ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Maďarský soud zrušil pokutu za gay romanci. Úředníci neumí číst zákony, řekl

  • 18
Maďarský soud zrušil pro formální vady pokutu, kterou úřady uložily řetězci knihkupectví za prodej knihy viditelně ukazující homosexualitu. Bezprecedentní pokuta ve výši téměř 780 tisíc korun byla loni uložena na základě zákona zakazujícího prezentaci homosexuality dětem, kritizovaného Evropskou unií. Soud však v rozsudku zveřejněném v pátek uvedl, že úřady si zákon z roku 2021 "nesprávně vyložily“.

Řetězec knihkupectví Líra dostal loni pokutu za to, že prodával v dětské sekci grafický román Srdcerváči (Heartstopper), aniž by ho zabalil do neprůhledného obalu, jak ukládá zákon. Na přebalu knihy jsou totiž vyobrazeni dva středoškoláci držící se za ruce. Příběh o začínající lásce mezi dvěma chlapci od britské autorky Alice Osemanové zpopularizoval seriál na platformě Netflix.

Budapešťský soud dal za pravdu knihkupectví Líra, že chyba v interpunkci ve vydaném textu zákona pozměňuje interpretaci jedné z podmínek pro prodej knih s tematikou LGBT+. Vyplývá z něj totiž, že povinnost neprůhledných obalů se vztahuje pouze na knihy prodávané odděleně od ostatních produktů.

Maďarské knihkupectví dostalo pokutu tři čtvrtě milionu, prodávalo gay romanci

Příslušný zákon zakazuje zobrazování obsahů s tematikou LGBT+ v médiích, k nimž mají přístup lidé mladší 18 let. Za ostudu ho označila například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a EK kvůli němu proti Maďarsku podala žalobu. Podle EU je zákon v rozporu zejména s právy na svobodu projevu a nediskriminaci.

Kreativní ředitel knihkupectví Líra Krisztián Nyáry i po vyhlášení rozsudku upozornil na to, že zákon je špatně napsaný a obtížně interpretovatelný.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video