Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slováci už můžou na terasy restaurací, Rakušané dál kontrolují hranice

  14:07aktualizováno  19:05
Na Slovensku se ve středu otevřely už i větší prodejny a další služby. Vláda totiž naproti původním plánům zrychlila v uvolňování koronavirových opatření. Omezení se zmírňují také v Rakousku, ovšem kromě těch na hranicích. Kontroly tam budou nově probíhat až do konce května. Do Ruska se ve čtvrtek vrátí zdravotničtí experti vyslaní do Itálie.

Počet nových potvrzených případů koronaviru je na Slovensku už jedenáct dnů v řadě pouze jednociferný. Vláda proto sloučila druhou a třetí fázi zmírňování platných bezpečnostních opatření. 

Východ Evropy zvládá pandemii. Lidé tam poslouchají, píší v Británii

Ve středu se tak mohly otevřít všechny prodejny s výjimkou velkých nákupních center. Tam nadále mohou prodávat zboží nebo poskytovat služby jen vybrané provozy jako například lékárny, obchody s potravinami či telekomunikační operátoři. 

Do prodejen je však nadále povolen vstup zákazníků jen s překrytými ústy a nosem a v jednom okamžiku může být v obchodech pouze tolik kupujících s výjimkou dětí, aby na každého z nich připadalo 25 metrů čtverečních podlahové plochy prodejny. Kvůli tomu se už dříve před obchody tvořily dlouhé fronty.

Hygienici umožnili také například provoz teras restaurací. U jednoho stolu mohou sedět nanejvýše dva lidé, nebo rodiče s dětmi a mezi stoly musí být zachován alespoň dvoumetrový odstup. Obsluhující personál má povinnost nosit roušku a stoly je třeba po každém zákazníkovi dezinfikovat.

Ubytovací zařízení nemohou poskytovat doprovodné služby, jako je provoz wellness center či bazénů, povolená je donáška jídla na pokoje. Klienty lze ubytovat pouze v pokojích, které mají koupelnu a toaletu. 

Taxíky opět mohou vozit zákazníky, prostor mezi řidičem a pasažérem musí být oddělen a po každé jízdě je nařízena čtvrthodinová přestávka a dezinfekce prostor pro zákazníky. Omezení platí také pro konání bohoslužeb, provoz kadeřnictví, holičství či veřejných knihoven.

V úterý v zemi přibylo osm případů nákazy, tedy stejně jako v pondělí. Dohromady pětimilionové Slovensko dosud zaznamenalo 1 429 nakažených, z toho 762 pacientů se vyléčilo a 25 lidí s koronavirem zemřelo.

Většina lidí by chránila životy víc než ekonomiku. Vládám věří, říká průzkum

„V případě dalšího příznivého vývoje situace je velmi pravděpodobné, že v koordinaci s okolními zeměmi bude možné upravit i opatření na hranicích. Já budu velmi rád, i jako předseda ústředního krizového štábu, když to uděláme, pokud to epidemiologická situace na Slovensku a v okolních zemích dovolí,“ uvedl ve středu slovenský ministr vnitra Roman Mikulec.

Dodal, že šest z osmi potvrzených případů koronaviru v úvodu tohoto týdne se týkalo lidí, kteří po návratu na Slovensko museli nastoupit do povinné státní karantény. 

„Chtěl bych vyzvat občany Slovenské republiky, aby byli trpěliví a aby nám pomáhali situaci dotáhnout do úspěšného závěru tak, abychom v klidu mohli hranice otevřít,“ řekl Mikulec. Slovensko v březnu až na výjimky zakázalo vstup na své území osobám, které nemají v zemi povolení k pobytu. 

Rakušané budou kontrolovat hranice do 31. května

Rakousko prodloužilo zdravotní hraniční kontroly, včetně těch na hranicích s Českou republikou. Na základě výnosu rakouského ministerstva vnitra budou opatření při vstupu do Rakouska platit nejméně do 31. května. Platnost dosavadního nařízení vyprší ve čtvrtek.

Vstoupit do Rakouska ze všech jeho sousedních zemí je nyní možné pouze přes vyhrazené hraniční přechody a za přísných podmínek. Každý musí mít u sebe lékařské potvrzení o negativním testu na koronavirus. Potvrzení nesmí být starší než čtyři dny. Lidé, kteří se takovým osvědčením prokázat nemohou, nejsou do země vpuštěni.

Rakouská vláda nicméně přistoupila k výraznému rozvolňování protiepidemických opatření. Například od minulého víkendu mohou mít v Rakousku otevřeny všechny obchody a ke konci tohoto měsíce mají za určitých podmínek otevřít i hotely či restaurace.

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

Podle středečních statistik poklesl počet aktivně nemocných od úterý o dalších 145 na 1 437. Dohromady dosud v Rakousku evidují přes 15 600 nakažených a 608 obětí. 

V Německu v úterý přibylo 947 nakažených koronavirem, což je o zhruba 250 více než za pondělí. Rychleji rostla i bilance pacientů, kteří komplikacím souvisejícím s nemocí covid-19 podlehli. 

V úterý to bylo 165 lidí, o den dříve 139. Koronavirus dosud v zemi potvrdili u 164 807 lidí, z nichž 6 996 zemřelo.

Nejvíce postiženou spolkovou zemí je dlouhodobě Bavorsko, na které připadá čtvrtina případů infekce i úmrtí v Německu. Za ním s odstupem asi 10 tisíc případů následují Severní Porýní-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko.

Italové po osmi týdnech mohou na procházku

Velká Británie za uplynulý den zaznamenala dalších 649 úmrtí způsobených koronavirem, tamní bilance tak narostla na 30 076 mrtvých. Oznámil to britský ministr pro bydlení a místní samosprávu Robert Jenrick. Mrtvých přibylo podobně jako v úterý a britská bilance tak nyní ještě výrazněji převyšuje tu italskou, která byla až do úterka nejhorší v Evropě.

Britské ministerstvo zdravotnictví aktuálně do statistiky zahrnuje úmrtí všech lidí, kteří měli předtím pozitivní test na koronavirus, uvedla agentura Reuters. Dlouho počítalo pouze smrti nakažených v nemocnicích.

I tak je ale zřejmě skutečný počet obětí výrazně vyšší, než kolik jich hlásí vláda, neboť v domovech důchodců nejsou kvůli malému rozsahu testování všechny nákazy odhaleny. Reuters v úterní reportáži uvedl, že v britských pečovatelských zařízeních přinesla pandemie nejméně 12 700 „nadbytečných smrtí“ oproti průměrné úmrtnosti pro stejné období v posledních letech.

Italové ve středuhlásí dalších 1 444 nakažených, v úterý to přitom bylo 1 075. Úřad místní civilní ochrany oznámil také vyšší počet úmrtí s covidem-19, a to 369, v úterý přibylo 236 obětí. Za posledních 24 hodin se však výrazně snížil počet aktuálně nakažených, a to z 98 467 na 91 528.

Itálie je co do počtu dosud potvrzených případů třetí na světě po USA a Španělsku a v počtu úmrtí je nyní třetí po USA a Británii. Od února se v zemi potvrdilo celkem 214 457 nakažených, z toho 29 684 lidí zemřelo a 93 245 se uzdravilo. Od úterka také klesl počet pacientů s covidem-19, kteří leží na jednotkách intenzivní péče. 

Po osmi týdnech mohli Italové v pondělí poprvé na procházku či si jít zaběhat do parku a v rámci svého regionu mohou opět navštěvovat své blízké. Dosud mohli jen na nákup, k lékaři či do práce. Od pondělka se znovu v zemi rozběhla i průmyslová výroba, předtím fungovaly jen provozy nutné pro chod země. 

Zavřené jsou však dál školy, kina, divadla, většina obchodů, stejně jako bary a restaurace. Ty se mají podle nynějšího harmonogramu otevřít 1. června, od pondělka ale mohou prodávat jídlo či nápoje s sebou.

Španělští poslanci schválili delší nouzový stav

Ve Španělsku vzrostl počet zemřelých s koronavirem za den o 244 poté, co předchozí tři dny byly denní přírůstky vždy nižší než 200. Polovina nových úmrtí připadá na Katalánsko a Madrid, uvedl deník El País. Dohromady si pandemie covidu-19 v jihoevropské zemi vyžádala už 25 817 obětí.

Španělsko do středy evidovalo dohromady 220 325 nakažených, což je o 996 více než v úterý. Denní přírůstek diagnostikovaných případů se oproti předchozí bilanci snížil. V úterý španělské úřady hlásily 1 318 nových případů koronavirové nákazy. Přes 126 tisíc lidí se už uzdravilo.

Země patří mezi nejhůře zasažené. Co do počtu nakažených jej překonaly pouze Spojené státy a pokud jde o počet obětí, je na čtvrté příčce za USA, Velkou Británií a Itálií.

Španělší poslanci ve středu schválili další prodloužení nouzového stavu, který platí od poloviny března. Měl skončit v sobotu, nově bude trvat do 24. května. Pro už čtvrté prodloužení nouzového stavu se však vyslovilo nejméně poslanců ve srovnání s předchozími hlasováními.

Pro bylo 178 poslanců, zatímco při minulém hlasování o prodloužení to bylo 269 ze 350 členů dolní komory parlamentu. Pro stačila prostá většina. Proti prodloužení hlasovalo 75 poslanců a 97 se zdrželo. Vládní koalici podpořila strana Ciudadanos a poslanci malých regionálních stran, proti hlasovali katalánští separatisté a krajně pravicová strana Vox. Největší opoziční strana, tedy lidovci, se nyní hlasování zdržela, ač minule hlasovala pro.

V zemi se mezitím začala uvolňovat některá opatření. Po téměř dvou měsících se otevřely všechny obchody a provozovny s rozlohou menší než 400 metrů čtverečních nebo kadeřnictví. 

V Belgii za poslední den zemřelo po nákaze koronavirem 110 lidí, čímž se bilance úmrtí v zemi po čase opět přehoupla přes stovku. Celkově tam už s nemocí covid-19 zemřelo přes 8 300 lidí. 

Úřady ke středeční bilanci navíc ohlásily i 229 případů úmrtí z období od 24. března do 4. května, které nebyly dosud do oficiálních statistik započítány. Nakažených je ve více než jedenáctimilionové Belgii ke středě 50 781, z toho 272 přibylo za posledních 24 hodin.

Nizozemsko hlásí 232 nových případů nákazy. Místní ústav veřejného zdraví RIVM eviduje od začátku epidemie celkem 41 319 nakažených. Bilance nově zemřelých za posledních 24 hodin výrazně klesla - středečních 36 úmrtí je o pět desítek méně než v úterý.

V Rusku je tempo růstu počtu nově nakažených nadále vysoké. Už čtvrtý den za sebou přibylo více než 10 tisíc potvrzených případů a oficiální celkový údaj mluví o 165 929. Zatímco denní přírůstky nově infikovaných jsou v Rusku v poslední době vysoké, bilance úmrtí se drží na relativně nízké úrovni. 

V pondělí v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 95 pacientů, v úterý 86. Celkem dosud v zemi podle krizového štábu zemřelo 1 537 nakažených. Skutečná čísla však jsou pravděpodobně mnohem vyšší. Uzdravilo se dalších 1 462 Rusů, vyléčených je tak už 21 327.

Země v celkovém počtu nakažených předčilo Německo, které bylo podle některých zdrojů ve světě doposud páté. Ministr zdravotnictví Michail Muraško k aktuální bilanci krizového štábu dodal, že v těžkém stavu je na 4 tisíce pacientů a na jednotkách intenzivní péče v různých částech Ruské federace leží 1 200 až 1 500 lidí.

Ministr obrany Sergej Šojgu oznámil, že ve čtvrtek se začnou z Itálie vracet armádní experti, které tam Moskva v březnu poslala na pomoc v boji s koronavirem. Itálie tehdy byla pandemií nejvíce postiženou zemí.

Ve Spojených státech za posledních 24 hodin zemřelo na komplikace související s koronavirovou infekcí 2 333 lidí, což je více než dvojnásobek oproti předchozímu dni. V noci na středu to uvedla americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU).

Trump nerozpustí krizový tým k boji s koronavirem, změnu oznámil na Twitteru

Zatímco za pondělí dosáhly USA s 1 015 oběťmi nejnižšího počtu mrtvých v tomto měsíci, v úterý se bilance více než zdvojnásobila. Univerzita nyní ve Spojených státech eviduje přes 1,2 milionu nakažených, z nichž 71 tisíc infekci podlehlo.

Počet úmrtí připisovaných koronaviru v Kanadě od úterka narostl o 196 na aktuálních 4 111, zatímco nakažených už místní vláda po 1 299 nových případech eviduje 62 458. Uvedla to agentura Reuters poté, co kanadské ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo svou oficiální bilanci.

Posun v počtu známých případů naznačuje, že Kanada a jejích asi 38 milionů obyvatel už mají vrchol první vlny epidemie za sebou. Ve druhé polovině dubna i v prvních květnových dnech byla hlášena vyšší denní čísla, v neděli činil podle americké univerzity Johnse Hopkinse přírůstek bilance asi 2 600 případů. 

Kanadský premiér Justin Trudeau nicméně na začátku týdne zdůrazňoval potřebu „mimořádné opatrnosti“ při uvolňování karanténních opatření. Většina známých případů infekce i souvisejících úmrtí je hlášena z druhé nejlidnatější kanadské provincie Québecu, která nicméně už začíná některá omezení rušit. 

V pondělí se mohly s výjimkou provinční metropole Montréalu znovu otevřít některé uzavřené obchody, na příští pondělí je naplánováno rozšíření možnosti na další prodejny, jakož i obnovení výuky v základních školách. Vyučování by ovšem zdaleka nebylo stejné jako před pandemií a provázela by jej různá hygienická opatření, popsal deník The Guardian. 

Žádná jiná kanadská provincie podle listu zatím nedala najevo snahu v dohledné době dostat žáky zpět do školních lavic.

V Íránu za den přibylo přes 1 600 nakažených, od začátku epidemie je jich už přes 100 tisíc. Země oficiálně zaznamenala 6 418 úmrtí s covidem-19 a za posledních 24 hodin tam zemřelo 78 pacientů. Středeční statistika ministerstva zdravotnictví svědčí o nárůstu v ukazateli nakažených i mrtvých. 

Írán před několika dny uvolnil ochranná opatření, povolil otevření některých podniků a obchodů a obnovil i dopravu v Teheránu. Na místech, kde není mnoho případů, jsou už otevřené i mešity.

Kolumbie pro jistotu prodlužuje karanténu

V Brazílii za uplynulých 24 hodin přibylo takřka 7 tisíc nových případů a 600 lidí zemřelo. Denní nárůst obětí je nejvyšší od vypuknutí epidemie. Podle aktuální bilance se v zemi s 210 miliony obyvatel dosud nakazilo 114 715 lidí, z nichž 7 921 zemřelo. 

Mexiko by na tom podle oficiálních čísel mělo být zatím lépe, ale skutečné rozšíření koronaviru bude zřejmě mnohem větší. Země se 126 miliony obyvatel oznámila za úterý přírůstek dalších 1 120 pozitivně testovaných lidí, a potvrzené případy tak celkově stouply na 26 025. 

Testuje se však stále velmi málo a vláda s poukazem na statistické modely vyjádřila obavu, že skutečně nakažených už v zemi bude více než 104 tisíc. V úterý také přibylo 236 obětí. Doposud v Mexiku evidují 2 507 mrtvých.

V Kolumbii zatím celkově registrují 8 600 lidí pozitivně testovaných na koronavirus, z nichž 378 zemřelo. I když v porovnání s Brazílií a Mexikem je v této padesátimilionové jihoamerické zemi příznivější situace, prezident Iván Duque v úterý oznámil, že se o další dva týdny prodlužuje opatření o povinné karanténě z 24. března.

Znatelně hůř je na tom Peru s 32 miliony obyvatel. Prezident Martín Vizcarra v úterý oznámil, že za předchozí den v zemi přibylo 3 817 lidí s koronavirem a dohromady jich je už 51 189. Zemřelo přitom dalších 100 pacientů s covidem-19 a počet těchto úmrtí vzrostl na 1 444.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nejdříve oheň, teď voda. Fakulta se vyrovnává se střelbou i pomocí živlů

23. května 2024  12:07

Po pěti měsících od tragické střelby se na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy otevírá...

Soud zrušil rozhodnutí o odvolání Köppla z televizní a rozhlasové rady

23. května 2024  11:43,  aktualizováno 

Pražský městský soud ve čtvrtek zrušil usnesení, kterým Poslanecká sněmovna v květnu loňského roku...

Rusům se zavře poslední brána do Evropy. Už je k nám nepustíme, rozhodlo Norsko

23. května 2024  9:52,  aktualizováno  11:53

Norsko uzavře svou hranici pro ruské turisty, a to s platností od 29. května. Reaguje tím na...

V Krči se střetl autobus MHD s náklaďákem, dvanáct lidí se lehce zranilo

23. května 2024  8:50,  aktualizováno  11:44

Složky záchranného systému ráno zasahovaly u dopravní nehody na křižovatce ulic Zálesí a Sulická v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...