Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkušební rozvolňování v Německu začíná drhnout, počty případů rostou

  14:39
Vybrat si v obchodě nové oblečení či zajít do kina se po měsících uzávěry kvůli pandemii může zdát jako sen. V některých německých regionech se ale stal realitou. Ke zkušebnímu otevírání, které je podmíněno každodenním testováním, se přidává stále více měst. Prvotní nadšení ale střídá rozčarování, protože i zde počty infekcí jako ve zbytku Německa rychle rostou.
Německé město Tübingen umožňuje lidem si užívat skoro normální život a zajít si...

Německé město Tübingen umožňuje lidem si užívat skoro normální život a zajít si do kavárny či kina. Stačí mít negativní test na koronavirus a obdržet takzvanou denní vstupenku. (16. března 2021) | foto: Profimedia.cz

Testy, povinné roušky a dodržování odstupu jako podmínky pro rozvolnění mnozí kritici zkušebních projektů nepovažují za návrat k volnosti, protože svoboda je draze vykoupená omezeními. 

Další kritici zase považují uvolňování poměrů za hazard s lidskými životy, neboť samotné testování koronavirus nezastaví. Takový názor zastává vládní sociálnědemokratický poslanec a epidemiolog Karl Lauterbach, který je známým zastáncem razantních opatření.

„Ani Tübingen to nezvládá,“ napsal Lauterbach před týdnem s odkazem na jihoněmecké město, které se prezentovalo jako vzor úspěšného zvládání pandemie. Od představitelů města za to sklidil kritiku, že nerozlišuje epidemickou statistiku mezi městem Tübingen a stejnojmenným okresem, kde počet případů výrazně vzrostl. 

Lauterbach se ale odradit nenechal a přirovnávání testů k alternativě uzávěry označil za zbožné přání. „Je to úplně stejné, jako byste chtěli zhubnout tím, že budete jíst,“ varoval. 

24. března 2021

Obyvatelé už na pravidla nedbají

Lékařka Lisa Federleová, která je tvůrkyní takzvané tübingenské cesty, nyní přiznává, že infekční čísla rostou i v Tübingenu. V rozhovoru s NTV poukázala na souvislost s tím, že obyvatelé už na pravidla nedbají.

„Důležitým poznatkem je, že celková čísla rostou také u nás v Tübingenu. Dalším důležitým zjištěním je, že část lidí už pravidla skutečně nedodržuje. Byla jsem ve městě a viděla, že mnoho jich nenosí roušky a že také nezachovávají rozestupy,“ řekla Federleová. 

„To znamená, že musíme přikročit k přísnějším kontrolám a rovněž k dalším omezením,“ poznamenala. Na otázku, zda by mohl být tübingenský experiment nakonec pozastaven, odpověděla, že to je možné. 

„Samozřejmě, že to tak může skončit. Jsem lékařka a ne podnikatelka, takže pro mě je nejdůležitější ochrana lidí,“ vysvětlila. Ve městě je nyní sedmidenní průměr zhruba 80 nových případů na 100 tisíc obyvatel, před dvěma týdny byl ještě pod dvacítkou. 

V celém okrese Tübingen činí tato hodnota 110, což je sice méně než celoněmecký průměr 132,3 případu, i tak to ale splňuje podmínku pro zatažení nouzové brzdy. 

Úspěšněji si vede okres Böblingen

Toto automatické opatření, ke kterému ale mnohé spolkové země přes nesouhlas kancléřky Angely Merkelové nechtějí přikročit, počítá s obnovou přísné uzávěry, kdy zůstanou otevřené jen obchody prodávající zboží denní potřeby a kadeřnictví.

Výrazně úspěšněji si vede okres Böblingen, který sousedí s okresem Tübingen. Böblingen vsadil na co nejširší testování na území celého okresu, ne jen ve městě. Okres Böblingen začínal s pěti středisky, jejichž počet nyní překračuje čtyři desítky, kde se lidé mohou zdarma dvakrát týdně otestovat.

Německému městu se daří vrátit život do normálu. Zavedlo denní vstupenku

 „Zatím jsme provedli 60 tisíc testů, z nichž asi 300 bylo pozitivních. Může se to zdát málo, ale když si uvědomíte, že je to 300 případů, kdy jsme přerušili řetězec šíření nákazy, tak to není vůbec špatné,“ řekl v úterý novinářům Roland Bernhard, který okres vede. 

Sedmidenní průměr zde činí 63 případů na 100 tisíc obyvatel, což mnozí spojují s tím, že okres ještě s otevíráním nezačal.

Nepříznivý epidemický vývoj v Německu mezitím ovlivňuje zkušební projekty v jiných regionech. Saský krušnohorský okres Erzgebirgskreis odložil na neurčito zkušební otevření hotelů a restaurací v Oberwiesenthalu na hranicích s Českem. Otevření, které bylo plánováno na 1. dubna, se chtělo zúčastnit na 60 podnikatelů.

Test musí zahrnovat co nejširší vzorek

Bavorsko, které díky konzervativnímu premiérovi Markusi Söderovi patří k zastáncům přísnějších opatření, chce modelové projekty omezit jen na regiony se sedmidenním průměrem nižším než 150 nových případů na 100 tisíc obyvatel. 

Bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek z výběru vyloučil také všechna města nad 100 tisíc obyvatel, což tvrdě kritizoval sociálnědemokratický starosta Mnichova Dieter Reiter. „Při nejlepší vůli tomu nerozumím,“ řekl s tím, že test musí zahrnovat co nejširší vzorek.

Němcům dochází trpělivost. Očekávali uvolnění, vláda naopak přitvrdí

Pokusnou laboratoří se chtěla počátkem dubna stát celá spolková země Sársko. Zemská vláda ale nyní nevyloučila, že projekt kvůli třetí vlně pandemie odloží. Braniborsko již své plány pozastavilo.

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn se ke zkušebním provozům staví vstřícně, zároveň ale upozorňuje, že koronavirové testy nejsou spásou. „Je to jen jeden ze základních kamenů boje s pandemií,“ řekl na úterní on-line schůzce s Bernhardem. Za trvalé řešení považuje očkování.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...