mexiku nejčastěji používané sexuálními agresory. Za cíl si však stanovila vymyslet multidetektor, který by odhalil i další drogy.

„Xylazin je velmi silné sedativum pro zvířata, má analgetické a uspávací účinky a používá se pro velká zvířata, jako jsou krávy a koně,“ uvedla Salcedová. Nyní potrvá ještě asi rok, než se detektor dostane k uživatelkám.

Jedno malé pivo a pak najednou tma. Drogy do pití házejí i barmani

„Předpokládám, že finální produkt bude kapesní a cenově dostupný, představujeme si ho jako tyčinku, která se po chemické reakci rozsvítí,“ popsala mladá vědkyně, která nyní shání někoho, kdo by ji finančně podpořil a pustil se do výroby jejích detektorů.

Mexiko se potýká dlouhodobě s vlnou násilí, které souvisí z velké části s působením drogových gangů. Loni zaznamenaly tamní úřady na 33 300 vražd, asi deset procent obětí tvořily ženy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: drogy, pití, Mexiko

Video