Severokorejská hudební skupina Moranbong Band, která zpívá státem schválené...

Severokorejská hudební skupina Moranbong Band, která zpívá státem schválené propagandistické písně. (16. ledna 2018) | foto: Profimedia.cz

KLDR zesílila boj proti kapitalistické kultuře, zadržela učitelku disko tance

  • 51
Severokorejští úředníci zadrželi začátkem února instruktorku tance a několik jejích studentů poté, co je učila „kapitalistické“ taneční kreace a pouštěla jim zahraniční hudbu. Informovalo o tom Rádio Svobodná Asie, podle kterého KLDR v posledních měsících ještě zintenzivnila boj proti zahraniční hudební i filmové tvorbě. Zejména té z USA či Jižní Koreje.

Instruktorka podle stanice RFA čelí obvinění, že skupinu středoškoláků nabádala k napodobování pohybů zahraničních popových hvězd. Ženu dopadla takzvaná „antisocialistická inspekční skupina“, která v KLDR dohlíží na to, že se občané chovají v souladu se zákonem.

Severokorejská vláda tvrdě postupuje proti moderní popkultuře a zakazuje dovoz filmů i hudby. Občanům za poslech, sledování, vlastnictví nebo distribuci zahraničních médií hrozí až patnáct let v pracovních táborech. Ti, kteří tyto materiály do země pašují, pak mohou dostat i trest smrti.

Inspektoři v učitelčině domě údajně nalezli také flash-disk se zahraničními tanečními videi, která studentům pomáhala choreografie napodobit. „Asi třicetiletá instruktorka učila náctileté v severozápadním městě Pchjongsong diskotékové tance v zahraničním stylu,“ popsal zdroj RFA.

Ačkoli většina studentů jsou děti z bohatých a dobře postavených rodin, které obvykle nečelí přísnému trestu, podle RFA se tento postoj mění a studenti zřejmě neuniknou tvrdé práci. Jejich rodiče zřejmě čeká trest v podobně vyloučení z Korejské strany práce.

Jedovatá rakovina

Pro KLDR je v posledních letech trnem v oku zejména jihokorejská popkultura, která si získala fanoušky po celém světě. Její sílící vliv loni v červnu přiměl vůdce Kim Čong-una, aby vyhlásil novou kulturní válku s cílem ji zastavit.

Podle Kima jde o „jedovatou rakovinu“ kazící „vzhled, účesy, mluvu i chování“ mladých Severokorejců. Státní média varovala, že pokud nebude pod kontrolou, může se kvůli němu KLDR „rozpadnout jako mokrá zeď“.

Přestože severokorejští úředníci byli podle RFA dříve během oslav lunárního Nového roku při prosazování pravidel o něco shovívavější, tentokrát tomu bylo jinak. Inspekční skupina, která spadá pod Státní bezpečnost a policii, naopak své úsilí ještě zintenzivnila.

V prosinci například dopadla vnučku provinčního stranického funkcionáře s SD kartou v telefonu, na které měla několik filmů z Jižní Koreje.

„Bohatá třída obvykle kupuje flash-disky propašované po moři z Číny. Policie ale ty, kteří zahraniční materiály prodávají nebo půjčují dál, nakonec jednoho po druhém dopadne,“ uvedl jeden ze zdrojů RFA. 

KLDR stupňuje tlak proti zahraniční kultuře. Za sledování filmů popravuje

Na podzim pak policie zadržela muže, jenž do země propašoval a následně tam i prodával kopie seriálu Hra na oliheň americké společnosti Netflix. Společně s ním strážníci zatkli i sedm středoškoláků. 

Soud následně pašeráka poslal za jeho čin na smrt. Student, jenž si od něj kopii zakoupil, dostal doživotí. Zbylou šestici studentů, která s ním Hru na oliheň zhlédla, soudce poslal na pět let nucených prací.

Propašoval do KLDR Hru na oliheň, popraví ho. Ti, co se dívali, jdou do lágru

Severokorejská státní propaganda po desetiletí popisovala Jižní Koreu jako peklo na zemi plné žebráků. Díky seriálům, které se nejprve pašovaly na videokazetách a cédéčkách, se mladí Severokorejci dozvěděli, že zatímco oni mají problém sehnat jídlo, lidé v Jižní Koreji drží diety, aby zhubli.

V současnosti se jihokorejská zábava pašuje z Číny na flash-discích a získává si srdce mladých Severokorejců, kteří se na ni dívají za zavřenými dveřmi a se zataženými závěsy na oknech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video