Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Královna asi byla milá, ale cítit k ní lásku? Nesmysl, zní z bývalých kolonií

  9:11
Monarchie považují za sice tradiční, ale zastaralou strukturu. Ze zemí Commonwealthu a dalších částí světa, které byly či jsou pod nadvládou Británie, se ozývají separatistické tendence. Jak obyvatelé Nového Zélandu, Austrálie, Skotska, Irska a Kanady reflektují úmrtí královny Alžběty II.? „Mě se královna nikdy moc netýkala, maximálně jsem koukal v televizi na její tradiční vánoční poselství,“ zmiňuje například Skot Andrew.

Královna Alžběta II. na návštěvě irského města Cork | foto: Profimedia.cz

Nový Zéland Craig, 45 let

Myslím, že královská rodina je zastaralý koncept. Něco jako kocovina, ze které se ne a ne vyspat. Mám-li být upřímný, královnina smrt pro mě skoro nic neznamená. Jen je to prostě konec jedné éry, kterou všichni opravdu potřebujeme překonat. Tedy, nemám nic proti královně osobně. Asi byla docela milý a opravdový člověk. Problém je, že všichni jaksi zapáchají bohatstvím a privilegii.

Královna Alžběta II. na návštěvě novozélandského města Rotorua

Nový Zéland je součástí Commonwealthu a mnozí se zde pravděpodobně považují za loajalisty. Přesto sílí volání po tom, aby se Nový Zéland stal republikou. Je také mnoho těch, kteří se k monarchii odmítají vyjádřit, skoro každý s irskými předky například. A co se Karla III. týče? Myslím, že je to problémový chlapík. Rád by konal dobro, ale je zabředlý v systému. Byť je sám velmi privilegovaný, může být jen málo nápomocný.

Skotsko Andrew, 42 let

Královna nepochybně žila fascinující a neuvěřitelně zajímavý život někoho, kdo je zcela vzdálen od normálu a zároveň zažil mnoho neuvěřitelných událostí. Královská rodina je kulturním i historickým prvkem země, oknem do minulosti. V neposlední řadě přinášela značné množství cestovního ruchu. Mě osobně se nikdy moc netýkala, maximálně jsem koukal v televizi na její tradiční vánoční poselství. Myslím, že i ostatním byla přiměřeně lhostejná, nebo naopak byla obrovsky oblíbená.

Královnina smrt je koncem jedné éry. Monarchie těží ze symbolů, říká Forejt

Bylo jí 96 let, takže to nebylo neočekávaného. Je mi ale líto, že zemřel takový legendární a zajímavý jedinec. O Karlovi III. toho moc nevím. Vždycky byl leda terčem vtipů o tom, že chce být králem.

Austrálie Hazel, 31 let

Monarchie je tradiční, ale zastaralá mocenská struktura. Má spíše symbolický význam a pro moderní Austrálii je irelevantní. Královna a monarchie v Austrálii rozdělují společnost. Lidé se někdy označují za monarchisty, pokud podporují královnu, nebo jsou naopak ve prospěch republiky.

Královna Alžběta II. na návštěvě Austrálie

V minulosti došlo k neúspěšným pokusům opustit Commonwealth a monarchii jako hlavu státu odstranit. Pokaždé, když královna nebo někdo z královské rodiny (naposledy Harry a Meghan předtím, než opustili královskou rodinu) navštíví Austrálii, popularita monarchie prudce stoupá.

Mnoho lidí doufá, že po královnině smrti bude mít Austrálie větší šanci stát se republikou. Krále Karla III. čeká asi složité období. Musí to být divné narodit se do takové rodiny a plnit očekávání, že budu od narození plnit tak významnou roli.

Sotva Alžběta II. odešla, bývalé kolonie se ozývají: republiku a odškodnění!

Irsko Declan, 43 let

V Irsku máme o dění ve Velké Británii přehled, takže jsem měl o královské rodině vždy povědomí, ale nikdy žádný konkrétní zájem. Spíše na úrovni sledování celebrit. V Irsku existuje velmi široké spektrum veřejného mínění o tématu monarchie a zejména monarchie Spojeného království.

Mnoho lidí je prostě lhostejných (jako třeba já), mnozí se vyžívají ve sledování kouzla a okázalosti systému. Vzhledem k dřívějšímu členství Irska ve Velké Británii (a stálému členství Severního Irska) se také setkáváte s počtem lidí, kteří projevují okázalé nepřátelství vůči monarchii Spojeného království.

Královna Alžběta II. na návštěvě irského města Cork

Jeden z mých kamarádů se nechal slyšet, že by raději doma měl portrét Hitlera, než královny. Vzhledem k tomu, že je Irská republika stále poměrně mladý stát, jsme zvyklí být zaměňováni s Velkou Británií, takže lidé vynakládají úsilí, aby se odlišili.

Každá lidská smrt je smutná záležitost. Mnoho lidí ve Velké Británii i mimo ni ke královně pocítilo jisté osobní spojení. Pro mě je to prostě ekvivalent smrti jakékoli celebrity. Připomínka reality lidské smrtelnosti. Kdybych mohl žít tak dlouho a pohodlně jako ona, budu samozřejmě rád.

Na krále Karla III. asi nemám názor. Vyrůstal ve velmi neobvyklém prostředí, a nedokážu posoudit, jak moc je to na jeho chování znát. Vždyť je všechny známe jako osoby veřejné a každý z nich si bude kultivovat svou vlastní osobní prezentaci. Jeho práce je v zásadě zcela symbolická, což je vhodné, vzhledem k tomu, že není demokraticky jmenován. Jeho úkolem je plnit dědičnou povinnost, kterou od něj očekávají stoupenci jeho dědičné monarchie.

Kanada Ashley, 40 let

Královnu vnímám trochu jako pozůstatek doby minulé, jako symbol Británie, která už ve skutečnosti neexistuje. Británie, kterou ztělesňovala, byla globální mocností, zemí vlivu. A nyní, během své 70leté vlády, Spojené království umenšilo svůj význam a význam ve světě, což se odrazilo v instituci, kterou je královská rodina. Snad bych ji bývala považovala za vlídnou, nebo dokonce roztomilou. Na druhou stranu zde máme kolonialismus, třídní systém, i přemíru bohatství.

Lidé v Kanadě si pěstují hlubokou lásku ke královské rodině a jsou jí fascinováni. Byla stálicí v našich životech po celá desetiletí. Myslím, že mnoha lidem se líbilo, jak královsky a noblesně se prezentovala. Ale jelikož jsme hluboce kolonizovaný národ, myslím, že nyní existuje i širší chápání toho, že Británie byla zodpovědná za vyhlazení a genocidu mnoha národů v Kanadě. To způsobilo nevýslovnou zkázu, která trvá celé generace a přetrvává dodnes. V naší zemi existuje zvláštní druh lásky ke královské rodině, který ve světle naší historie ve skutečnosti nedává smysl.

Královna Alžběta II. při návštěvě Kanady

Doufám, že její smrt vyvolá debatu o tom, co královská rodina představuje pro Británii a pro zbytek světa. Jaké hodnoty prosazují u nás i v zahraničí? Británie uctívá instituci, která vyzařuje bohatství, bujarost, okázalost a přehnanost. Je to namístě v naší společnosti? Není to jen další implementace systému tříd, který by neměl existovat?

Myslím, že její smrt je příležitostí to všechno znovu promyslet a prosadit změnu. Karla III. mám ráda. Jeho projekty pro domácí mazlíčky mají hodně společného s udržitelností životního prostředí a v neposlední řadě podporuje ekologické zemědělství. Zároveň aktivně prosazuje posilování vazeb mezi různými náboženskými skupinami.

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

Harryho podpořili sourozenci princezny Diany. Král se bavil na party

Princ Harry po účasti na bohoslužbě v katedrále svatého Pavla v Londýně (8....

Britský princ Harry přijel do Londýna k příležitosti deseti let od založení sportovních her...

Bývalého partnera princezny Beatrice našli mrtvého, nejspíš se předávkoval

Paolo Liuzzo (Austrálie, 30. září 2009)

VIDEO Bývalý partner britské princezny Beatrice (35) Paolo Liuzzo (†41) byl nalezen mrtvý v hotelovém...

Princ William vařil špagety. Charita byla první akcí od oznámení rakoviny Kate

Princ William navštívil charitativní organizaci Surplus to Supper pro...

VIDEO Princ William (41) se vrátil k plnění svých veřejných povinností. Poprvé od chvíle, kdy jeho...

Expert: Britští panovníci na trůnu umírají. Abdikace je pro ně sprosté slovo

Ondřej Kubáček, odborník na britskou královskou rodinu, v pořadu iDNES.cz...

VIDEO Rozstřel Ani zdravotní komplikace nedonutí Karla III. abdikovat. Britští králové totiž na trůnech umírají,...

Vévodkyni Fergie diagnostikovali po rakovině prsu i rakovinu kůže

Sarah Fergusonová (září 2023)

Vévodkyně z Yorku Sarah Fergusonová (64), přezdívaná Fergie, před rokem onemocněla rakovinou prsu a...

Krále Karla III. rozesmálo přání k uzdravení, další ho rozplakala

Král Karel III. dostává denně výběr z tisíců přání, které chodí do...

Od zveřejnění diagnózy rakoviny přichází do Buckinghamského paláce tisíce přání brzkého uzdravení...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

Ukrajinci u Charkova čelí Specnazu i žoldákům z Afriky. Rusy šlo přitom zničit

22. května 2024  20:31

Ukrajinské síly u Charkova čelí rozmanitým silám. Dopadají na ně klouzavé bomby, jejich pozice...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....