ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Maďarsku se ztrácejí registrační značky. Zlodějům umožní tankovat levněji

  • 21
Na severozápadě Maďarska ve městě Mosonmagyaróvár poblíž hranic se Slovenskem zaznamenali poněkud kuriózní krádeže. Zloději tu z aut odcizili zhruba třicet registračních značek, aby mohli tankovat pohonné hmoty levněji. Kradené maďarské poznávací značky začaly inzerovat slovenské webové stránky krátce poté, co vláda oznámila, že regulované ceny pohonných hmot budou moci využívat pouze maďarští řidiči.

Maďarská vláda ve čtvrtek 27. května oznámila, že pouze řidiči s maďarskou registrační značkou budou od pátku moct tankovat benzin nebo naftu za limitovanou cenu 1,22 eur (480 maďarských forintů) za litr.

Cizinci mají v Maďarsku tankovat za vyšší cenu, benzinky jsou bezradné

Viceprezident skupiny MOL pro spotřebitelské služby Péter Ratatics v pondělí řekl, že v reakci na toto opatření začali lidé krást maďarské poznávací značky a prodávat je na slovenských webových stránkách.

Pro stránku Euractiv poté uvedl, že se s falešnými registračními značkami již obsluha setkala také na čerpacích stanicích. Tamní prodavači sice mají právo požádat řidiče o předložení technického průkazu, i s tím si ovšem někteří podvodníci umějí poradit. Ke kradené značce si pořídili i falešné doklady.

Nové vládní nařízení maďarské vlády komplikuje život i tamním zemědělcům. Ti teď řeší, zda mohou palivo převážet v kanystrech jako dříve. Zákon o regulaci pohonných hmot totiž platí vždy pro jedno vozidlo. V takovém případě by tedy museli jezdit na čerpací stanici s každým traktorem pro palivo zvlášť.

Podle ekonomů byl tento maďarský krok zbytečný a jeho dopady zároveň už předem očekávatelné. Kritizují hlavně neefektivnost, která s cenovými stropy úzce souvisí.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video