Brazilský klaun Francisco Everardo Oliveira Silva.

Brazilský klaun Francisco Everardo Oliveira Silva. | foto: Profimedia.cz

Brazilského klauna politika zhnusila, odchází a chce znovu šaškovat

  • 6
Brazilský klaun, který se stal úspěšným politikem. Před třemi lety plnil příběh Francisca Everardo Oliveira Silvy přední stránky médií po celém světě. Jedni se mu smáli, druzí kroutili hlavou. On však dokázal, že jeho kandidatura nebyla jen pouhou recesí. Za tři roky své politické kariéry si získal respekt svých kolegů, znovu však o post v brazilském kongresu usilovat nehodlá.

Silva, který je v Brazílie spíše znám pod svým klaunským jménem Tiririca, se v rámci voleb do kongresu v roce 2010 propagoval vskutku netradičním způsobem. Jeho volebním heslem bylo: "Co dělá federální poslanec? Nemám páru - ale zvolte mě a zjistím to." Originální přístup zafungoval a Silva ve volbách získal vůbec největší počet hlasů. To rozlítilo většinu jeho budoucích kolegů.

Když se však politický outsider chopil své funkce, všechny překvapil. K práci kongresmana totiž přistoupil s absolutní vážností. "Ke všemu ve svém životě přistupuji zodpovědně," svěřil se Silva serveru latime.com a dodal, že pokud by přistupoval k práci jinak, nikdy by se nestal slavným komikem.

Slavný brazilský komik se narodil do cirkusové rodiny a během svého dětství byl neustále na cestách. A na své dětství nezapomněl ani při plnění politických povinností. Snažil se například prosadit zákon, který by dětem rodičů, co musí často cestovat, umožnil vzdělávat své potomky. Jeho zodpovědný přístup ilustruje i fakt, že nechyběl na jediném sezení, při které se zákon projednával a za svou snahu si vysloužil i ocenění pro nejlepšího kongresmana. I přes ohromné úsilí se mu však zákon prosadit nepodařilo.

Silva svého času pobíhal po televizních obrazovkách s úsměvem, tři roky ve vrcholné politice ho však podle jeho slov připravily o optimismus. "Člověk v této sféře nezmůže v podstatě nic. Víc toho změním jako klaun," vysvětlil Silva.

Svůj úspěch při volbách Silva přičítá současnému stavu politické sféry v Brazílii. Lidé jsou podle něj otráveni z vedení země. V nadcházejících volbách se však klaun Tiririca o post poslance prát nehodlá. "Hodil jsem do ringu bílý ručník, končím," prohlásil Silva. O svou budoucnost se však bát rozhodně nemusí, Brazilce si totiž na svou stranu již dostal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video