Informace o testování zážehů motorů raket dlouhého doletu v KLDR přichází v době, kdy svět sleduje zdravotní stav severokorejského vůdce Kim Čong-ila.

Informace o testování zážehů motorů raket dlouhého doletu v KLDR přichází v době, kdy svět sleduje zdravotní stav severokorejského vůdce Kim Čong-ila. | foto: Profimedia.cz

KLDR otestovala zážeh motorů raket dlouhého doletu

  • 17
Severní Korea otestovala na své nové odpalovací rampě pro balistické střely zážehy motorů raket dlouhého doletu. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje jihokorejských tajných služeb.

"Severokorejský test raketových motorů pro střely dlouhého doletu na rampě Tongčang-ri zachytil americký satelit KH-12," uvedl zdroj tajné služby, který cituje jihokorejský list Čoson Ilbo.

Jihokorejské ministerstvo obrany ani tajná služba zatím zprávu oficiálně nekomentovaly.

Nová základna pro odpalování balistických střel se nachází zhruba padesát kilometrů od čínských hranic a KLDR je podle jihokorejské vlády s její výstavbou téměř hotova. Televize CNN uvedla, že nová základna bude větší a modernější než ta současná.

Rakety testovala Severní Korea i v předchozích letech. Například v květnu roku 2007 vystřelila několik raket krátkého doletu nad Japonské moře. V červnu následoval další test. - více o severokorejských testech raket čtěte zde

Informace přichází v době, kdy Jižní Korea i ostatní svět se znepokojením sledují zdravotní stav severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Ten se podle některých nepotvrzených zpráv zotavuje z mozkové mrtvice. - Čtěte: Vůdce KLDR je možná nemocný, spekuluje jihokorejský tisk

KLDR má asi stovku raket Rodong-1, schopných doletět do vzdálenosti 1 300 kilometrů, tedy zasáhnout kupříkladu Japonsko. Země prý také vyvíjí rakety Tepodong-1 s doletem 2 500 kilometrů a Tepodong-2. Ty by měly být schopné doletět až na americké území nebo do Evropy, uvedla ČTK.

Podle expertů disponuje Severní Korea více než 800 balistickými střelami.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video