Jedna z fanynek líbá králi Karlu III. ruku před Buckinghamským palácem v...

Jedna z fanynek líbá králi Karlu III. ruku před Buckinghamským palácem v Londýně (9. září 2022) | foto: Profimedia.cz

Souhlasil, tak jsem ho popadla! Pusou králi na tvář porušila fanynka protokol

  • 64
Nový britský král Karel III. v pátek před Buckinghamským palácem přijímal kondolence zdrcených lidí, kteří vzdávali úctu zesnulé královně Alžbětě II. Některé fanynky však nezůstaly u podání rukou, jedna z nich krále políbila na tvář. To je ale přísně zakázáno.

Po smrti své matky na skotském zámku Balmoral se Karel III. společně s královnou manželkou Camillou vrátil do Londýna.

Když vystoupil ze svého Bentley, dostalo se mu více než vřelého přijetí. Janny Assiminiosová, jedna z britských fanynek královské rodiny, se natáhla a popadla krále za tvář, aby ho mohla políbit. Král Karel III. byl v tu chvíli lehce pobavený a zdálo se, že ženě děkuje.

Podle oficiálních zásad však tímto chováním žena porušila královský protokol. Jakkoliv se dotýkat panovníka je totiž přísně zakázané.

Assiminiosová však následně v rozhovoru pro CNN uvedla, že krále požádala o svolení.

„Zeptala jsem se ho, jestli ho můžu políbit, a on řekl ano. Tak jsem ho popadla! Když jsem ho viděla před sebou, nemohla jsem tomu uvěřit,“ popsala svůj zážitek.

Král Karel III. byl však v důsledku událostí posledních dní velmi vřelý. Snažil se oslovit co nejvíce lidí v davu, přijal i růži od jednoho z mnoha příznivců. Celkem strávil s veřejností před branami paláce 12 minut.

Pozadu nezůstala ani jiná z přítomných žen. Ta mu políbila nataženou ruku, když procházel v davu kolem ní.

Velká Británie v sobotu pokročí ve složitém procesu, který následuje po úmrtí panovníka, a Karel III. bude oficiálně prohlášen novým králem. Ačkoli titul získal nejstarší syn královny Alžběty II. ihned po jejím čtvrtečním úmrtí, nyní musí tento krok potvrdit takzvaná Nástupnická rada, která se sejde v londýnském Svatojakubském paláci.

Úmrtí královny Alžběty II.

Sledovat další díly na iDNES.tv

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video