Samice vzácné bílé žirafy byla zastřelena i s mládětem v Keni. Strážci parku našli kosterní pozůstatky jejich těl. (11. března 2020) | foto: Profimedia.cz

Pytláci ulovili v Keni vzácné bílé žirafy, na světě zbývá už jen jediná

  • 58
Pytláci v severovýchodní Keni zabili dvě bílé žirafy. Podle zástupců keňské rezervace znamená tento pytlácký akt nenapravitelnou škodu, neboť v současné době zůstal v zemi pravděpodobně už jen jediný samec této vzácné barevné mutace. Jinde už tato zvířata nežijí. Bílé žirafy byly poprvé spatřeny v Keni v březnu 2016, krátce předtím v Tanzanii.

Ochránci přírody nalezli kosterní pozůstatky samice žirafy a jejího mláděte nedaleko vesnice Garissa ve východní Keni, která je součástí rezervace Ishaqbini Hirola. Smrt zvířat označili správci rezervace za velmi smutnou zprávu pro celou Keňu a velkou ránu pro rezervaci, která se je snažila chránit. 

Mládě vzácné bílé žirafy bylo zastřeleno v Keni. Strážci parku našli kosterní...

Keňská rezervace Ishaqbini Hirola se rozkládá na 70 km čtverečních, a přestože rozlohou není z největších, právě v ní nalézá útočiště několik ohrožených nebo endemických zvířecích druhů.

„Jsme jedinou institucí na světě, kde tato zvířata žijí,“ řekl šéf rezervace Mohammed Ahmednoor. Dodal, že jí pytláci svým činem způsobili nenapravitelnou škodu.

Zpráva o existenci žiraf tohoto zbarvení obletěla svět teprve v roce 2017, když jejich fotografie zveřejnila keňská média. Dvě žirafy byly podle správce naposledy spatřeny ve chvíli, kdy samice v září loňského roku porodila dvě mláďata. Naposledy pak před více než třemi měsíci.

Proč jsou žirafy bílé?

Tyto žirafy trpí takzvaným leucismem, který způsobuje ztrátu všech typů kožních pigmentů. 

Na rozdíl od albínů ale takto postižená zvířata nadále produkují pigment v jiných tkáních, což vysvětluje například i hnědé zbarvení jejich očí.

Jaký měli pytláci ke svému činu motiv, není jasné. Identita pachatelů dosud odhalena nebyla, úřady však případ vyšetřují. Předpokládá se, že pytláky lákala nezvyklost zbarvení dvou kusů zvířat.

„Pro naši rezervaci je to černý den, stejně tak jako pro všechny milovníky zvířat, kteří do tohoto zapomenutého koutu Keni za nimi přijíždějí,“ řekl  Ahmednoor. 

V uplynulých třiceti letech se světová populace žiraf zmenšila o zhruba čtyřicet procent. Pytláci majestátní zvířata nadále loví pro srst a maso. 

Zatímco světová populace žiraf v roce 1985 podle Mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) čítala 155 000 kusů, v roce 2015 už jich bylo jen bezmála sto tisíc.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video