Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Mládež v Indii fetuje kondomy. Vyrábí si z nich drogový koktejl

  • 54
Mladí Indové v Západním Bengálsku objevili nový způsob, jak se dostat k omamným látkám a zdrogovat se. Kreativním řešením jsou pro mládež z Durgapuru ochucené kondomy, ze kterých vyrábějí speciální drogový koktejl. Podle lékařů je látka z prezervativů návyková a její pití se neobejde bez následků.

Výroba drogového nápoje není složitá. Kondomy (pro lepší požitek ty s příchutí) se namočí v horké vodě, čímž se z nich uvolní polyuretan. Výsledkem je koktejl, který může působit jako droga. Stav po jejím požití může trvat 10 až 12 hodin v kuse.

„Dříve se prodávaly tři až čtyři balíčky prezervativů denně. A teď tyto balíčky kondomů z obchodu mizí,“ uvedl pro Insider jeden z místních prodavačů.

„Je známo, že kondomy, které jsou na dlouhou dobu namočené ve vodě, uvolňují uhlovodíky a alkohol podobné těm, které se nacházejí v lepidle,“ vysvětlil lékař Sanjith Saseedharan pro portál Vice.

Polyuretan je polymer, který se využívá v každodenně používaných materiálech, jako jsou stavební izolace, automobilové díly nebo lepidlo. K výrobě drogového koktejlu musí být prezervativy v horké vodě po dobu šesti až osmi hodin.

Kondom nepolykejte, modlitba penis nezvětší. Zemřel slavný indický „sexpert“

Klasické kondomy jsou vyrobeny z polyisoprenu, složky přírodního kaučuku, zatímco příchuť dodává glycerin. Pro zvýšení odolnosti a roztažnosti kondomu se používá právě polyuretan. Jsou to jeho organické sloučeniny, které způsobují intoxikaci.

Po uvaření kondomů ve vodě se polyuretan rozloží a vznikne druh alkoholu zvaný ethylenglykol. V čisté formě jde o viskózní jedovatou kapalinu sladké chuti, bez barvy a zápachu.

Příjemně návykové

Podle lékaře Dheemana Mandala z Durgapuru však existuje vysoké riziko, že si konzumenti látky vybudují návyk.

„Kondomy obsahují aromatické sloučeniny (organické sloučeniny, které splňují pravidla aromaticity, pozn. red.). Rozkládají se za vzniku alkoholu. Jsou zcela určitě návykové. Tato aromatická sloučenina se také nachází například v kontaktním lepidle. Hodně drogově závislých využívá právě lepidla,“ vysvětlil lékař.

Dlouhodobé užívání koktejlu z prezervativů může vést i k duševním potížím, bezvědomí či dokonce smrti.

Ve Vietnamu zabavili tisíce použitých kondomů, omyté byly znovu na prodej

„Pití této vody může způsobit intoxikaci a závislost. Pokud ji jedinec bude konzumovat opakovaně, může to mít negativní dopad na jeho plíce, ledviny a také nervový systém těla,“ řekl Joydeep Ghosh, odborník na interní lékařství z nemocnice Fortis v Kalkatě.

Nejen v Indii zkoušejí lidé různé způsoby, jak dosáhnout intoxikace. Mezi několik bizarních patří například pití sirupu proti kašli, čichání lepidla, inhalování barev, laků na nehty nebo bělidel.

Stejně jako dezinfekční prostředky, sirupy proti kašli a odlakovače na nehty, lze kondomy zakoupit volně v každé drogerii či lékárně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video