Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PŘEHLEDNĚ: Češi opět mohou cestovat. Do kterých zemí vás (ne)pustí?

  13:21aktualizováno  16:49
Podle čtvrtečního rozhodnutí vlády mohou Češi znovu cestovat do zahraničí. Jako dopravní prostředek musí zvolit auto, spoje dopravců jsou stále zrušené. Jenže režimy na hranicích sousedních zemí běžné cestování stále neumožňují. Uvolnění restrikcí nicméně už plánují v Rakousku a Chorvatsku. Z Prahy nyní létají letadla jen do dvou zemí, a to do Bulharska a Běloruska.

Češi se po návratu do vlasti musí prokázat maximálně čtyři dny starým negativním PCR testem na koronavirus (rychlotest nestačí), nebo se uchýlit do čtrnáctidenní karantény. Ministerstvo zahraničí nicméně od výjezdů do světa přesto odrazuje. 

„Nadále doporučujeme cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikována ve většině zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě,“ uvádí resort.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček upozornil, že pokud se Češi navzdory doporučení necestovat dostanou v cizině do potíží, stát jim nemusí pomoci. Pokud nebude ohrožen život, pomoc zvážíme, řekl šéf diplomacie. „Situace v Evropě není taková, abychom přemýšleli, že bychom jeli někam na víkend,“ podotkl.

Čechům doporučuje, aby si před případnou dovolenou zkontrolovali podmínky pro vstup do dané země na jejím zastupitelství a zároveň se zaregistrovali do systému DROZD. „U pendlerů končí povinnost vycestovat ve čtrnáctidenním cyklu. Pokud pravidelně předloží negativní test, mohou cestovat za prací každý den,“ dodává ministerstvo a odkazuje se na resort vnitra.

Doprava zatím nefunguje, cestovatelé musí mít auto

Mezinárodní spoje jsou zatím stále zrušené, pokud se tak někdo chce dostat do zahraničí, musí vyrazit autem. „Vzhledem k tomu, že mimořádné opatření zakazující dopravcům v mezinárodní linkové dopravě a drážní osobní dopravě zajišťovat přepravu lidí přes státní hranice dosud nebylo zrušeno, nemohou zatím tito dopravci mezinárodní dopravu zajišťovat,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Dodal, že není samozřejmě vyloučeno, že se tato skutečnost upraví. Například mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj uvedl, že kvůli tomu oslovili již samotné ministerstvo. Nyní čekají na odpověď. Podle něj je ovšem společnost schopná nasadit spoje tam, kde to bude možné. Mluvčí Českých drah Gabriela Novotná pak uvedla, že nyní jednají se zahraničními partnery. 

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

„Obnovení mezistátní dopravy je závislé nejen na situaci v ČR, ale také na podmínkách v sousedních státech. Například volný pohyb lidí na Slovensko nebo do Polska není omezen ze strany ČR, ale ze strany našich sousedů,“ upozornila.

„V současné době však v souvislosti s aktuálními opatřeními státních orgánů připravujeme postupné obnovení dálkové dopravy. První etapa a rozšíření nabídky spojů by se měla uskutečnit od neděle, resp. od začátku příštího týdne,“ upřesnila.

Letadlem se dá nyní z Prahy dostat jen do dvou zemí. „V tuto chvíli zůstávají na pražském letišti i nadále v provozu pouze dvě pravidelné linky – do Minsku a Sofie. Momentálně nemáme potvrzeno od leteckých společností, že by mělo dojít v nejbližších dnech k obnovení nějakých dalších leteckých spojení. Situace se však může rychle měnit,“ říká pro iDNES.cz mluvčí Letiště Václava Havla Roman Pacvoň.

Pokračuje s tím, že uvolnění podmínek cestování je pro leteckou dopravu jen prvním krokem. „Záležet bude dále na tom, jak se bude vyvíjet poptávka samotných cestujících po létání a jak rychle letecké společnosti projeví zájem opět létat z Prahy a do Prahy. Pro provoz na pražském letišti bude také důležité nastavení podmínek pro příjezd zahraničních cestujících, kteří tvořili 70 procent všech odbavených cestujících letiště,“ podotýká mluvčí.

„Letiště Praha je stále otevřené pro všechny přílety i odlety. Pokud letecké společnosti projeví zájem létat znovu do a z Prahy, jsme připraveni jejich lety začít odbavovat v podstatě okamžitě,“ dodává Pacvoň.

Kontroly na hranicích byly prodlouženy

Vláda ve čtvrtek zároveň rozhodla o prodloužení kontrol na hranicích s Německem a Rakouskem o 20 dnů. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka tak není nadále možné překračovat jinde, než na stanovených přechodech. „Kdo by hranici překročil mimo stanovené hraniční přechody, tak se vystavuje postihu, protože to je protizákonné,“ uvedl.

K hranicím s Polskem a se Slovenskem se vládní usnesení ke kontrolám nevztahují. „Na slovenské a polské hranici určuje to, kde je možné je přecházet, znovuzavedení kontrol Slovenskem a Polskem,“ řekla ředitelka odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavla Novotná. 

Rakousko podle ní zavedlo kontroly také na hranicích s Českou republikou, ale na stejných přechodech jako ČR. „Německo znovu zavedlo kontroly na všech hranicích, ale neaplikuje je na českých hranicích, protože jsou zavřeny z české strany,“ dodala.

Kam a jak lze tedy nyní z Česka vycestovat?

1 SLOVENSKO

Na Slovensko cizinci stále nesmějí, a to až do odvolání. Ústřední krizový štáb cestování omezil 12. března a potvrdil to 6. dubna. Zákaz vstupu do země mají všichni cizí státní příslušníci s několika výjimkami. Mezi ně patří pendleři, kteří žijí v některé sousední zemi do 30 kilometrů od slovenských hranic a na Slovensku mají uzavřenou pracovní smlouvu. Pracovat ovšem mohou jen v příhraniční oblasti. 

Dále je cestování povoleno pro blízké osoby občanů Slovenska, tedy třeba manželky či nezletilé děti. Svůj vztah ke slovenskému občanovi však musejí prokázat rodným nebo oddacím listem. Na Slovensko mohou přijet také cizinci, kteří mají platné povolení k pobytu v této zemi. Více informací najdete na stránkách slovenského ministerstva zahraničí.

Cizinci s právem vstupu do země i vracející se Slováci se musejí nejpozději 72 hodin před příjezdem na slovenskou hranici zaregistrovat do formuláře https://navraty.mzv.sk/. Na základě registrace pak budou umístěni do povinné karantény.

Lidé, kteří se k našim východním bratrům vydají, musejí také počítat s hraničními kontrolami. Ty mají trvat podle posledního rozhodnutí slovenské vlády do 7. května. Otevřené jsou tři hraniční přechody, a to Svrčinovec - Mosty u Jablunkova, Drietoma - Starý Hrozenkov a Brodské - Břeclav.

2 RAKOUSKO

Od 14. dubna Rakousko umožňuje vstup na své území jen lidem, kteří se prokáží potvrzením o negativním testu na covid-19 v německém, anglickém, francouzském nebo italském jazyce. Test nesmí být starší než čtyři dny. Platí zde ovšem výjimky. 

Test nepotřebují pendleři, řidiči přepravující zboží ani lidé, kteří Rakouskem pouze projíždějí. Ti však nesmějí zastavovat a na cestu musejí mít plnou nádrž. Také cizinci žijící v Rakousku se obejdou bez testu, po návratu se však musejí uchýlit do domácí dvoutýdenní karantény. Více zde.

Rakouská vláda ovšem v posledních dnech zvažuje postupné otevírání hranic také pro turisty, pro začátek z Česka a Německa. „Jsme v kontaktu obzvlášť se zeměmi, které jsou (v boji s koronavirem) podobně úspěšné jako my, například s našimi německými a českými sousedy,“ uvedl v úterý kancléř Sebastian Kurz. 

3 NĚMECKO

Vstup do Německa je podle českého ministerstva zahraničí povolen občanům členských zemí Evropské unie, pokud mají povolení k pobytu v Německu nebo pokud chtějí zemí projet při návratu domů.

Lidé, kteří nemají německou státní příslušnost, mohou do země vstoupit také ze „závažných důvodů“. K těm patří termín u lékaře, pokud dané zdravotní ošetření lze provést pouze v Německu a bez vyšetření by došlo k životu nebezpečnému zhoršení zdravotního stavu, nebo například péče o člena rodiny. 

Vstup do země za účelem turismu, nákupů nebo návštěv (včetně návštěv manželů nebo dětí) dovolen není. Aktuální informace o vstupu na území Německa naleznete na webech https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/coronavirus či www.bmi.bund.de.

Od 10. dubna v Německu platí povinná dvoutýdenní karanténa pro všechny, kteří do země přicestují, s výjimkou pendlerů, zdravotníků či řidičů, kteří do země vozí zboží.

„Nevztahuje se ani na ty, kteří pobývají na území Německa krátkodobě (tj. maximálně do 5 dnů) nebo osoby, které pobývaly v zahraničí kratší dobu než 48 hodin. Dále se se nevztahuje na sezónní pracovníky (např. v zemědělství), přičemž zaměstnavatel musí zajistit takové podmínky, aby se tito pracovníci nedostali během prvních 14 dní do styku s jinými lidmi než v rámci pracovního kolektivu,“ uvádí resort zahraničí a podotýká, že se pravidla liší v jednotlivých spolkových zemích.

4 POLSKO

Vstup na území Polska je aktuálně zakázán všem cizincům, tedy i Čechům. Ovšem s výjimkou manželů a dětí polských občanů, držitelů karty Poláka, lidí s trvalým nebo dočasným pobytem nebo s pracovním povolením, řidičů dopravních prostředků převážejících zboží, diplomatů a lidí s udělenou výjimkou.

5 CHORVATSKO

Země v březnu zavřela hranice a s výjimkou členů záchranných a vědeckých týmů do Chorvatska nemohou cizinci. Premiér Andrej Plenković nedávno oznámil, že Chorvatsko je připraveno otevřít hranice pro občany některých zemí Evropské unie, kteří v zemi budou chtít trávit letní dovolenou. 

Portál telegram.hr uvedl, že chorvatské ministerstvo cestovního ruchu zvažuje realizaci návrhu české Asociace cestovních kanceláří (ACK) o vytvoření pozemních či leteckých „turistických koridorů“. Po nich by do země mohli přicestovat turisté vybavení potvrzením, že nejsou nakaženi koronavirem, čímž by se zároveň vyhnuli nutnosti trávit po příjezdu čas v karanténě.

6 SLOVINSKO

Pokud by se nyní Češi rozhodli odjet do Chorvatska a dalších států s průjezdem přes Slovinsko, na slovinských hranicích musejí prokázat, že je Chorvati do své země pustí. Tranzit také musejí stihnout maximálně za čtyřiadvacet hodin. 

Všichni cestovatelé, jejichž cílem je už Slovinsko, povinně zamíří do sedmidenní karantény a na hranicích uvedou adresu, na které se během ní budou zdržovat, aby je policie případně mohla zkontrolovat. Na hranicích není nutné mít negativní test, celníci však lidem mohou zkontrolovat teplotu.

Po sedmi dnech v karanténě se už ovšem lidé negativním testem musejí prokázat, jinak se jim izolace prodlouží o další týden. Cizinci, kteří nemají povolení k pobytu ve Slovinsku nebo nemohou uvést adresu pobytu a jsou nakaženi anebo mají příznaky koronaviru, povolení ke vstupu do země nedostanou.

Koronavirus ve světě

Chovatel Steven Busulwa z ugandského Střediska ochrany přírody v Entebbe prchá...
Lékař zkoumá indického studenta z Rádžasthánu. (23. dubna 2020)
Turecká čestná stráž pochoduje před mauzoleem Mustafa Kemala Ataturka v Ankaře...

Pravidla zatím platí do odvolání, uvedl pro iDNES.cz ředitel české pobočky Slovinské centrály cestovního ruchu Michal Kůra s odkazem na nařízení slovinské vlády a na informace slovinského velvyslanectví v Praze.

„Pro Slovinsko je cestovní ruch určitě velmi důležitý a jakmile to bude možné a bezpečné, turisty z Česka opět přivítá s otevřenou náručí. Čeští turisté jsou ve Slovinsku velmi oblíbení a věřím, že si opět co nejdříve najdou cestu do slovinských hor, do přírody, lázní, měst i k moři. Slovinsko je rozmanitou a v posledních letech velmi populární zemí, Čechů v roce 2019 vycestovalo do Slovinska necelých 190 tisíc a řadí se tak na 6. místo v žebříčku zahraničních turistů,“ říká Kůra.

7 UKRAJINA

Ukrajinská vláda ve středu rozhodla o prodloužení „mimořádné situace“ na celém území Ukrajiny, a to do 11. května. Hranice této země jsou uzavřené pro cizince i lidi bez občanství, píše česká diplomacie. Podobně jako u ostatních zmíněných zemí však na Ukrajině existuje několik výjimek. Přijet tak mohou lidé s trvalým pobytem, řidiči nákladní dopravy, diplomaté nebo příbuzní Ukrajinců.

Od 15. dubna je na ukrajinských hranicích otevřeno 18 přechodů, jejich přehled je zde. „Pro nákladní leteckou, železniční, automobilovou a mořskou přepravu zůstávají přechody v omezeném počtu otevřeny, ale posádky jsou povinny podrobit se na hranici lékařské prohlídce (na hranicích pracují sanitární oddíly, při návratu z rizikové země se měří teplota a ukládá se čtrnáctidenní karanténa,“ uvádí ministerstvo. 

8 BULHARSKO A BĚLORUSKO

Co se týká jediných dvou zemí, do kterých je nyní možné dostat se z Prahy letecky, i v nich nyní platí mnohá omezení. V Bulharsku podle české diplomacie platí až do 13. května nouzový stav.

„Na hraničních přechodech a letištích jsou cestujícím distribuovány informační letáky (v bulharštině) na téma infekce koronaviru s podrobnými instrukcemi, doporučeními a kontakty. Na letišti Sofie jsou cestující kontrolováni prostřednictvím distantních termokamer a v případě tepelné detekce nebo podezření (např. pocení, kašel apod.) jsou vyšetřováni na místě individuálně,“ uvedlo ministerstvo zahraničí 11. dubna.

Bělorusko je v Evropě svým přístupem k pandemii koronaviru výjimkou, tamní prezident Alexandr Lukašenko situaci veřejně opakovaně zlehčuje. I v této zemi se však masivně testuje a při cestách do Běloruska lidé narazí na jistá omezení. Na konci března začala platit povinná dvoutýdenní karanténa pro všechny, kteří přijeli ze země s výskytem nemoci covid-19.

„Karanténa se nevztahuje na cestující v tranzitním prostoru Národního letiště Minsk. Čeští občané, kteří budou při návratu do České republiky cestovat přes toto letiště, tudíž nesmí opustit jeho tranzitní prostor. V opačném případě na ně bude uvalena povinná čtrnáctidenní karanténa, během které jim nebude umožněno opustit Bělorusko,“ varuje česká diplomacie.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...