Královna Alžběta II. na návštěvě centrály MI5 (Londýn, 25. února 2020) | foto: Reuters

Řada úmrtí i covid. Alžběta II. čelila velké samotě, popisoval protokolář Forejt

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Britská královna Alžběta II. zemřela 8. září 2022. O pár měsíců dříve oslavila sedmdesát let na trůně a při té příležitosti bilancoval bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt v rozhovoru pro iDNES.cz její vládu. Podle něj se stala konstantou našich životů, a proto vzbuzovala zájem i v těch zemích, kterým nevládla. V poslední době však čelila velké samotě.

Královna Alžběta II. byla na trůnu sedmdesát let. Vy sám jste se účastnil několika oficiálních akcí, na kterých byla přítomna. Jaký jste z ní měl dojem?
Když došlo na setkání s královnou, většina hostů by se asi shodla, že cítíla jistou nervozitu a nejistotu. Málokdo ale ví, že královnu bavilo, když události neprobíhaly tak úplně podle plánu. Když se něco, co bylo naplánované do nejmenšího detailu, zvrtlo do něčeho improvizovaného. Královna byla též velmi dobrým pozorovatelem, vypravěčem a imitátorem.

Další věcí, kterou jste si uvědomili až posléze, byla její profesionalita. Královna byla mistryně „small talku“, společenské konverzace. Během několika málo sekund vám dala pocit, že o vás něco ví, že to není jen formální rozhovor, že mluvíte s někým, kdo vás zná. A mou osobní vzpomínkou, kterou si ponesu do konce života, je klid v jejích očích. Ten jsem během své profesní dráhy poznal jen u dvou osobností: u ní a u papeže Benedikta XVI. Jejich pohled dokázal uklidnit i někoho, kdo stál proti nim a mohl být nervózní.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video